Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Genel Başkan adayı kim olacak?

Numan Kurtulmuş, "Hiç kimsenin kişisel bir hesabın içerisinde olması söz konusu olmaz. Bu süreçler nezaketi içerisinde, ilgili kurullarda konuşularak, gerçekten son derece olgun bir şekilde yürütülür" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2016 15:32
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2016 15:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Genel Başkan adayı kim olacak?

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Hiç kimsenin kişisel bir hesabın içerisinde olması söz konusu olmaz. Bu süreçler nezaketi içerisinde, ilgili kurullarda konuşularak, gerçekten son derece olgun bir şekilde yürütülür. Şimdiye kadar böyle oldu, bundan sonra da böyle olacak, hiç şüpheniz olmasın" dedi.
AK Parti, 22 Mayıs'ta gerçekleştireceği Olağanüstü Büyük Kongre öncesinde Genel Başkan adayını belirliyor. Milletvekilleri başta olmak üzere partinin diğer yetkili organları ile gerçekleştirilen temayül yoklaması öncesi, parti genel merkezine gelen isimler gazetecilerin sorularını cevapladı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, şimdi iki sene içerisinde ikinci bir değişim sürecinin ortaya çıktığını anlatarak, "Bu süreçlerde de teamüller bellidir, neyin ne olacağı bellidir. AK Parti siyasi hareketini sadece bir parti olarak değil, bir hareket olarak gördüğümüz bu hareketin, lideri bellidir. Dolayısıyla bu süreçte teamüllere uygun bir şekilde, bütün ilgili arkadaşlarımıza görüşleri sorulacak ve bunun sonucu olarak da pazar günü inşallah çok güzel bir kongre yaparak Türkiye, bu değişimi de gerçekleştirecektir" ifadelerini kullandı.

"Bu siyaseti hareketin içerisinde hiç kimse kendi şahsı adına hesap yaparak yol almaz" diyen Kurtulmuş, "Burası bir dava hareketidir. Türkiye'nin geleceği, hatta çok geniş coğrafyada insanların geleceği neredeyse AK Parti ile özdeşleşmiş bir durumdadır. Dolayısıyla bizim bu çerçevede, hiç kimsenin kişisel bir hesabın içerisinde olması söz konusu olmaz. Bu süreçler nezaketi içerisinde, ilgili kurullarda konuşularak, gerçekten son derece olgun bir şekilde yürütülür. Şimdiye kadar böyle oldu, bundan sonra da böyle olacak, hiç şüpheniz olmasın" şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, pazar günü, bütün dünyanın gözünün üstünde olacağı bir kongrenin yapılacağını anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu kongrede verilecek mesajlarla birlikte, bu kongrede ortaya çıkan birlik, beraberlik tablosuyla birlikte inan ki kongreden sonra, Pazartesi'den itibaren Türkiye, çok daha sağlam çok daha sağlıklı bir şekilde yoluna devam edecektir. Kaldı ki hem Türkiye'nin hem bölgenin hem de Türk siyasi hayatının çok önemli meselelerinin olduğu bir dönemden geçiyoruz. AK Parti'ye karşı milletin bu kadar çok teveccüh göstermesinin temel nedenlerinden birisi, 'Yeni Türkiye'yi kurma iddiası ve sorumluluğudur."
"Yeni genel başkan adayının isminin ne zaman açıklanacağına" ilişkin bir soruya Kurtulmuş, hafta içerisinde, perşembe ya da cuma günü açıklanacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, istişare sürecinin devam ettiğini belirterek, bugün de milletvekilleri ve diğer parti organlarındaki üyelerin kanaatlerini ortaya koyacaklarını belirtti. Kurallar ve kurumların AK Parti'de işlediğini anlatan Akdoğan, "En iyi şekilde sonuçlar ortaya çıkacak ve inşallah hafta sonu güzel bir şekilde kongremizi yapacağız. Bu örnek bir kongre olacak, diğer partilere de örnek olur inşallah diyorum. Tabii ülkemizin önemli meseleleri var. Devam eden terörle mücadele ve paralel şer odağıyla devam eden mücadele süreci var. Tüm bu mücadelelerin de aksamadan, akamete uğramadan bu süreçte devam etmesi önem taşıyor" dedi.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, genel başkan adayını tespit etmek üzere genel merkezin çalışma yürüttüğünü ve il başkanlarının temayüllerinin dün alındığını anlatarak, "Hayırlı, uğurlu olsun. Pazar günü yapılacak kongrede bugün bu temayül çerçevesinde genel merkezimiz kimi takdir ettiyse, AK Parti'nin bundan sonraki süreçte genel başkanı ve başbakanı olarak devam edecek. Ülkemize, milletimize hayırlı olsun" şeklinde konuştu. Genel Başkan adayını ismine ilişkin soru üzerine Elitaş, "Onu genel merkez bilir. Bizim bilgimizin dahilinde değil. Onu genel merkez ne zaman takdir eder, ne zaman sonuçlandırır o çerçevede yapmamız lazım. AK Parti sistemi olan, kuralları olan, o kuralları çerçevesinde bütün şeylerini planlı bir şekilde yerine getirir" dedi.

