Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan: Normal ya da anormal insan yoktur, can vardır

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin TBMM'deki haftalık grup toplantısında yaptığı konuşmanın başında, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle bazı değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, "Her alanda...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Erdoğan: Normal ya da anormal insan yoktur, can vardır
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin TBMM'deki haftalık grup toplantısında yaptığı konuşmanın başında, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle bazı değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, "Her alanda ihmalleri ortadan kaldırırken, Türkiye’yi her alanda normalleştirirken engelli kardeşlerimiz için de daha yaşanabilir bir ülke, daha yaşanabilir şehirler, sokaklar, binalar inşa etmenin mücadelesi içinde olduk." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Normal ya da anormal insan yoktur. İnsan vardır, can vardır" diyerek, insanlar arasında ayrımı kabul etmediklerinin altını çizdi. Erdoğan, şöyle devam etti: "Partimizi kurduğumuz andan itibaren bu değişmez ilkemizi Yunus Emre’nin şu muhteşem sözleriyle ifade ettik: 'Yaratılanı severiz, Yaratan'dan ötürü' Bir başka öğüdünde Yunus, şunu söylüyor: 'Cümle yaratılmışa bir göz ile bakmayan. Halka müderris ise hakikatte âsidir' İşte bu anlayış bizim insan nazarımızı, insana bakış çerçevemizi çizen anlayıştır. Her alanda ihmalleri ortadan kaldırırken, Türkiye’yi her alanda normalleştirirken engelli kardeşlerimiz için de daha yaşanabilir bir ülke, daha yaşanabilir şehirler, sokaklar, binalar inşa etmenin mücadelesi içinde olduk."

Engelli vatandaşlar için çıkarılan kanunların ilk kez kendi iktidarı zamanında çıkarıldığını söyleyen Erdoğan, bu konudaki icraatlarını anlattı: "2005 yılında ilk engelli kanununu biz çıkardık. 2010 yılında yaptığımız değişiklikle engelliler için yapılacak düzenlemelerin eşitlik ilkesini bozmayacağını anayasa hükmüne biz bağladık. 2013 yılında yaptığımız bir düzenleme ile yasa ile mevzuattaki engelli kardeşlerimizi rahatsız eden ifadeleri çıkardık. Engelli kardeşlerimizin eğitimine özel önem verdik. Özel eğitim kurumlarında, özel eğitim ve kaynaştırma sınıflarında engelli öğrenci sayısı, bunları özellikle söylüyor çünkü birilerinin bu işlerde nasıl istismar yaptığını ortaya koymamız lazım. Bugüne kadar gelen iktidarların engelliler konusundaki istismarları ortadadır. Bunu ülkemdeki tüm engellileri kardeşlerime, engelli ailelerine özellikle tekraren duyurmak istiyorum, özel eğitim kurumlarında, özel eğitim ve kaynaştırma sınıflarında engelli öğrenci sayısı 2002 yılında 53 bin kişiydi. Bu sayı 231 bin kişiye ulaştı. Engelli kardeşlerimizi okullara ücretsiz taşımaya başladı. Şu anda 46 bin ücretsiz olarak okullara taşıyoruz. İstihdam noktasında önemli adımlar attık. 2002 yılında kamuda engelli çalışan sayısı 5 bin 777 kişidir. Şu anda 32 bin kişiye çıktı. 2002 yılında kamuda ve özel sektörde işçi kadrosunda 10 bin kardeşimiz istihdam edilirken, bu rakam 2013 yılında 35 bin kişiyi geçmiş durumda. Ne diyorlardı biliyor musunuz? 'Engelliden öğretmen olmaz.' Biz bu yanlışı ortadan kaldırdık. Engelli kardeşlerimizden de artık öğretmen ataması yapmaya başladık. Şu anda bin 312 engelli kardeşimiz öğretmen olarak atandı ve son derece mutlu, hayat dolu şekilde görev yerlerine gittiler ve görevlerine başladılar. 2002'de bir engelli kardeşimiz ayda 24 lira maaş alıyordu. Şu anda engellilik durumuna göre 564 ile 725 lira arasında ödeme yapıyoruz. Bakınız 24’ten nereye. Engelli kardeşlerimizden bazılarının bakımında aileleri rahatlatma mücadelesi içinde olduk. 2007 yılında evde bakım aylığı uygulaması başlattık. Engelli kardeşlerimizin ailelerine aylık 403 lira ödemeye başladık. Şu anda ise aylık 703 lirayı kardeşlerimize ödüyoruz. Geldiğimiz nokta bu. 11 yıl önce 30 engelliye bir bakım elemanı düşüyordu. Şu anda 6 engelliye 1 bakım elemanı hizmet veriyor. Vergiden, emekliliğe kadar birçok alanda hem engelli kardeşlerimize hem annelerine kolaylıklar sağladık. Bunlar engelli kardeşlerimiz için yaptıklarımızın sadece bir kısmı. İnşallah daha da fazlasını yapmaya devam edeceğiz."

Son olarak, bu konuda her türlü ayrımcılığı, özellikle de engeli ortadan kaldıracaklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Bakınız şu anda AK Parti genel merkez binası, engelli kardeşlerimiz için baştan sona yeniden düzenlendi ve engelsiz bina halini aldı. Kamuda bu düzenlemeleri daha yoğun yapacağız. Özellikle belediye başkanlarımızın idare ettikleri şehirleri engelsiz hale getirmeleri en büyük arzumuz. Bunun için de projeler oluşturmaya, vizyon oluşturmaya devam edeceğiz. Her türlü ayrımcılığı inşallah bu şekilde kaldırmış olacağız. Yeter ki gönüller engelli olmasın. Her engel aşılır ve hep birlikte bunları aşacağız. Bir kez daha 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün hayırlara vesile olmasını diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

SALONDA İŞARET DİLLİ ANLATIM

AK Parti grup salonunda bir grup engelli de yer aldı. Burada yine engelliler için kürsüde bulunan bir bayan tarafından Erdoğan'ın konuşması işaret diliyle aktarıldı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.