Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fırat: Değişmeyen tekçi dile karşı AK Parti'den istifa ettim

Halkları Demokrasi Partisi (HDP) Mersin milletvekili adayı Dengir Mir Mehmet Fırat değişmeyen tekçi dile karşı AK Parti'den istifa ettiğini belirtti. Fırat, Mersin merkez Yenişehir ilçesindeki seçim çalışmaları kapsamında Şahintepesi Mahallesi'nde...

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2015 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2015 16:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Fırat: Değişmeyen tekçi dile karşı AK Parti'den istifa ettim
Halkları Demokrasi Partisi (HDP) Mersin milletvekili adayı Dengir Mir Mehmet Fırat değişmeyen tekçi dile karşı AK Parti'den istifa ettiğini belirtti.

Fırat, Mersin merkez Yenişehir ilçesindeki seçim çalışmaları kapsamında Şahintepesi Mahallesi'nde halk toplantısı gerçekleştirdi. Konuşmasında kurucusu olduğu AK Parti'den istifa etmesine değinen Fırat dönemin Başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı bir görüşmeyi anlattı. AK Parti'yi kurarken, tüm halklara demokrasi, özgürlük ve eşitlik getireceklerine inanarak kurduklarını belirten Fırat, AK Parti'nin değişmeyen diline karşı partiden istifa ettiğini anlattı.

Dönemin Başbakanı Erdoğan'ın da katıldığı bir toplantıda yaşadıklarını anlatan Fırat şöyle devam etti:
"Ben 'Kürtlere anadilinde okul açmak gerekir' dediğimde Başbakan Erdoğan bana, 'Onların devleti mi var ki anadillerinde okul açalım?' diye yanıt verdi. Özgürlükçü ve demokrasi anlayışı bir anda tersine dönmüştü. Yine söz alarak, 'Sayın Başbakan, dil ile devlet arasında ilişki kurmanız mantıken yanlış' dedim. Çünkü bugün dünya üzerinde yaklaşık 200 ülke var. Ama dünyada 5 bin dil konuşuluyor. Velev ki devlet ile dil arasında herhangi bir ilişki yoktur' dedim. Başbakana', 70 Kürt milletvekiliniz var. Siz aynı zamanda Kürtlerin de başbakanısınız' dedim. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Kürtlerin de devletidir. Kürtlerle kurtarılmış ve kurulmuştur' dedim. Fakültelerde ölü dilleri okutuyorsunuz ama 20 milyonluk nüfusa sahip Kürtlerin yaşayan dilini öğretmiyorsunuz. Ben bu ülkenin bir vatandaşı olarak çocuklarımın Kürtçe öğrenmesini istiyorum' dedim. 1-2 Kürt vekil dışında kimseden beni destekleyen bir ses çıkmadı. Başbakan ise bana hiç cevap vermedi."

Yalnız Kürtlerin diğer azınlıkların üzerindeki yasakların da devam ettiğini ifade eden Fırat şöyle devam etti: "Dilini öğrenmek isteyen insanların, çocuklarımızın, o anadilini öğrenmek istemeleri temel bir hak ve özgürlüktür. Bunu yalnız Kürtler için değil, Lazlar, Çerkesler, Araplar ve diğer tüm halklar için temel bir hak ve özgürlüktür. Demokrasinin temeli budur. Devletin 10'u aşkın kanalı olan TRT'de tüm azınlıkların dilinde yayın yapılması gerekiyor. Çünkü TRT, tüm o halkların verdiği vergilerle ayakta duruyor."

"BUNUN ADI BAŞKANLIK SİSTEMİ DEĞİL DİKTATÖRLÜKTÜR"

Siyasette 42 yıl geçirdiğini kaydeden Dengir Mir Mehmet Fırat, "Bu haksız uygulamalardan ve ciddi fikir ayrılığından sonra AKP'den istifa ettim ve siyasete noktayı koydum. Siyasete geri dönmenin nedeni ise, Başkanlık sistemi tartışmasında kaynaklıdır. Türkiye'ye 'Türk tipi Başkanlık' sistemi getirilerek, halklar ayrıştırılmak isteniyor. Bunun adı Başkanlık sistemi değil, diktatörlüktür! Tıpkı Irak, Suriye, Libya'daki gibi... Bu nedenle HDP saflarında siyasete yeniden dönme gereği duydum. Ben emekliliğe ayrılmış, fakat seferberlik halinde silâhaltına alınmış biri gibiyim." diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.