Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

''Ferit Uzun PKK'nın bilinçli ve karanlık bir planı sonucu katledildi''

Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü, Ferit Uzun'un PKK'nın bilinçli ve karanlık bir planı sonucu katledildiğini söyledi. Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Güçlü, Ferit Uzun’un öldürülmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Ferit...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2013 12:47
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2013 12:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü, Ferit Uzun'un PKK'nın bilinçli ve karanlık bir planı sonucu katledildiğini söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Güçlü, Ferit Uzun’un öldürülmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Ferit Uzun’un gençlik yıllarında, üniversite öğrencisi olduğu zamanlarda Kürtlük ve Kürdistan aşkına tutulduğunu dile getiren Güçlü, bu aşkın sonucu olarak Kürt milletine hizmet etmek ve Kürt ulusal hareketinin gelişmesine katkıda bulunmak için Devimci Doğu Kültür Ocaklarında (DDKO) çalışmaya başladığını ifade etti. 12 Mart 1971 askeri darbesinde onun da tutuklandığını ve Diyarbakır- Siirt İlleri Sıkı Yönetim Komutanlığı Asker Cezaevinde kaldığını anlatan Güçlü, kendisinin de Ankara DDKO kurucusu ve Başkanı olduğu zaman birlikte Kürtlük faaliyetlerini yürüttüklerini kaydetti.

Ferit Uzun’un PKK tarafından, 22 Kasım 1978’de, bundan 35 yıl önce katledildiğini vurgulayan Güçlü, ''Çetin Güngür (Semir) PKK Merkez Komitesi üyesiydi. 12 Eylül sonrasında PKK stratejilerine ve politikalarına muhalefet etti. O da devletin PKK eliyle Kürt örgütlerini, Kürt liderlerini, yurtseverlerini tasfiye etme plânının bir sonucu olarak İsveç’in Başkenti Stockholm’un göbeğinde, katıldığı bir toplantıda, binden fazla kişinin bulunduğu bir anda PKK tarafından katedildi.'' dedi.

''OLAYLAR PKK DIŞINDA DEĞİL BİZZAT MERKEZ KOMİTESİ DİREKTİFLERİYLE''

Çetin Güngör'ün, PKK'nın büyük plânı, bu plân içinde Ferit Uzun'un katledilişi, Siverek'teki katliamla ilgili görüşlerine de yer veren Güçlü, ''PKK Siverek'te cehennemi kurarken bu tercihini tesadüfen değil, bilinçlice yaptı. Çünkü Siverek özellikleri ile PKK'nın taktik çizgisini çok rahat hayata geçirebileceği bir alan olarak görüldü. PKK, silahlı çatışmaları başlatırken elindeki on taraftarına değil, daha ziyade (Siverek'teki) çelişkilere güvenmiştir. PKK, provokasyon sürecini adım adım şöyle gerçekleştirdi; önce hem siyaset adamı ve hem Siverek'te belli bir saygınlığı olan Ferit Uzun öldürüldü. Cinayet, çok kişinin kolayca inanabileceği M.C. Bucak'ın üzerine atıldı. Ardından cenazeye sahip çıkıldı ve intikam yeminleri edildi. Uzunlar ailesi ve yurtsever Siverek halkı mensubu bulundukları siyasetten Bucak'a saldırı yapılmadığını görünce, istemiyerekte olsa PKK'nın doğal müttefikleri haline geldiler. Provokasyon harekatının ilk adımı böylece başarılı olmuş, PKK, bir taş ile iki kuş birden vurmuştu. Hem kendisi için siyasi bir tehlike oluşturan Ferit Uzun'u imha etmiş, hem de bu ölüm olayını kitlelerin desteğini kazanma ve Bucak'a saldırmada malzeme olarak kullanmıştır. Provokasyon harekatının ikinci önemli halkasını mutaassıp bir ailenin iki genç çocuğunun öldürülmesi de Bucak'ın üzerine atılmaya çalışıldı. PKK yine ölülere sahip çıkarak intikam alacağını belirtti ve Siverek halkından destek istedi. Ferit Uzun olayından elde ettiği destek kadar olmazsa bile bir destek daha sağlayabildi. Provokasyon harekatının sonuncu ve önemli eylemi ise Kırvar aşiretinin desteğini kazanabilmek için yapıldı. Siverek'in büyük aşiretlerinden ve Bucak'la kıyasıya mücadelesi olan Kırvar aşireti üzerinde çeşitli oyunlar oynandı. Önce konuşuldu, ikna edilmeye çalışıldı. Fakat istenen elde edilmeyince Kırvar aşiretini çatışmanın içine sokmanın değişik yolları denendi. Bu aşiretin iki üyesi PKK tarafından vuruldu ve birkaç evi yakıldı. Olaylar Bucak'ın üzerine atılınca Kırvar aşireti PKK'nin yanında saf tutmayı kabul etti. 1979 Ağrı provokasyonu: PKK hareketinin I. Konferansında yaptığı dışımızdaki guruplarla yapılan çatışmalar merkezi olarak tasvip edilmemekle birlikte bölgesel düzeyde istenmeyerek olmuştur yollu değerlendirmesi tam bir aldatmaca örneğidir. Çünkü cereyan etmiş olaylar öyle söylendiği gibi belli bir kontrolsüzlükten ve talihsizlikten meydana gelmiş değildir. Tam aksine PKK'nın hayata ve topluma bakış açısından kaynaklanan ve bizzat merkez komitesi direktifleriyle başlatılan olaylardır bunlar.'' bilgilerini aktardı.

''PKK'NIN TEMEL MÜCADELE TAKTİĞİ AJANLAŞMIŞ KİŞİ, KURUM VE ÖRGÜTLERE KARŞI ŞİDDET''

Çetin Güngör'ün ''PKK'nın temel mücadele taktiği, ajanlaşmış kişi, kurum ve örgütlere karşı şiddet'' biçiminde formüle edildiğini aktardığını belirten Güçlü, Güngör'ün de aktardığı ve herkesin de bildiği gibi Ferit Uzun'unu PKK'nın bilinçli ve karanlık bir plânı sonucu katledildiğini ifade etti.

Güçlü, ''Birçok Türk Devrimcisi de PKK tarafından bu plan sonucu öldürüldüler. PKK içindeki 15.000 infaz da bu plânın sonucu yapıldılar. Devlet-PKK-Hizbullah tarafından zamana yayılmış Kürt katliamı bunun sonucu gerçekleşti. Bulunduğumuz aşamada da bu plân devam ediyor. Bu plan en trajik bir durumda ve güncel olarak Kürdistan’ın Batısında uygulanmaya devam ediyor. Buna karşılık Kürt siyasetçileri ve okumuşları bir akıl tutulması içindeler. Halk onların uyanacakları günü ve akıl tutulmasından kurtuldukları günü bekliyor. Ferit Uzun'un katledilmesini nefretle protesto ediyorum. Akıl tutulması içinde olan Kürt siyasetçilerini ve okumuşlarını da kınıyorum.'' şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.