Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gedikli, “Türk tipi başkanlık” sistemini anlattı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, başkanlık sisteminin Türk tipi olmasına değinerek, “Başkanlık sistemi tartışmaları ilk başladığı günden bu yana gözümüze ciddi manada çarpan bir gerçek var, o da Türk tipi olgusundan...

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2016 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2016 13:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, başkanlık sisteminin Türk tipi olmasına değinerek, “Başkanlık sistemi tartışmaları ilk başladığı günden bu yana gözümüze ciddi manada çarpan bir gerçek var, o da Türk tipi olgusundan rahatsız olan bir ana muhalefet ve küresel yapının taşeronları” dedi.
Kahramankazan’da başkanlık sistemine ilişkin konferansta konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, başkanlık sistemi ile halkın muktedir olacağını söyledi. Anayasanın değiştirilmesi ve başkanlık sistemini içeren bir anayasa yapılmasının Türkiye’nin önceliği olduğunu kaydeden Gedikli, “Türk tipi başkanlık” sözünün birilerini rahatsız ettiğini ifade etti. “Türk tipi başkanlık” sözünün ne anlama geldiğini açıklayan Gedikli, bu ifadeden ana muhalefet partisinin de rahatsız olduğunu belirterek, “Başkanlık sistemi tartışmaları ilk başladığı günden bu yana gözümüze ciddi manada çarpan bir gerçek var, o da Türk tipi olgusundan rahatsız olan bir ana muhalefet ve küresel yapının taşeronları. Ne demek ‘Türk tipi?’ Bizimki Türkiye uygulaması olacak, yani Türk tipi. Mevzu bu. Bunu alıp nerelere vardıklarını görüyorsunuz” dedi.
Başkanlık sisteminin temel özelliklerini “Yasama ve yürütme organları kesin olarak birbirinden ayrılmıştır. Başkan, doğrudan ya da dolaylı olarak halk tarafından seçilir. Yasama ve yürütme organları birbirinin varlığına son veremezler. Hükümeti kurmak ve idare etmek yetkisi başkana aittir. Başkan anayasal yetkilere ve sorumluluğa sahiptir” ifadeleri ile anlatan Gedikli, AK Parti’nin başkanlık teklifinin muhalefet yalanları ile şehir efsanesine dönüştüğünü söyledi. PKK ve uzantısı parti, FETÖ ve onu maşa olarak kullanan küresel odaklar ile CHP’nin bu sisteme karşı çıktıklarını kaydeden Gedikli, “Bu karşı çıkan gruplara bile bakınca bu sistemin Türkiye için hayırlı bir iş olduğunu görebilirsiniz. Cumhurbaşkanını geçmişte Meclis seçemedi. Bugün iki başlı bir sistem var; halkın seçtiği cumhurbaşkanı ve halkın seçtiği hükümet. Bunun tek elden gitmesi lazım. Tek başlı derken yürütme tek başına olması anlamında. Yargı ve yasama ayrı olacak. ‘Başkanlık sistemi anahtar deliğimizden bile geçemez’ diyen CHP kendi geçmişini inkar etmiştir. Çünkü Atatürk-İnönü dönemi fiili başkanlık dönemidir. Daha bunların kendi geçmişlerinden haberleri yok” diye konuştu.
“Başkanlık sistemi adaletli kalkınmayı getirirken, bütün vesayet yapılarını bitirir” diyen Gedikli, vesayet yapılarının Türkiye’de her dönemde mevcut olduğunun altını çizdi. Gedikli, “Vesayet yapıları her gelen iktidarı yönlendirmeye ve bildiğini okumaya çalışan, bürokrasi ya da dış yapıların etkisiyle siyasi iktidarın aldığı kararları sahaya yansıtmayan yapılardır. Bunlar Türkiye’de her dönem mevcuttur. Hele geçmişte 6 aylık, 1 yıllık koalisyon dönemlerinde bunlar hiç takmazlardı hükümetleri” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.