Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fransa Senatosu’nda kadın senatör sayısı artıyor

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hükümeti kurarken kadın erkek eşitliğini ön planda tutması Fransız Senato’suna da yansıdı.Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron’un hükümeti kurarken kadın erkek eşitliğini ön planda tutması...

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2017 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2017 13:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Fransa Senatosu’nda kadın senatör sayısı artıyor

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hükümeti kurarken kadın erkek eşitliğini ön planda tutması Fransız Senato’suna da yansıdı.

Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron’un hükümeti kurarken kadın erkek eşitliğini ön planda tutması Fransız Senato’suna yansıyarak Pazar günü yapılan ve Senato yenileme seçimlerinde yeni kadın senatörlerin seçilmiş olması dikkat çekti. Senato yenileme seçimlerinde Macron’un partisinin adaylarından sadece 28’i kazanabildiği bunun da Macron’un kısa sürede düşüşe geçtiği şeklinde algılandığı belirtildi. Seçimlerde muhalefetteki Merkez sağdaki Cumhuriyetçi Partisi (LR) ise, sandalye sayısını 171’e çıkararak önemli bir güç elde etmiş oldu. Sosyalist Parti (PS) ve ittifak yaptığı diğer sol partilere rağmen düşüşü engeleyemedi ve sandalye sayısı 96 olurken, Komünist Parti (PCF) 10 senatörde kaldı. Cumhurbaşkanı Macron’a Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde destek veren ve hükümetin politikalarına dışarıdan destek veren merkez-liberal MODEM’in sandalye sayısı artarak 41’e yükseldi. Senato’da kadın temsiliyeti de artış gösterdi. Kadın senatör sayısı 6 kişi artarak 100’e yükselirken, kadın oranı yüzde 29’a çıkmış oldu. Ayrıca bu yıl yapılan yenileme seçiminde seçilen 171 senatörden 57’si kadın olurken, bu da yüzde 33 oranında bir artış olduğunu gösterdi. Fransa’da 3 yılda bir yarı oranında yenilenen Senato’nun üyeleri, belediyeler, il genel meclisleri ve bölge konseyleri üyelerinden oluşan ve ‘Büyük Seçmenler’ adı verilen yerel seçilmişler tarafından belirleniyor.

Senato, Fransa’da yaş ortalamasının 60’ın üzerinde olması ve erkeklerin çoğunlukta olmasıyla tekaütler klubü olarak eleştirilen kurumların başında geliyor. Pazar günkü senato yenileme seçimlerinde 171 senatör için yapılan seçimde 76 bin dolayında yerel seçilmiş oy kullandığı açıklandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.