Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan ile Berdimuhamedov ikili ilişkileri ve terörle mücadeleyi görüştü

Cumhurşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ile Ankara'da yaptıkları görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra terörle mücadeleyi de görüştüklerini söyledi. Erdoğan, "Bölgenin refahı istikrarı...

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2015 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2015 16:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Erdoğan ile Berdimuhamedov ikili ilişkileri ve terörle mücadeleyi görüştü
Cumhurşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ile Ankara'da yaptıkları görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra terörle mücadeleyi de görüştüklerini söyledi. Erdoğan, "Bölgenin refahı istikrarı ve güvenliği için Türkmenistan’la çalışmayı ve yakın istişare içinde olmayı gelecekte de sürdüreceğiz. Özellikle terörle mücadele konusunda da neler yapabileceğimizi aramızda teati etme imkanımız oldu. Türkiye olarak birçok alanda Türkmen kardeşlerimizin yanında olmaya tecrübe ve imkanlarımızı onların istifadesine sunmaya gayret ediyoruz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Erdoğan tarafından ağırlandı. Konuk lider ve Erdoğan, önce ikili ardından heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirdi. Erdoğan ve Türkmen lider daha sonra kameraların karşısına geçerek bir basın toplantısı düzenledi.

ÜÇLÜ MEKANİZMANIN İLK TOPLANTISI TÜRKMENİSTAN'DA

Toplantıda ilk olarak söz alan Erdoğan, görüşmelerin içeriği hakkında bilgi verdi: "Önümüzdeki dönemde ilişkilerimizi ekonomiden tarıma, enerjiden ulaştırmaya her alanda daha da güçlendirmekte kararlıyız. Her zaman olduğu gibi bu ziyaret vesilesiyle de Sayın Gurbangulu Berdimuhamedov ile samimi ikili bir görüşmemiz oldu. Dostane ve verimli bir şekilde bu görüşmemizi gerçekleştirdik. Daha sonra heyetlerarası görüşmemizi yaptık. Bu arada bakan arkadaşlarımız birbirleriyle görüşmelerini yaptık. Bilhassa ulaştırma ve enerji alanındaki işbirliğimi ilişkilerimize stratejik bir boyut kazandırıyor. Orta Asya’nın Hazar Denizi üzerinden uluslararası pazarlara bağlanması noktasında Türkmenistan özel bir konuma sahip. Türkmen kardeşlerimiz de bunu fırsata çevirmek ve daha iyi değerlendirmek için çok yoğun bir çaba sarf ediyorlar. Görüşmelerimizde Türkmen gazının Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına taşınmasına yönelik fikir teatisinde bulunduk bu arada enerji bakanlarımız da bunun detaylarını kendi aralarında görüştüler. Bu kritik konuda Türkmenistan ile Türkiye’nin vizyonlarının aynı olduğunu bir kez daha müşahade ettik. Bu alanlarda başta Azerbaycan olma üzere diğer bölge ülkeleri ile de yakın bir diyalog ve işbirliği içirisindeyiz. Bu amaçla Türkiye Türkmenistan ve Azerbaycan arasında dışişleri bakanları düzeyinde üçlü bir mekanizmayı geçen yıl hayata geçirdik. Bakanlarımız belli aralıklarla bir araya gelerek pek çok konuyu ele alıyor. İş birliği projelerini değerlendiriyorlar. Bu mekanizmayı liderler düzeyine çıkarmaya karar verdik. Ve ilk toplantımızı inşallah bu yıl Türkmenista’dan yapacağız Ben bu vesileyle Türkmen kardeşlerimiz gösterdikleri işbirliği için teşekkür ediyorum."

EN ÖZEL SEKTÖR MÜTEAHHİTLİK

Türkmenistan’ın Türkiye açısından müteahhitlik sektörü bakımından özel bir ülke olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Müteahhitlerimiz Orta Asya’da en fazla proje üslendiği ülke Türkmenistan’dır. Bugüne kadar Türkmenistan’da Türk müteahhitler tarafından gerçekleştirilen projelerin toplam değeri 46 milyar dolara ulaştı. Bu başarıda başta devlet başkanı olmak üzere Türkmen kardeşlerimizin firmalarımıza verdiği desteğin çok büyük önemi var. Firmalarımız da başarı grafiklerini her gün yükselterek yüzümüzü ağartıyor. Türkmenistan’la olan ticari ve ekonomik ilişkilerimiz olumlu bir seyir izliyor. Bu alanlarda mevcut potansiyelin tam anlamıyla kullanılması için ortak çabalarımızı devam ettirme hususunda tam bir görüş birliği içerisindeyiz.” diye ekledi.

Erdoğan ayrıca bugünkü görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra iki ülkeyi ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, "Bölgenin refahı istikrarı ve güvenliği için Türkmenistan’la çalışmayı ve yakın istişare içinde olmayı gelecekte de sürdüreceğiz. Özellikle terörle mücadele konusunda da neler yapabileceğimizi aramızda teati etme imkanımız oldu. Türkiye olarak birçok alanda Türkmen kardeşlerimizin yanında olmaya tecrübe ve imkanlarımızı onların istifadesine sunmaya gayret ediyoruz. TİKA yurtdışındaki ilk ofisini Aşkabat’ta açmış aradan geçen zamanda da kültürden turizme tarımdan hayvancılığa eğitimden sağlığa her alanda pek çok proje gerçekleştirmiştir. Şimdi de TİKA Sultan Alparslan’ın mezarının bulunmasına ayrıca Merv’deki sahabe türbelerini restorasyonuna ilişkin çok önemli anlamı proje yürütüyor. İnşallah bu proje tamamlandığında hepimizin medarı iftiharı olacak. Aynı şekilde eğitim konusunda Türkmenistan kardeşlerimizle yoğun bir çalışmayı sürdürüyoruz. Bugün Türkiye bursları kapsamında 300’ün üzerinde Türkmen öğrenci lisans yüksek lisan ve doktora seviyesinde ülkemizde eğitim görüyor. İnşallah bu sayı daha da artacak önümüzdeki yıl."

