Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emine Erdoğan: "Kadınların İktisadi Hayata Katılması, Kalkınmayı Hızlandırır"

’Mobil Çözümlerin Adresi: Kadın’ projesinde eğitim gören proje katılımcıları, başarı sertifikalarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katıldığı törenle aldı.İstanbul Ticaret Odası (İTO) öncülüğünde hayata...

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2016 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2016 13:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
’Mobil Çözümlerin Adresi: Kadın’ projesinde eğitim gören proje katılımcıları, başarı sertifikalarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katıldığı törenle aldı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) öncülüğünde hayata geçirilen ’Mobil Çözümlerin Adresi: Kadın’ projesinde eğitim gören proje katılımcıları başarı sertifikalarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katıldığı törenle aldı. Törende konuşan Emine Erdoğan, kadın ve erkeğin bir bütünün parçaları olduğunu, hayatın her alanında bu bütünlüğü sağlamak gerektiğini belirterek, "Kadın ve erkeğin, birbirinin yüküne omuz vermesi, hayata denge ve ahenk katar. Toplumsal huzura katkı sağlar. Kadınların iktisadi hayata katılması, kalkınmayı hızlandırır, dengeli bir ekonomik büyümeye imkan verir" dedi. Son 10 yılda, erkeklerde istihdam yüzde 21 artarken, kadınlarda bu artışın yüzde 52 olduğuna işaret eden Erdoğan, "Bu elbette ekonomik ve sosyal açıdan kısmi bir denge getirmiştir. Bu noktada, sadece kadın istihdamının değil, kadın girişimciliğinin de desteklenmesi gerektiğinin altını çizmek isterim. Zira kadınların kendi işlerinin patronu olması, iş dünyasına farklı bir duyarlılık getirir. Ülkemizde, 2003’te 114 bin olan kadın yönetici sayısı, 2016’da yüzde 82’lik artışla 208 bin rakamına ulaşmıştır. Fakat elbette bu yetmez. Kadın girişimciliğinin desteklenmesi, kadınların hassasiyetlerini ekonomik hayata taşır. Zira kadınların sorun çözme kapasitesi oldukça gelişmiştir. Gözlem yeteneklerini, güçlü sezgilerini iş hayatına artı değer olarak taşırlar" şeklinde konuştu.
Kadın işgücünün atıl kalmasının ekonomik olduğu kadar sosyal açıdan da kayıp olduğuna işaret eden Emine Erdoğan, "Fikirlerini ticarileştirmek, toplum menfaatine sunmak, onlara çok yönlü kazanımlar sağlar. İnanıyorum ki, proje kapsamında yer alan ‘dijital girişimcilik ödülleri’ de, bunu teşvik edecektir. Bu süreçte girişimcilik eğitimi alan ve fikri, eyleme dönüştüren tüm kadınlarımızı tebrik ediyorum. Cesaretleri ve girişimci ruhları sayesinde ülkemize katma değer üretecekler. Bunun da ötesinde çağın teknolojik diline hakim olacaklar. Hepinizin bildiği gibi, artık yepyeni bir dünyada yaşıyoruz. Teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor. Fakat onun da bir dili var. Bu dili öğrenmek, kadınlarımızı geleceğe taşıma noktasında köprü olacaktır. Yeni nesille olan iletişimlerini etkili hale getirecektir" diye konuştu.
Osmanlı kadınlarının Baciyan-ı Rum gibi sosyal organizasyonlar altında ekonomik hayatı örgütlediğini hatırlatan Emine Erdoğan, o dönem kadınların hem el sanatlarını yaşattıklarını, hem de üretim hayatına katkı sunduklarını, vakıf kuracak kadar büyük maddi birikimleri yönettiklerini anlattı.
