Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Polis artık internet ve sosyal medya üzerinden faile ulaşıyor'

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Dairesi Başkanı Dr. Oğuz Karakuş, internet ve sosyal medya üzerinden faile ulaşma konusunda büyük aşama kaydettiklerini belirterek, "Sanal ortamda her temas iz bırakıyor. Biz de, o izleri takip ederek faile...

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2013 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2013 11:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'Polis artık internet ve sosyal medya üzerinden faile ulaşıyor'
Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Dairesi Başkanı Dr. Oğuz Karakuş, internet ve sosyal medya üzerinden faile ulaşma konusunda büyük aşama kaydettiklerini belirterek, "Sanal ortamda her temas iz bırakıyor. Biz de, o izleri takip ederek faile ulaşıyoruz. Bu konuda dünyada gelişmiş ülkelerin yapıp da bizim yapamadığımız şey yok." dedi.

DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ TEKNOLOJİSİNİ KULLANIYOR

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Kriminal Dairesi Başkanı Oğuz Karakuş, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün dünyanın en gelişmiş teknolojisini kullandığını açıkladı. Karakuş, "Şu anda kriminal daire olarak dünyada gelişmiş ülkelerin yapıp ta bizim yapmadığımız bir şey yok. Bunun göstergesi de, şimdiye kadar 40'a yakın ülkeye adli bilim ve kriminalistik alanında kurs vermemizdir." diye konuştu.

Ekim ayında İstanbul'da yapılan kongrede Adli Bilim Kurumları Birliği'nin kurulduğunu anlatan Karakuş, "Bunun başkanlığına da bizim daire seçildi. 51 ülkeden katılımcılar var. Burada bu birlik ile yaptığımız bir şeyi artık kurumsal hale dönüştürmüş olduk. Biz zaten 40 ülkeye zaten eğitim vermiştik şimdiye kadar, bunu artık resmi hale getirdik ve bu birlik vasıtası ile daha yoğun eğitimler yurt dışına vereceğiz." şeklinde konuştu.

TÜRKAK tarafından 41 deney alanında daire olarak akredite edildiklerini anlatan Oğuz Karakuş, "Bu da deney sayısı olarak Türkiye ve Avrupa'da ki pek çok ülkesinde ki en yüksek sayı. Bu da bizim akademik ve teknolojik gücümüzü gösteriyor.Bu tür protokollerle de akademik ve bilimsel kapasitemizi de artırmış oluyoruz." dedi.
Sanal alem suçları ile Siber Suçlar Dairesinin ilgilendiğini dile getiren Karakuş, ileri derecede çözülemeyen medialar olursa kendilerinin adli ekspersiz işlemi yaptıklarını söyledi.

Sanal dolandırıcılıklara Soruşturma ve Bilişim Suçlar ile Siber Suçlar şubelerinin baktığını ifade eden Karakuş, şunları söyledi: "Bizim görevimiz teknik incelemeler. Yani suç oluştuktan sonra onu aydınlatmaya dönük teknik incelemeler. Bunlarda ilk ön inceleme kabilinden siber suçlar dairemiz tarafından yapılıyor soruşturmacı birimler tarafından dijital incelemeler yapılıyor, ama ileri seviyede incelemeler bizim laboratuarlara geliyor."

SANAL DEVRİYEDEN KAÇIŞ YOK

Artık 'sanal devriye' diye bir birimin oluştuğunu Kriminal Dairesi Başkanı Oğuz Karakuş, sözlerini şöyle tamamladı: "Yani internet üzerinden, sosyal medya üzerinde de arkadaşlarımız takipler yapıyor ve takipler sonucu faile ulaşıyorlar. Yani her temas iz bırakıyor. Biz de o izleri takip ederek faile ulaşıyoruz. Dolayısı ile vatandaşa şu mesajı verebiliriz; olay yerlerinin korunması çok önemli. Bir olay olduğunda lütfen polise haber verdikten sonra olay yerini temizleyeyim, düzelteyim gibi bir şey yapmasınlar. Olay yerini olduğu hali ile korusunlar ve polis oradan mutlaka bir takım izler bulacaktır faile ulaşmak için."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.