Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan'ın yemin ve devir teslim töreninin detayları belli oldu

Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın gerçekleştirilecek yemin ve cumhurbaşkanlığı devir teslim törenlerinin detayları belli oldu. Açıklanan taslak programa göre Erdoğan, yarın 13.30'da evinden...

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2014 15:42
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2014 15:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın gerçekleştirilecek yemin ve cumhurbaşkanlığı devir teslim törenlerinin detayları belli oldu.

Açıklanan taslak programa göre Erdoğan, yarın 13.30'da evinden çıkacak. Erdoğan ve eşine TBMM’ne gitmek için bulundukları ikametten çıkışlarında Protokol Genel Müdürü ve Başyaver tarafından karşılanacak. TBMM'ye intikal sırasında Cumhurbaşkanlığına ait makam aracı kullanılacak; makam aracındaki fors ve bayrak kapalı olacak ve aracın ön koltuğuna Başyaver oturacak. Araçtan inerken kapı Başyaver tarafından açılacak.

Erdoğan, saat 13.45'te Meclis'e gelecek. TBMM’ne girişi Çankaya kapısından yapılacak. Erdoğan, TBMM’ne varışında en yaşlı Başkan Vekili tarafından karşılanacak; karşılamada A Tipi Askeri Tören düzenlenecek. Törenin bitiminde TBMM’nin Cumhurbaşkanları tarafından kullanılan Şeref Kapısı’ndan içeri girilecek ve holden ilerlenerek, Genel Kurul Şeref Kapısı’na ulaşılacak.

Genel Kurul Şeref Kapısında Erdoğan'ı TBMM Başkanı Cemil Çiçek karşılayacak ve kendisini Başkan Vekili istirahat Odasına davet edecek. Erdoğan'ın Genel Kurul Salonuna girmesi ile birlikte TBMM Başkanı koltuğundan kalkarak, Başkanlık Makamında Erdoğan'a mazbatasını takdim edecekler.

Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu uyarınca Mazbata’nın TBMM Başkanı tarafından Yemin Töreninin yapılacağı oturumun başında ve ant içmeden önce teslim edilmesi gerekiyor. Mazbata takdiminden sonra Erdoğan, Başkan Vekilinin refakatinde kürsüye gelerek Anayasa’nın 103’ncü maddesinde belirlenen metni okuyarak ant içecek. Başkan Vekili yemin töreninin sonuna kadar Erdoğan'ın 2-3 adım gerisinde sağ arkada bekleyecek.

Erdoğan'ın ant içmesinin ardından salonda bulunan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından İstiklal Marşı çalınacak, marş çalınmaya başlandığı anda Cumhurbaşkanlığı Forsu TBMM özel gönderine çekilecek, makam aracındaki fors açılacak, Ankara’da ve ordu merkezlerinde 101 pare top atışı gerçekleştirilecek.

İstiklal Marşı bittikten sonra Erdoğan, TBMM Genel Kurulu’na hitap edecek. Hitabın bitiminde Erdoğan, Başkan Vekilinin refakatinde giriş yapılan yoldan önce ters istikamette Genel Kurul Salonu daha sonra TBMM binası terk edecek.

Erdoğan, TBMM’den Başkan Vekili tarafından Askeri Törenle uğurlanacak. Uğurlama töreni Dikmen Kapısı tarafından yapılacak ve törenin ardından forsu açılmış olan makam aracı ile Dikmen Kapısı kullanılarak Anıtkabir’e intikal edilecek.

Erdoğan'ın TBMM’den Anıtkabir’e varışında Ankara Valisi, Garnizon Komutanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı karşılayacak. Saat 15:00 – 15:30 arasında Anıtkabir’de çelenk koyma töreni gerçekleştirilecek. Aslanlı Yolda Yürüyüşten sonra mozoleye çelenk konacak, saygı duruşu ve İstiklal Marşını takiben Misak-ı Milli Kulesine intikal edilerek Özel Defter imzalanacak ve akabinde Başbakanlık Resmi Konutu’na geçilecek.

Başbakanlık Resmi Konutu’nda bir süre istirahat edecek olan Erdoğan, 16:15 gibi Çankaya Köşkü'ne geçecek. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Çankaya Köşkü’ne gitmek için Başbakanlık Resmi Konutu’ndan çıkışlarında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri tarafından karşılanacak. Cumhurbaşkanlığına makam aracıyla hareket edilecek, Cumhurbaşkanlığı A Kapısına varışta konvoya Atlı Tören Birliği katılacaktır. Resmi Karşılama Töreninin yapılacağı Yeni Bina A Kapısı önündeki alana kadar süvarilerin refakatinde gidilecek.

Ardından Köşk'te Resmi Karşılama Töreni gerçekleştirilecek. Erdoğan ve eşi Cumhurbaşkanlığına varışlarında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Hayrünnisa Gül tarafından A Tipi Askeri Törenle karşılanacak. Törenin sonunda A Bina Kapısı önünde basına görüntü verilecek. Erdoğan tören boyunca, Askeri Kıtayı denetleme dışında, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sağında duracak.
Törenin ardından Erdoğan ve Gül, eşleri Emine Erdoğan ve Hayrunnisa Gül'ün de katıldığı bir başbaşa görüşme gerçekleştirecek.

Saat 17: 20'de ise Cumhurbaşkanlığı Devir Teslim Töreni başlayacak. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın kendilerine ayrılan koltuklara geçmelerinin ardından Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı bandosu tarafından İstiklal Marşı çalınacak, arkasından 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül veda konuşmasını yapacak. 11. Cumhurbaşkanı Gül konuşmasını bitirdikten sonra tekrar koltuğuna oturacak. Daha sonra Erdoğan kürsüye gelerek konuşmalarını yapacaklar ve konuşmalarının bitiminde koltuklarına dönmeyecekler. Burada Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Gül'e Cumhurbaşkanlığı Forsunu ve arkasından Devlet Şeref Madalyasını takdim edecek. Törenin sonunda basına görüntü verilecek. Törenin bitimini takiben Erdoğan ve Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül ve Hayrunnisa Gül'e refakat ederek uğurlama töreni için tekrar Yeni Bina A Kapısına çıkacak.

Resmi Uğurlama Töreni 18:00'de başlayacak. Erdoğan ve eşi, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Hayrünnisa Gül’ü A Tipi Askeri Törenle uğurlayacak. Tören sırasında bu kez geliştekinin aksine Abdullah Gül, Erdoğan'ın sağında duracak. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül askere “Allahaısmarladık Asker” biçiminde hitap edecek. Erdoğan ve eşi uğurlama töreninin ardından törene katılanlara verecekleri resepsiyon için 2 No'lu Salona geçecekler.

18:15 – 20:00 arasında gerçekleştirilecek resepsiyonda Erdoğan ve eşi, resepsiyonun verileceği Elçi Kabul Salonu’na intikal ederek giriş kapısında yerlerini almalarını takiben tören salonunda bekleyen misafirler tebriklerini sunarak resepsiyona geçecekler. Resepsiyon boyunca canlı müzik icra edilecek. Akşam 20:15 – 22:00 saatleri arasında tören için gelmiş olan Devlet ve Hükümet Başkanları onuruna akşam yemeği verilecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.