Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hakan Çavuşoğlu, Bursa’da Mecelle Konferansı’na katıldı

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Bursa’da düzenlenen Mecelle Konferansı’nda yaptığı açıklamada, “Mesleğin içinden bir hukukçu olarak öyle tahmin ediyorum ve hatta eminim ki, bugün hukuk fakültesi mezunlarımızın kahir ekseriyeti,...

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2017 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2017 14:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hakan Çavuşoğlu, Bursa’da Mecelle Konferansı’na katıldı

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Bursa’da düzenlenen Mecelle Konferansı’nda yaptığı açıklamada, “Mesleğin içinden bir hukukçu olarak öyle tahmin ediyorum ve hatta eminim ki, bugün hukuk fakültesi mezunlarımızın kahir ekseriyeti, Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye’nin tam adını bu şekilde telaffuz bile edebilecek donanıma sahip değiller” dedi.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Bursa’daki bir otelde düzenlenen Adalet Bakanlığı Mecelle Konferansı’na katıldı. Hakimler ve savcıların da yer aldığı, geniş katılımla gerçekleşen program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Programda konuşan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, “Bir hukukçu olarak tamamen bireysel eğitim tecrübelerimi anlatarak sizlere takdim ettiğimde, aslında Mecelle konusunun ve bu sempozyumun ne denli büyük bir öneme haiz olduğunu hep birlikte idrak etmiş olacağız. Daha ilk gençlik yıllarımda imam hatip lisesi son sınıfında fıkıh hocamız, Osmanlı’nın son dönemlerinde İslam fıkhından Mecelle kaideleri diye bir hukuk sistemi oluşturulduğunu ama çok geçmeden başta Fransızlar olmak üzere Batılıların baskısıyla bunun kaldırıldığını anlattığında henüz bu konuyu anlayabilecek kapasitede değildik. Ama Mecelle diye bir şey duymuştuk bir kere. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 4 yıl süren hukuk eğitimimiz boyunca ise neredeyse Mecelle kavramı ile hiç karşılaşmamıştık. Sadece Prof. Dr. Ahmet Mumcu Hoca’nın okuttuğu ve hatırladığım kadarıyla çok da önemsenmeyen ve yer yer seçmeli ders olarak okutulan Türk Hukuk Tarihi ders notları arasında, birkaç sayfa Mecelle’den bahsedildiğini hatırlıyorum. Allah’tan ki imam hatipte bir ilahiyatçı hocamız azıcık bahsetmişti de Mecelle konusu biraz aklımızda yer etmişti ve Mecelle kavramına az da olsa aşina olmuştuk. Yoksa ülkemizin en köklü hukuk fakültelerinden biri olan Ankara Hukuk Fakültesi’nde bile Mecelle’nin mahiyeti ve önemi hakkında ciddi bir malumat sahibi olmadan mezun olmuştuk bile. Mesleğin içinden bir hukukçu olarak öyle tahmin ediyorum ve hatta eminim ki, bugün hukuk fakültesi mezunlarımızın kahir ekseriyeti, Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye’nin tam adını bu şekilde telaffuz bile edebilecek donanıma sahip değiller. Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye’nin tarihi gelişimini ve geçmişini, Ahmet Cevdet Paşa’nın Komisyon Bbaşkanı olarak rolünü bu alanda özel akademik çalışma yapmayan sıradan avukat, hâkim ve savcılarımızın detaylarıyla bildiklerini de asla zannetmiyorum. Bunun en önemli nedeninin, bu topraklar üzerinde son 250 yıldır etkili olan Batılıların ve Batıcı zihniyetin, insanımızı İslami ve milli değerlerimizden uzaklaştırarak kendi sistemlerini ikame etmede gösterdikleri başarının rolü olduğunu tespit etmemiz gerekiyor. Üzülerek ifade etmem gerekiyor ki, bu etki hala güçlü bir şekilde devam ediyor; bırakın üniversitelerde ders olarak okutulmasını, Mecelle’yi gündeme getirecek bu tür organizasyonların sayısı bile artamıyor” dedi.

Adalet Bakanlığı Mecelle Konferansı’nın sonunda aile fotoğrafı çektirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.