Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fetullah Gülen’in iadesi için ABD’ye giden heyet Türkiye’ye döndü

15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren Fetullahçı Terör Örgütünü (FETÖ) anlatmak ve terör örgütünün elebaşı Fetullah Gülen’in iadesini istemek için Amerika’ya giden AK Partili heyet yurda geri döndü.Fetullahçı Terör Örgütü...

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2016 18:16
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2016 18:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren Fetullahçı Terör Örgütünü (FETÖ) anlatmak ve terör örgütünün elebaşı Fetullah Gülen’in iadesini istemek için Amerika’ya giden AK Partili heyet yurda geri döndü.
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından 15 Temmuz gecesi yapılan hain darbe girişimini ABD yetkililerine anlatmak ve terör örgütünün elebaşı Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iadesini istemek için geçtiğimiz günlerde ABD’ye hareket eden AK Partili heyet yurda geri döndü. Aralarında AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker’inde bulunduğu altı kişilik heyet Atatürk Havalimanında, ABD’de yapılan görüşmelerle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
"ABD’de oldukça verimli görüşmeler yaptık"
ABD yetkilileriyle yapılan görüşmelerin verimli geçtiğini söyleyen AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, "Heyetimiz STK’larla, düşünce kuruluşları ile, yayın organları ile bazı kanaat önderleri ile, ABD’nin eski Dışişleri Bakanlarından Olbrigh ile, orada bulunan Türk vatandaşları ile görüşmeler yaptık.Biz orada 15 Temmuz sürecinde Türkiye’nin tezini, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı hain darbe teşebbüsünün Türkiye’de yarattığı infiali ve buradaki beklentileri anlattık. Özellikle senato üyelerine gerek cumhuriyetçi gerek Demokrat Partiden temsilciler meclisi üyeleriyle oldukça verimli görüşmeler yaptık. Tabii daha önceden de Dışişleri Komisyonu Başkanımız Taha bey başkanlığında ana muhalefet partisi ve MHP milletvekilleri ile birlikte bir heyet gitmişti. Bundan sonra da bu tür heyetlerin ziyaretleri olacak" dedi.
"Fetullah Gülen’in iadesini ve adil bir şekilde yargılanması gerektiğini vurguladık"
Gülen’in adil bir şekilde yargılanmasını yapılan görüşmelerde vurguladıklarını dile getiren Eker, "Bu FETÖ terör örgütü gerek 15 temmuz öncesinde algı operasyonu yaratmak ve Türkiye’yi uluslararası platformda Türkiye’yi zayıflatmak maksadıyla çok profesyonelce lobi şirketleri aracılığıyla orada kamuoyu oluşturma çalışmaları yapmış. Görüşmelerimizde bunun etkilerini yer yer gördük. Biz de kongrenin ilk açılış gününden itibaren oradaydık. Olabildiğince senatör ve temsilciler meclisi üyeleriyle görüşmek ve Tezlerimizi anlatmaktı. Pensilvanya’da bulunan Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iadesinin ve adil bir şekilde yargılanması gerektiğinin önemini vurguladık. Bundan sonra da bu çabalarımız devam edecek. İki boyutlu bir şey aslında. ABD’nin sistemi gereği orada ülkelerin veya şirketleri mutlak suretle lobi faaliyetlerine açık bir yapısı var. O nedenle bizim de TC olarak öncesinde olduğu gibi gerek Ermeni karar tasarılarına gerek benzer durumlarda tezlerimizle ilgili mutlaka bu faaliyetleri sürdürmemiz gerekiyor. Bu anlamda önemli bir ziyaret olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonraki süreçte gerek hükümetin gerek parlamentonun göndereceği heyetlerle bunların desteklenmesi lazım. Biz Adalet ve Kalkınma Partisi olarak gittik. Aslında bu Türkiye’nin ve milletimizin bütünün meselesi. Böyle olduğu içinde Türkiye’de her kesim kendimizi doğru anlatma, aleyhimize olan bilgi kirliliğini izole etmek için çaba içinde olması gerekir. Bunun ne kadar önemli olduğunu orada gördük. Diğer siyasi partilerimizi de, STK’ların da vatandaşlarımızın da. Kim kime ulaşabiliyorsa ABD’de, bir vatandaşın arkadaşı var, bir firmamızın ticaret ortağı var. Onların hepsinin geniş çerçevede bu ilişki ağını Türkiye için kullanmamız lazım" diye konuştu.
"Bu görüşmeler kamuoyu oluşturma çabasıdır"
Sürecin devam ettiğini ifade eden Eker, "15 Temmuz öncesi ile ilgili hazırlanan iddianameler var. Fetullah Gülen’in dahilinin olduğu 45’in üzerinde dava olduğunu biliyoruz. Bunlar kara para aklamadan tutun, vergi kaçakçılığına, vize ile ilgili suistimallerden yasa dışı dinlemelere, şantajlara varıncaya kadar birçok değişik türde suç ile ilgili iddianameler var. Bunların birleşik devletler makamları inceliyor. 15 Temmuz ile ilgili olarak ise darbe teşebbüsü sonrası itiraf ve ifadelerde oluşan savcılarımIzın hazırlamakta olduğu ayrıntılı iddianameler var. Onlar da birleşmiş devletler makamlarına teslim edilecek. Üst düzey görüşmelerde bunları döküman olarak da veriyorlar. Biz de görüştüğümüz tüm muhataplarımıza yazılı görsel meteryaller ile tezlerimizi destekleyecek bilgileri sunduk. Bu bir kamuoyu oluşturma çabasıdır. İnşallah hayra vesile olur. Ülkemiz açısından bu hain darbe teşebbüsü 241 vatandaşımız hayatına mal oldu" şeklinde konuştu.
"ABD’li yetkililerin empati yapmasını istiyoruz"
Yapılan basın açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularına karşın bütün dökümanları ve bilgileri teslim ettiklerini söyleyen Eker, "Bir kere herkes istisnasız olarak görüşmeden memnun kaldıklarını söyledi. Biz şunu çıkardık bunların zihninde daha öncesinde onlara verilmiş başka bilgiler vardı. Genel kamuoyu oluşmuş ve FETÖ terör örgütü bu dezenfarmosyonu onlara vermiş. O nedenle nihai karar bir tarafı politiktir, ikincisi de yasal prosedür tamamlanma işlemidir. Orada ABD yetkilileri Türkiye ile işbirliği içinde olduğunu belirtmemiz lazım. Bir uzmanlar heyeti geldi ve burada çalışıyor. Biz iki şey söyledik. Aramızdaki suçluların iadesi anlaşması gereği Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iadesini talep ettiğimizi, bunun için yeterli delil olduğunu söyledik. İkincisi dost ve müttefik bir ülkenin Türkiye ile empati kurmasını istedik. ABD’nin karşı karşıya kaldığı geçmişte 11 Eylül olayı ABD’de insanlarda nasıl bir etki uyandırmışsa, FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz gecesi darbe teşebbüsü de bizde o duyguları oluşturdu. Burada biz empati bekliyoruz. Dost olmanın ve müttefik olmanın gereğinin yerine getirilmesini istiyoruz. FETÖ lideri Fetullah Gülen orada rahatça günlük hayatını devam ettirmekte, görüşmeler yapmakta, kabuller yapmakta, tehditler yağdırmaktadır" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.