Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Filistin’in Türkiye Büyükelçisi Dr. Fayed: "ABD Kudüs kararıyla uluslararası hukuku ihlal etmiştir"

Filistin’in Türkiye Büyükelçisi Fayed Mustafa, İstanbul’da gerçekleştirilen İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı Toplantısını ve sonuçlarını değerlendirdi. Mustafa, Amerika’nın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan ederek uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2017 11:03
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2017 11:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Filistin’in Türkiye Büyükelçisi Fayed Mustafa, İstanbul’da gerçekleştirilen İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı Toplantısını ve sonuçlarını değerlendirdi. Mustafa, Amerika’nın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan ederek uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi.

Fayed Mustafa, ABD’nin Kudüs kararı ile ilgili İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, "Şüphesiz Amerikan yönetimi tarafından alınan bu karar, yalnızca Filistin’de değil bütün Arap ve İslam dünyasında ve hatta dünya genelinde öfkeye yol açtı. Bu karar uluslararası hukukun ve uluslararası kararların ihlalidir. Bundan dolayı biz bunu çok tehlikeli bir değişiklik olarak görüyoruz. Bu kararı tamamen reddediyor ve yok sayıyoruz. Bu kararla işlem yapmayı reddediyoruz. Bu karara karşı her türlü siyasi ve diplomatik yolla savaşacağız ve sokaklarda protestolar yapacağız" dedi.

"ABD bu karar ile büyük bir hata işlemiştir"

Filistin’in Türkiye Büyükelçisi Fayed Mustafa, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararıyla ABD’nin Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmelerinde tarafsızlığını kaybettiğini ve siyasi olarak karanlık bir tünele girdiğini belirtti. Mustafa, "ABD bu karar ile büyük bir hata işlemiştir. Bunun siyasi alanda çok büyük yankıları olacaktır. Siyasi işleri tehlikeli bir yönelerek karanlık bir tünele girdi. ABD, inanılırlığını ve tarafsızlığın kaybettiği için barış sürecinde arabuluculuk niteliğini yitirmiştir. Budan sonra, ABD’nin İsrail yanlısı bir rol üstleneceğini, gelecekteki barış görüşmelerinde yer almasını kabul etmeyeceğiz" ifadelerini kaydetti.

Fayed Mustafa, İslam Ülkeleri İşbirliği toplantısını yapan Türkiye’ye minnettarlığını bildirdiği konuşmasına şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye Kudüs meselesi ve son gelişmeleri görüşmek için İslam İşbirliği Teşkilatı zirve toplantısını gerçekleştirmesinden dolayı minnettarız. Türkiye kardeş bir ülkedir. Bu zirvenin başarısı için harcadığı çabalardan dolayı kendisine teşekkür ederiz. Bu zirveyi önemli bir başarı ve tarihi önemli bir dönüm noktası olarak görüyoruz. İslam dünyasının liderleri bu zirvede tek bir meseleyi, Kudüs meselesini tartıştı."

"ABD’nin bu haksız kararından dönmesini sağlayacak baskı hareketinin süreceğinden umutluyuz"

Fayed Mustafa, İİT’in İstanbul zirvesi sonuçları hakkında şu sözleri söyledi:

"Bu zirvenin sonuçlarını, ve alınan kararın önemli olduğunu kabul ediyoruz. Bu zirve ile İslam dünyasının ABD’nin kararını kınama sesini bütün dünyaya duyurmuştur. İslam ümmetinin Kudüs ve Filistin’i savunması konusundaki güç birliğinin süreceğine inanıyoruz. Bilindiği gibi İslam İşbirliği Teşkilatı ilk olarak 1969 yılında Mescidi Aksa’nın yakılması sebebiyle kuruldu. O yüzden onun gündemi hep Filistin meselesi olmuştur. Biz bu zirvede ele alanın konulardan ve kararlardan memnunuz. ABD’nin bu haksız kararından dönmesini sağlayacak baskı hareketinin süreceğinden umutluyuz. Zirvenin sonuç bildirisinde ABD’nin kararını kınama kararı birçok ilave karar alındı. Alınan kararlar arasında Kudüs’ün hukuki durumunun değiştirilmesinin tehlikelerine işaret eden mesajlar vardı. Budan sonra da bu çalışmaya devam etmemiz gerekiyor."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.