TARAFSIZLIK POLİTİKASINA ÖVGÜ

Erdoğan son olarak ise “20 yıldır büyük bir özenle takip ettikleri tarafsızlık statüsü Türkmen kardeşlerimiz uluslararası sistemde onları çok farklı bir yere getirdi. Son yıllarda bir yeni adım, açık kapılar ve aktif tarafsızlık kavramlarıyla bu politikayı daha da zenginleştirdi. Bugün Türkmenistan bir taraftan bu konumunu muhafaza ederken diğer taraftan bölgesel ve küresel barışa müspet katkı sunuyor.” şeklinde kaydetti.

TÜRKMEN LİDER: ZİYARETİMİZİN TEMELİ İLİŞKİLERİMİZİ GÜÇLENDİRMEK

Erdoğan’ın ardından söz alan Gurbangulu Berdimuhamedov ise konuşmasına sıcak karşılama için teşekkür ederek başladı. Türkmen lider, “Biz Türkiye’ye, bir kardeş ülkeye geldik. Yüzyıllarca bu münasebetleri biz kardeşlik ve dostça münasebetlerimize devam ediyoruz ve bu münasebetlere de çok önem veriyoruz. Türkmenistan için de Türkiye için de bu sene çok önemli bir senedir. Onun için bizim Türkmenistan’ın tarafsızlık politikasının bu sene 20. yıl dönümünü kutluyoruz. Bizim bu tarafsızlık politikamız bizim için çok önemli hem de bölgesel bakımdan çok önemlidir. Onun için 12 Aralık 2015’te Türkmenistan’da gerçekleştirilecek olan uluslararası konferansa bir daha davet etmek istiyorum Sayın Erdoğan’ı.” dedi.

Konuk Devlet Başkanı, "Bundan başka da Türkiye için de çok önemli olan 2015 yılı, Çanakkale Savaşı’nın 100. yıl dönümü kutlanıyor bu sene. Biz de bu sene bütün bu etkinliklere katılacağız." diye bildirdi.

Türkmen lider Gurbangulu Berdimuhamedov, görüşmelerin içeriğine ilişkin de "Bizim görüşmelerimizin devamında tabi ki biz ilk önce uluslararası ve bölgesel sorunlara dikkat çektik. Siyasi ticari iktisadi kültürel ve beşeri sorunlara değindik. Görüşlerimiz bu konulardaki görüşlerimiz benziyor. Tabi ki bütün bizim çalışmalarımızın ilk önce barış ve refaha yönelik olduğunu ben belirtmek istiyorum. Bu konuda da uluslararası organizasyonlarla birlikte yaptığımız bu çalışmalar ikinci sene de tabi BM bakımından çok faydalı çalışmalar yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkmenistan’ın şu an iki konuya önem verdiğini ve bunların da “enerji güvenliği ile ulaştırma sorunu” olduğunu belirten Türkmen lider, şöyle devam etti: "Bu sorunlar tabi bütün dünya tarafından bütün yabancı devletler tarafından destekleniyor. Çözümler kabul ediliyor. Bu bakımdan onun için siyasi bakımdan bizim münasebetleri ele alırsak ve ticari ve iktisadi ekonomik bakımdan değerlendirirsek Türkmenistan’da şu an Türk iş adamları çok iyi çalışmalar yapıyor. Çok etkinlikler de yapılıyor. Tabi ki onların yaptıkları tesislerde çok modern teknolojiler kullanılıyor. Çok modern inşa edilmesi bizim için çok önemlidir. Ona çok önem veriyoruz. Ticari hacmi bakımından bu sene 2014 senesi 6 milyarı aştı. 2013 yılı kıyaslayarak bu yüzde 26 kat arttı. Türkiye iş adamlarınınşu an yaptıkları çalışmaları toplam olarak 20 milyar dolarlık hacmiyle devam ediyor. Yarın İstanbul’da gerçekleştirilecek forumda bütün bunları tekrar söyleyeceğiz. Burada tabi bizim daha çok dikkat istediğim şey burada tabi iki bizim devletimizin Türkleri tek oldukları için biz bütün bu ortak çalışmalarımıza devam etmeliyiz. Yani pratik tarafından eğitim bakımından biz bütün bu tecrübelerimizi ve imkanlarımız gelecekteki nesillerimize bırakmamız lazım. Sizin söylediğiniz gibi Alparslan’ın mezarlarından yapılacak bu çalışmalar TİKA’nın yaptığı bütün projeler çok önemlidir. Bu bakımdan bu sene bildiğiniz gibi Merv şehrimiz bütün Türkçe konuşan devletlerin başkenti olarak seçilmiş. Onun için kültürel münasebetlerimizi daha da geliştirmek için eğitim veya eğitim bakımından da ortak çalışmalarımız çok faydaları getiriyor. Bütün bu görüştüklerimiz daha demin imza attığımız bu anlaşmalar tabi hukuki temelimiz, yani bundan sonra da daha da çok kuvvetlenecek. Bizim bu ziyaretimizin zaten temeli gelecekte bizim bu münasebetlerimizi daha da genişletmek ve güçlendirmektir."

İki lider konuşmalarının ardından tokalaşarak basın mensuplarına poz verirken, gazetecilerden ise soru almadı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.