"EN ÖNEMLİ ŞEY, KADIN EMEĞİNİN SÖMÜRÜLMEMESİ"
Kadın istihdamı ve kadın girişimciliği konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Emine Erdoğan, şunları kaydetti: "En önemli şey, kadın emeğinin sömürülmemesidir. Ücret farklılığı, cam tavan engeli gibi hususların bertaraf edilmesi, hakkaniyetin de gereğidir. Toplumsal cinsiyet adaletini her açıdan tesis etmek durumundayız. Toplumlar, ancak adaletle yükselir. 7’den 70’e yapacağımız çok yönlü seferberlik, bizi 2023’te çok daha güçlü bir ülke yapacaktır. Bu bağlamda, ‘Mobil Çözümlerin Adresi: Kadın’ projesinin çok önemli bir girişim olduğunu tekrar etmek isterim. Girişimcilik kültürünün güzel bir örneği olan proje, kadınlarımızın başarı hanesine bir puan daha ekleyecektir".
"KADIN ELİ DEĞDİĞİNDE YARALAR KAPANIR"
İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar da ödül törenindeki konuşmasına, 800 yıl önce ilk kadın sivil toplum kuruluşu olan Bacıyan-ı Rum, yani Anadolu Kadınlar Birliği’ni inşa eden bir milletin efradı olmaktan gurur duyduklarını belirterek başladı. Başarının yenilik yapma kabiliyetiyle ölçüldüğü küresel bir dünyada, kadın duyarlılığı ve organizasyon becerisinin hayati bir rol oynadığını vurgulayan İbrahim Çağlar, nüfusun yarısı kadın olmasına karşın kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 30 düzeylerinde kaldığını belirtti. Çağlar, "Her 100 işverenden 92’si erkek, sadece 8’i kadın. Kadın emeğinin işgücü piyasasında ve girişimcilik noktasında çok daha ileriye taşınmaları gerekir. Bu, dünyanın yaşadığı sosyo-ekonomik problemlerin merhemidir" dedi.
Dünya Bankası’nın araştırmasına dikkati çeken Çağlar, "Araştırmaya göre çalışan kadın sayısında sadece yüzde 6’lık bir artış, dünya genelinde yoksulluğu yüzde 15 azaltıyor. Kadın eli değdiğinde yaralar kapanır, dünya değişir; bu kadar açık" diye konuştu. Çağlar, Mobil Çözümlerin Adresi: Kadın Projesi’nin mobil teknoloji sektöründe kadın istihdamının artırılması, girişimcilik reflekslerinin geliştirilmesine yönelik  önemli bir destek olarak hayata geçtiğini ifade etti. TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Kal da kadın girişimciliğini artırmak için bilgilendirme toplantıları yaptıklarını belirterek, kadınların emek yoğun sektörlerde çalıştığını vurguladı. Kal, "Hedefimiz kadınların katma değeri yüksek teknolojik alanlarda çalışması" dedi.
Ödül alan ve hayata geçirilmeyi bekleyen üç mobil uygulama projesi şöyle:
ANKA Sessiz Çığlık (Ayça Tüzmen Yıldırım): Uygulama kadın, çocuk ve yaşlıların kaybolma, şiddet, yaralanma, taciz gibi durumlarda acil yardım alabilmesini sağlayacak. Tek tuşa basıldığında akıllı telefon ve iBeacon ile harita üzerinden yardıma ihtiyaç duyulan yer tespit edilecek. En yakın ANKA gönüllüsü yardıma koşacak.
Dip Köşe (Buse Tekin & Elif Oymak): Ev ve işyerlerinde güvenilir temizlik çalışanı  bulmak amacıyla geliştirilecek olan bir uygulama. Temizlik çalışanlarının müsait olduğu tarih, profil bilgisini sisteme girdikten sonra sistemde sadece kayıtlı güvenilir elemanlara ve referanslara kolayca ulaşılması amaçlanıyor.
Akıllı Arkadaşım (Emine Mine): Uygulama 50 yaş üzeri kişilerin ilaç hatırlatması, su içme takibi, adım sayar, doktor ve rapor hatırlatmaları ile dikkat ve hafıza güçlendirmeye yönelik mobil oyunlar içeriyor. Bildirimler kişinin yakınlarına iletilecek. Böylece doktor ve yakınları tarafından uzaktan kontrol edilebilecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.