İpucu vermeniz mümkün mü, kimi yazacaksınız" şeklindeki soruya Elitaş, "Benim zihnimdeki belli, hayırlısı olsun" cevabını verdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Recep Akdağ ise "AK Partimizde istişareler yapılacak, bu istişareler sonucunda da İnşallah yeni genel başkanımıza, yeni yönetimimize karar verecek yola doğru yürüyeceğiz. Kongremizi yapacağız ve İnşallah güzel neticeler hasıl olmuş olacak" şeklinde konuştu. "Binali Yıldırım ve Bekir Bozdağ'ın ön plana çıktığı bilgisi var, siz hangi ismi yazacaksınız?" sorusuna Akdağ, "Bu istişareler bizim kendi içimize, ailemize ait iç istişarelerdir. Dolayısıyla şimdi kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmam doğru olmaz. İstişarelerimizi yapacağız, bunun neticesinde de inşallah yolumuza en güzel biçimde devam edeceğiz" cevabını verdi.

AK Parti Genel Başkan Danışmanı ve İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı, "Aşamalarda mutlaka mekanizmaları devreye sokuyoruz, bugün de o mekanizmaların bir tanesi arkadaşlarımız görüş ve kanaatlerini ifade edecek. Partinin kurumsal yapısına uygun bir açıklama olacak" dedi.

BÜLENT TURAN'DAN 'DOKUNULMAZLIK' DEĞERLENDİRMESİ
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, dokunulmazlıkla ilgili Anayasa değişikliği teklifini Meclis'in gündemine geç saatlerde de olsa geleceğini belirterek, "Ümit ediyorum, toplumumuzun beklentisi, şehit annelerimizin beklentisi, gazilerimizin beklentisi, toplum vicdanını beklentisi kabul görecek. Bununla ilgili üç tane partinin duruşu net. 'Hayır' diyen var, 'evet' diyen var ancak az önce yine gördük ki özellikle ana muhalefet partisinin içerisindeki akıl karışıklığı, zihin karışıklığı en önemli gündem maddesi diye düşünüyorum.

CHP tarihinde bir çok yanlışıyla anılan bir parti inşallah bugün bir başka yanlışı arşivine eklememiş olur. Bir başka yanlışı yapmamış olur, çünkü şimdiye kadar onlarca CHP'li vekilin Genel Başkanının 'Evet' acıklamasına rağmen 'Hayır' diyeceklerini, oylamaya katılmayacaklarını söylediklerini gördük. Ancak, şimdiye kadar bir tane CHP'li arkadaşın çıkıp da 'ben dokunulmazlıklar kaldırılsın diye oy vereceğim, 'Evet' diyeceğim' dediğini duymadık. 'Benim fezlekem var, ben 'Evet' diyeceğim, bunu söylüyorum ama aynı şekilde CHP'de de 'evet diyecek arkadaşların olduğuna inanmak istiyorum. Nasıl ki hayır diyen arkadaşlar açıklama yapıyorlar CHP içerisinde aynı şekilde evet diyeceklerin de olmasını ümit ediyorum HDP'nin hayır tavrı net, MHP'nin evet tavrı net, AK Parti'nin evet tavrı net, ama CHP'nin şimdiye kadar hayır diyenlerin olduğunu görmekle beraber evet diyenleri görmedik. Dokunulmazlık sıradan bir anayasa değişikliği değildir, sıradan bir kanun görüşmesi değildir toplum vicdanı ile ilgili meseledir" ifadelerini kullandı.

"Siyaset üzerinde bir bir kambur var tabiri caizse" diyen Turan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu kamburu hep beraber kaldıralım istiyoruz. AK Parti'nin yanlışı varsa, AK Partililer yargılansınlar, CHP, MHP, HDP kimin varsa yargılansınlar. Ancak, son dönemde dokunulmazlığın sadece terör faaliyetlerinde bir zırh olarak kullanılıyor olmasından herkes rahatsız. Biz, bunu şehit annelerinin talebi üzerine yapıyoruz. Biz, bunu gazilerimizin talebi üzerine yapıyoruz. Bazen diyorlar ki, 'gündemde yokken siz getirdiniz'. Hayır. Gitsinler şehit annelerini, gazileri ziyaret etsinler, toplumun talebi var mı yok mu görsünler. Ben ümit ediyorum, olağanüstü bir aksilik olmaksızın görüşmeleri sabaha doğru bitiririz. İnşallah, Cuma günü de ikinci oylamayı yapıp, Türkiye'nin gündeminde artık dokunulmazlık kalmaz."
Referanduma ilişkin bir soru üzerine Turan, "Referandum veya değil, iç tüzük veya anayasada bu işlerin ne olacağı belli. Sayımızın nerede kalacağına bakacağız ve ona göre karar vereceğiz. Referandumsa referandum, bundan korkumuz yok. Böyle bir meseleyi, Meclis kendi içinde halletmesi gerekir diye düşünüyorum. Zaten, 3 parti 'Evet' derse 400'den fazla sayıyla geçecek. Geçmezse, hiçbir şeyden korkumuz yok. Bu meseleyi milletimize götürürüz, er mi yaman bey mi yaman herkes görmüş olur" diye konuştu.  

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.