Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi İstanbul Sanayi Odası’nın Meclis Toplantısına Katıldı

İstanbul Sanayi Odası (İSO)’nun Haziran ayı meclis toplantısı Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci’nin katılımıyla gerçekleşti. Bakan Zeybekci, “Türkiye o yeni dünyada yerini alır sözünü artık kabul edemeyiz. Yeni bir dünya kurulacaksa Türkiye...

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2016 00:42
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2016 00:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İstanbul Sanayi Odası (İSO)’nun Haziran ayı meclis toplantısı Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci’nin katılımıyla gerçekleşti. Bakan Zeybekci, “Türkiye o yeni dünyada yerini alır sözünü artık kabul edemeyiz. Yeni bir dünya kurulacaksa Türkiye o yeni dünyayı kuranlardan olmak zorundadır” dedi.
Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci , “Üretmeyen ekonomiler, üretmeyen ülkeler asla ve asla başarılı olamazlar. Farklı bir coğrafyadaysanız, çok küçük bir ülke iseniz sadece ve sadece ticaret ile o coğrafyada yer alabilir belki de başarılı olabilirsiniz. Bizim gibi kıta özelliğine sahip 3 kıtanın orta yerinde dünyanın bütün kültürlerinin buluştuğu, bütün dinlerinin buluştuğu, bütün ticaret yollarının buluştuğu ve tüketim alışkanlıklarının tamamının buluştuğu, dünyanın en önemli ham maddelerin buluştuğu çok güçlü bir üretim derinliğiniz yoksa bir noktada başarılı olmak son derece zordur” dedi.
Dünya o kadar hızlı hareket ediyor ki, dünya o kadar hızlı dönüşüyor ki dünyanın haritaları baştan aşağı yeniden dizayn edildiği bu dönemde Türkiye olarak bizimde derhal yol haritamızı belirlememiz gerektiğini ifade eden Bakan Zeybekci, “ Berlin duvarının yıkılmasıyla sosyalist ve kapitalist blokların duvarları yıkıldıktan sonra dünya yeniden yapılanmaya başladı. Dünya haritası yeniden çizilmeye başlandı. Önceden dünya haritasını çizen kalem ideolojik bir kalem iken şimdi o artık ekonomik bir kalem haline geldi. Ticari bir kalem haline geldi. Dünya ideolojik olarak paylaşılırken, yeni dönemde dünya ticari ve ekonomik olarak paylaşılma dönemine girdi. Dünya uzun süreden beri tek bloklu bir yapının etrafında dönüyor. Tek bloklu bir yapının etrafında dönmesinden kaynaklanan aşırı bir şekilde sanal ekonomik büyümenin yarattığı ve sonuç itibariyle de dünya fonlarının mezarlığı haline gelen Amerika’daki 2007, 2008, 2009 döneminde yaşanmış ekonomik krizle dünya yeniden yapılandırılıyor ve yeniden dizayn ediliyor. Böyle bir dönemde Türkiye’nin yeniden yapılanan bu dünyada bir zamanlar mazlum İnönü’nün 1950’den önce Türkiye’nin NATO’ya girişi ile ilgili bizim şuanda Avrupa Birliğine girişimizdeki aynı hikayeler uzun süre ortaya konunca şöyle demiş; ‘Yeni bir dünya kurulur. Türkiye o dünyada yerini alır.’ O dönemde böyle bir söylem dünyaya rest çekmekti. Yeni dünya ile bugünün dünyasında bloklar yıkıldıktan sonraki yeni dünyada biz Türkiye olarak İnönü’nün söylediği yeni bir dünya kurulur ve Türkiye o yeni dünyada yerini alır sözünü artık kabul edemeyiz. Biz onu şöyle kabul ediyoruz. Yeni bir dünya kurulacaksa Türkiye o yeni dünyayı kuranlardan olmak zorundadır” şeklinde konuştu.
Edilgen bir ekonomiyle Türkiye’nin bir yere gidemeyeceğine, birilerinin dizayn ettiği dünyada oyuncu olmanın Türkiye için sürdürülebilir olmadığına dikkati çeken Zeybekci, "Biz edilgen bir ekonomi olduğumuz anda, yok olan bir ülke olma yoluna otomatik olarak yönlenen bir coğrafyadayız. O yüzden güçlü, etken ve haritayı çizenlerden olmak zorundayız. Anadolu’da huzur ve güvenlik içinde yaşayacaksak, etrafımızdaki her şeye de müdahil olmak zorundayız" dedi.
Türkiye’nin Cumhuriyetin 100’üncü yılında ya da önümüzdeki 20-30 senede dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olması için, bütün alanlarda iddialı olması, seferberlik başlatması gerektiğini dile getiren
Zeybekci, konuşmasına şöyle devam etti:
"Başbakanımızın çok sevdiğim ’sorunları torunlara havale etme’ sözü var. Böyle bir seferberlik başlatmazsak, başaramazsak sorunlarımızı torunlarımıza havale ederiz. Torunlarımıza ait olan geleceği bugünden tüketerek, çok büyük bir savurganlığı başlatmış oluruz. O yüzden çözüm üretmek, her gün bir önceki günden daha fazla üretmek, bu üretim içinde, bilgiyi, teknolojiyi üretmek, topyekun bir seferberliğe başlamamız gerekiyor. Bunu söylerken de sorumluluk makamında biri olarak, söyleyip kenara çekilecek bir anlayışta değiliz. Bunu hep beraber yapacağız. Biz bir kişiyi düşündürerek, binlerce kişiye uygulatan anlayış içinde hiç olmadık. Bunu birlikte yapacağız, bir seferberliği birlikte gerçekleştireceğiz. Birlikte hep beraber uyanık olacağız, bazı tedirginliklere karşı birlikte duracağız. Türkiye hep kendi öz güveni ile problemler yaşadı bugüne kadar, bunun maliyetlerine de fazlasıyla katlandı."
Toplantı İstanbul Sanayi Odası tarafından verilen iftar yemeği ile sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.