Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gediz'in kirlilik sebeplerinin araştırılması için dördüncü önergesini verdi

Gediz Nehri’nin kirliliğinin sebeplerinin araştırılması ve sorumluların belirlenmesi amacıyla Meclis’te daha önce üç defa araştırma önergesi veren fakat reddedilen CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, dördüncü önergesini verdi. Dördüncü...

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2014 16:54
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2014 16:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gediz Nehri’nin kirliliğinin sebeplerinin araştırılması ve sorumluların belirlenmesi amacıyla Meclis’te daha önce üç defa araştırma önergesi veren fakat reddedilen CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, dördüncü önergesini verdi. Dördüncü araştırma önergesini Meclis Başkanlığı’na sunduğunu belirten Ören, ileriki günlerde gündeme gelecek olan önergesine bütün Manisa milletvekillerinin destek vermesini beklediğini söyledi.

Milletvekili Ören, Kütahya’nın Gediz ilçesinin güneydoğusundan başlayan ve İzmir Körfezi’ne dökülen 401 kilometrelik Gediz Nehri’nin geçtiği bölgelerin tarım üretimine, ekonomisine ve gelişmişlik düzeyine önemli katkı sağladığını ifade etti. Ören, “Ülkemiz açısından bu kadar önemli olan Gediz Nehri, Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme (RAMSAR) eklerinde sayılarak koruma altına alınmıştır. Dünyanın önemseyerek sahip çıktığı Gediz’e, maalesef aynı hassasiyetle biz sahip çıkamıyoruz.” dedi. Halk iradesini temsil eden Meclis'in bu konuları araştırmasının, çözüme büyük katkı sağladığını dile getiren Hasan Ören, “Fakat sorunların Meclis'te araştırılmasından ve konuşulmasından AKP her zaman korkmuştur. Eğer Gediz Nehri’nin kirliliğinin nedenleri, tarımsal üretime verdiği zararlar ve alınması gereken önlemlere ilişkin bir komisyon kurulursa Gediz’i kirlilikten kurtarabiliriz. Meclis'te kurulacak olan araştırma komisyonu, konunun tarafı olan bütün kamu kurumları, bilim insanları, sivil toplum kuruluşları ve her partiden milletvekilleriyle birlikte kirliliğin nedenlerini ve alınması gereken tedbirleri detaylı şekilde araştırarak bir rapor hazırlayacaklardır. Meclis'in onayına sunulan bu rapor, yapılacak olan çalışmalara ışık tutacaktır.” diye konuştu.

AK Parti bu problemleri görmezden geldiği sürece Gediz Nehri’nin kirlilikten kurtulmasının mümkün olmadığının altını çizen CHP Milletvekili Ören, “Çaldağı’nda 200 bin ağacın katledilmesi, sülfirik asitle nikel madeni çıkarılmasına izin verilmesi ve belediyelerin atık su arıtma tesisi kurmaması nedeniyle Gediz’de balıklar ölmekte, kirlilik bölgede yaşamı olumsuz etkilemektedir. Sonuçta kirliliğe neden olan belediyeler ile sanayi kuruluşları önlem almadığı için nehrin döküldüğü İzmir Körfezi’ni temizlemek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne düşmektedir. Belediye, körfez temizliği için milyonlarca dolar harcamaktadır. Belediyeler atık su arıtma tesisi için kaynak ayırmamakta, hükümetinse bu konuda bir yaptırımı bulunmamaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin körfezin temizliği için harcadığı paranın yarısı ile Gediz havzasındaki bütün il ve ilçelerin arıtma tesisleri yapılırdı fakat gerekli hassasiyet gösterilmediği için Gediz de, İzmir Körfezi de kirlilikten kurtulamamıştır. Gediz ancak ortak akılla kurtulabilir. Meclis bu soruna el koymalı ve Manisa’nın 10 milletvekili, el ele vererek bu sorunu çözümüne katkı vermeliyiz.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.