Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan Ve Nazarbayev’den Ortak Bildiri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ikili görüşmelerinin ardından ortak bir bildiri yayınladı. İslami yakınlaşmaya dikkat çekilen bildiride, "I·slam I·s¸birligˆi Tes¸kilatı u¨yesi devletlerini,...

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2016 16:50
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2016 16:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ikili görüşmelerinin ardından ortak bir bildiri yayınladı. İslami yakınlaşmaya dikkat çekilen bildiride, "I·slam I·s¸birligˆi Tes¸kilatı u¨yesi devletlerini, I·slami yakınlas¸mayı desteklemeye ve gelecek yıllarda I·slam U¨mmeti ic¸in yeni bir siyasi platform olarak degˆerlendirmeye davet ederiz" ifadeleri kullanıldı.
İslam İşbirliği Teşkilatı’nın zirvesine katılmak üzere İstanbul’a gelen Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptıkları ikili görüşmenin ardından ortak bir bildiri yayınladı.
Bildiride ekonomik sorunlar, medeniyetler arası ihtilaflar, tero¨rizm tehdidinin artması ve organize suc¸lar konularına dikkat çekilerek, I·slam Du¨nyası’nın c¸ok sayıda c¸atıs¸ma, devletler arasında bozulan ilis¸kiler ve azalan is¸birligˆinin es¸lik ettigˆi zorlu bir do¨nemden gec¸tigˆi vurgulandı.
Ortak bildiride şu ifadelere yer verildi:
"1. Birles¸mis¸ Milletler ve I·slam I·s¸birligˆi Tes¸kilatı’nın devletlerin milli sınırlarının kutsallıgˆı, toprak bu¨tu¨nlu¨gˆu¨ne ve egemenligˆine saygı, digˆer devletlerin ic¸is¸lerine karıs¸mama, devletler arasındaki c¸atıs¸ma ve uyus¸mazlıkların barıs¸c¸ıl mu¨zakerelerle c¸o¨zu¨mlenmesi konularındaki temel prensiplerini teyit ederiz.
2. I·slami dayanıs¸ma ruhuna bagˆlılıgˆımızı kuvvetli bir s¸ekilde teyit eder; I·slam I·s¸birligˆi Tes¸kilatı u¨yesi devletleri, devletler arası ilis¸kilere dair meseleler ile c¸atıs¸ma ve uyus¸mazlıkların c¸o¨zu¨mu¨ konusunda iyi niyet ve yapıcı tutum sergileyerek, I·slam Du¨nyası’ndaki ilis¸kilere yo¨nelik yeni bir paradigma gelis¸tirmeye davet ederiz.
3. I·slam I·s¸birligˆi Tes¸kilatı u¨yesi devletleri, I·slam Du¨nyası’nda devletler arası ilis¸kilerde mevcut sorunlara ilis¸kin olarak, ortak degˆer ve c¸ıkarları vurgulayan bir go¨zden gec¸irme su¨reci bas¸latmaya davet ederiz.
4. I·slam I·s¸birligˆi Tes¸kilatı u¨yesi devletlerini, I·slami yakınlas¸mayı desteklemeye ve gelecek yıllarda I·slam U¨mmeti ic¸in yeni bir siyasi platform olarak degˆerlendirmeye davet ederiz.
5. I·slami yakınlas¸ma su¨recinin gelis¸mesi konusunda Birles¸mis¸ Milletler ve I·slam I·s¸birligˆi Tes¸kilatı’nın uluslararası c¸atıs¸maların o¨nlenmesi ve bunların barıs¸c¸ıl yollarla c¸o¨zu¨mlenmesi konusundaki merkezi rolu¨nu¨; ayrıca I·slam I·s¸birligˆi Tes¸kilatı’nın I·slami yakınlas¸ma su¨recinin ilerletilmesi bakımından digˆer uluslararası ve bo¨lgesel o¨rgu¨tlerle gelis¸tirecegˆi is¸birligˆini memnuniyetle kars¸ılarız.
6. I·slam I·s¸birligˆi Tes¸kilatı’nın I·slami yakınlas¸ma su¨recinin ilerletilmesi konusunda go¨rev u¨stlenmesini teklif eder; I·slam I·s¸birligˆi Tes¸kilatı Genel Sekreteri’nin so¨z konusu inisiyatifin hedeflerine ulas¸masını teminen o¨neriler ortaya koymak amacıyla kapsamlı bir durum incelemesi gerc¸ekles¸tirmesini talep ederiz.
7. I·slami yakınlas¸ma konusunun, I·slam I·s¸birligˆi Tes¸kilatı Dıs¸is¸leri Bakanları Konseyi Toplantısı ve Devlet ve Hu¨ku¨met Bas¸kanları Zirveleri’nin kalıcı gu¨ndem maddesi olmasını teklif ederiz.
8. I·slam I·s¸birligˆi Tes¸kilatı u¨yesi devletleri, uluslararası ilis¸kilerdeki gerilimin azaltılmasına ve su¨regelen sorunları c¸es¸itli istis¸are mekanizmaları olus¸turmak, diplomatik misyonların imkanlarından faydalanmak, parlamentolar arası diyalog, hu¨ku¨met dıs¸ı o¨rgu¨tler ve gu¨ven artırıcı o¨nlemler gelis¸tirmek suretiyle c¸o¨zu¨mlemeye yo¨nelik somut adımlar atarak, I·slami yakınlas¸ma inisiyatifinin hayata gec¸irilmesine katkı sagˆlamaya davet ederiz."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.