Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Erdoğan seçim startını verdi; demokrasilerde herkes hukuka uymak zorunda"

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, başkanlık sisteminde fren ve denge sisteminin bulunduğunu olduğunu vurgulayarak, "Kusura bakmasın ama Sayın Cumhurbaşkanımız'da ne fren var ne de denge var." dedi.Meclis'te basın toplantısı düzenleyen...

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2015 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2015 17:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, başkanlık sisteminde fren ve denge sisteminin bulunduğunu olduğunu vurgulayarak, "Kusura bakmasın ama Sayın Cumhurbaşkanımız'da ne fren var ne de denge var." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın meydanlarda seçim startı verdiğini belirterek, "Demokrasilerde herkes hukuka uymak zorundadır, Cumhurbaşkanı ve başbakanlar öncelikli uymak zorundadır. Hukuku, anayasayı, yasaları takmıyorlarsa bizde hatırlatırız." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın tavrını eleştiren Kaplan, "O meydanları seçim propagandasına çevirirseniz muhalefet de o meydanları size dar eder. Bu kadar da eli kolu bağlı değil. Cumhurbaşkanı bu kampanyayı açarsa anayasayı ihlal etmiş oluyor. Devletin gücü ile yapmış olacaksınız bazı şeyleri, suç oluşuyor. Yasama Meclisi sadece AK Parti milletvekillerinden oluşmuyor, 550 milletvekilinden oluşuyor, yasama görevini engellemeniz suçtur. Bu suçu da işlemiş olursunuz. Başkanlık sistemini havada bulut, sen unut Sayın Erdoğan derim." şeklinde konuştu.

Akçakale Sınır Gümrük Kapısı'nın IŞİD ile hükümetin merkez üssü durumuna geldiğini savunan Kaplan, "Ya konsolosluk rehineleri gelecek ya pilot ile Japon gazetecinin teslim takası orada olacak. Bu işin içinde iki yaka var; bir yanda hükümet emrinde görevliler, öbür tarafta da IŞİD var. Bu ne muhabbet, bu ne muhabbet, bunu açıklaması lazım birilerinin." dedi.

"Erdoğan'ın cihan adlı bir attan düştüğünü biliyordum ama damdan düştüğünü bilmiyordum. Ama Kobani düşecek, derken düştü." diyen Kaplan, Erdoğan'ın HDP'nin çözüm sürecinde samimi olmadığına yönelik sözlerini sert sözlerle eleştirdi. "Güvenlik paketi çıkarıyorsunuz. Gizli dinleme, hakim kararı olmadan gözaltı, güvenlik paketi çıkarıyorsunuz sesini çıkaranı vurmak, içeri almak, istediğini aramak, istediğini dinlemek, istediğini yapmak. Bu mudur sizin samimiyetiniz ve attığınız adımlar. Bu bütün Türkiye için yapılmış bir tehdittir. Samimiyete önce sizi davet ediyoruz. İki ay içinde samimiyetinizi göreceğiz; Şubat ve Mart."

Cizre olayına da değinen Kaplan, "12 yaşında Nihat'ı, senin bu yetkileri verdiğin, bu darbe paketleriyle cüretlendirdiğin, dosyalarını sürgüne gönderip korumaya çalıştığın Ali İhsan Korkmaz'ların ve diğerlerinin hepsinde yaptığın gibi nasılsa Başbakan, Cumhurbaşkanı, hükümet beni korur diye çıkıyorlar zırhlı araçlardan plakasız 12 yaşındaki çocukların kafasına nişan alıp Cizre'de bir haftada 5 kişiyi öldürüyorlar güvenlik görevlileriniz. Ondan sonra kalmışsınız provakasyon, provakasyon. Bir de tutturmuşsunuz haşhaşiler. Siz haşhaşilerden beter durumdasınız. 12 yaşındaki çocuğu katleden polis korunur mu? Sizin samimiyetiniz bu mu? Vicdansızlık bu." dedi.

Kaplan, "Sizin başkanlık hayallerini HDP olarak seçim barajını aşarak milletvekili sayınızı 300'lerin altına düşürerek, silik, etkisiz, pasif hiçbir işe yaramayan diğer muhalefet sistem partilerinden de öte güçlü bir dinamikle Meclise gelerek bütün oyunlarınızı bozacağız. Geldiğimiz zaman çözüm sürecini daha güçlü götüreceğiz. Çözüm sürecimizin karşısında tek muhatap AK Parti olmayacak, 77 milyon halkımız olacak. Biz barajı aştığımız zaman 12 Eylül darbe Anayasası da tarih olacak, kesinlikle değişecek. Seçim barajını yerle bir edeceğiz. Seçim startını verdik, zafer ruhu ile seçimlere hazırlanıyoruz, korksunlar bizden." şeklinde konuştu.

Kıdem tazminatı düzenlemesine yönelik bir soruya da Kaplan, "İşçinin, emekçinin alın terine, kuruşuna, tazminatına, hakkına, hukukuna göz koyanlar, şimdide bir havuz yaptırarak kendi sermayelerini korumak istiyorlar. İşçileri yine mağdur etmek istiyorlar. Haklı mücadelelerinin yanında olacağız. Kıdem tazminatıyla ilgili işçileri sömürmek istiyorlar. Biz buna karşıyız." karşılığını verdi.

Dolarla ilgili ise Kaplan, "Türkiye sürüklenip gidiyor. Türkiye seçime gidecek, hükümet sıcak para gelsin, seçime kadar kurtaralım diye Merkez Bankası'na baskı yapıyor. Türkiye'nin 400 milyar dolar dış borcu bulunuyor. Türkiye'yi 5 katı borçlu hale getirdiler. Yakında IMF'nin kapısını çalarlarsa şaşırmamak lazım. Türkiye'nin ekonomik istikrarı parlak değil." şeklinde konuştu.

HDP'nin başkanlık sistemi konusunda AK Parti ile seçim barajı üzerinden anlaştığı iddialarının sorulması üzerine de Kaplan, "AK Parti ile seçim barajında anlaşsaydık, barajın inmesi gerekirdi. Hazine yardımında bile Meclis'te kavga ettik. Kim ki bunu ortaya atıyor, alçakça bir iftiradır bu. Biz asla AK Parti ile böyle bir pazarlık içinde değiliz. Bu iktidar ve ana muhalefetin paniklemesidir. Kamuoyunu bu şekilde manipüle edeceklerini sanıyorlar. İşkembeden atıyorlar." karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fethullah Gülen Hocaefendi'nin Amerika'dan iadesiyle ilgili yaptığı açıklamalarının sorulması üzerine Kaplan, "Öküz ölüp ortaklık bozulunca maalesef, sınır, izan, değer kalmıyor. Ben yakışıksız buluyorum bu tartışmaları şu aşamada, doğru da değil." dedi.

Kaçak elektrik olayıyla ilgili bir soruya ise Kaplan, "Yandaşlara verdikleri şirketler için Enerji Bakanlığı enerji denetim yapacağına enerji tahsildarlığı yapıyor. Bu yasalar tahsidarlık içindir." diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.