Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkmenistan bölgesel ulaşım merkezine dönüşüyor

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta Türkmen-Amerikan İş Forumu düzenlendi. Türkmenistan-ABD İş Konseyi ile Türkmenistan hükümetinin ortaklaşa düzenlediği forumda, ulaştırma ve iletişim sektöründeki işbirliği ve bu sektördeki projeler...

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2013 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2013 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkmenistan bölgesel ulaşım merkezine dönüşüyor
Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta Türkmen-Amerikan İş Forumu düzenlendi. Türkmenistan-ABD İş Konseyi ile Türkmenistan hükümetinin ortaklaşa düzenlediği forumda, ulaştırma ve iletişim sektöründeki işbirliği ve bu sektördeki projeler değerlendirildi.
Türkmen-Amerikan İş Forumu, Aşkabat’taki Ulaştırma ve İletişim Enstitüsü’nde düzenlendi. Foruma, ABD’nin Aşkabat Büyükelçisi Robert Patterson, çok sayıda Amerikan işadamı ve Türkmenistan sektör yetkilileri katıldı.
Foruma katılan TERA İnternational Group yetkilisi Asil Gezen, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmesinde, iki yıl önce Türkmenistan’ın Orta Asya Bölgesel Ekonomik İlişkiler Grubunun (CAREC) üyesi olduğunu kaydetti. CAREC Grubu'nun içerisinde 6 tane önemli ticaret ve ulaştırma koridorunun bulunduğunu ifade eden Gezen, “Bu koridorlardan 2 numaralı koridor İstanbul’dan başlayarak, Çin’in Lyanlunga limanında biten koridordur. Bu koridorun İstanbul’dan hatta Marmaray’ın açılması ile demiryoluyla da Batı’ya bağlanması çok mühim bir gelişme. Türkmenistan’da CAREC Grubu içinde 3 ayrı demiryolu projesinin inşaatı yapılıyor. Türkiye açısından önemli olan Kuzey-Güney demiryolu projesidir. Kazakistan’ı İran ile birleştiren daha sonra Türkiye’ye ve oradan da Avrupa’ya gitme imkanı sağlayan bir yol. Bunun haricinde Türkmenbaşı limanının lojistik merkezinin kurulması gündemde. Bu projeler de Türk şirketlerinin iştirakı bulunuyor. Samsun, Trabzon, Bakü ve Türkmenbaşı arasında ilişki, Hazar ile Karadenizi birbirine bağlayan bir ilişki sözkonusudur.” diye konuştu.

Forumda ayrıca, Bell Helicopters, Motorola Solutions, Microsoft Corporation, Caterpillar gibi ABD’nin önde gelen şirket yetkilileri de sunum yaparak, hem firmalarının faaliyetlerini tanıttı hem de işbirliği imkanlarını değerlendirdi.
ABD Büyükelçiliği’nden bu forum ile ilgili yayınlanan basın bildirisinde, Türkmenistan’ın ekonominin tüm sektörlerinde ileri teknoloji çekmek istediği ve yabancı yatırıma önem verdiği kaydedildi. Türkmen hükümeti, ulaştırma sektörünün altyapısının modernleştirilmesi için yoğun çaba gösteriyor. Havalimanları, demiryollar ve otoban inşaatlarına hız verildi. Ülkede havalimanları altyapısının güçlendirilmesi için 3 milyar dolardan fazla yatırım yapılıyor. Başkent Aşkabat’ta bir Türk şirketi tarafından 2 milyar 253 milyon dolara uluslararası havaalanı, ülkenin doğusundaki Lebap vilayetinde Ukrayna şirketi tarafından 400 milyon dolar değerinde havalimanı inşaatı gerçekleştiriliyor.
Önümüzdeki yıllarda ülke genelinde 40 milyar dolar değerinde bin 800 projenin hayata geçirilmesi öngörülüyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.