Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Eğitim sisteminde ciddi problemler var, MEB'in bütçesi arttırılmalı"

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, eğitim sisteminde ciddi problemler olduğunu belirterek Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesinin arttırılması gerektiğini söyledi. Fiziki alt yapıdan, öğrenci başına düşen eğitimci sayısına,...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2014 19:48
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2014 19:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, eğitim sisteminde ciddi problemler olduğunu belirterek Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesinin arttırılması gerektiğini söyledi. Fiziki alt yapıdan, öğrenci başına düşen eğitimci sayısına, kütüphanelerin niteliğine kadar birçok sorun olduğunu kaydeden Türeli, "Saymakla bitmiyor. Bunların tamamında gerideyiz. Ülkemizin eğitim alanında performansı yüksek değil. Genç nüfusumuz avantaj ama bu potansiyeli eğitip iş gücü piyasasına sokabilmek lazım. Bu açılardan bakıldığında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini artırılmasına ihtiyaç var."diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlık kuruluşların 2015 yılı bütçe görüşmelerine başlandı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, görüşmeler öncesi milletvekilleriyle tokalaştı. Bakan Avcı, bakanlık çalışmaları ile ilgili sunumunu yaptı. Avcı’nın sunumunun ardından milletvekillerinin bütçe üzerine görüşlerine geçildi. CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, uluslararası kıyaslamalar açısından bakıldığında eğitim durumunun çok vahim göründüğünü söyledi. OECD raporlarında da bu durumun ortaya konduğunu belirten Türeli, "Okullaşma oranları, derslik başına düşen öğrenci oranları, öğretmen başına düşen öğrenci oranlarında son sıralardayız. Bu analizler statik değil. Bu araştırmalar, benzer gelişmişlik skalasında bulunduğumuz ülkelerin de gerisinde olduğumuzu gösteriyor." dedi.

Eğitim sisteminde ciddi problemler olduğunu belirten Türeli, "Fiziki alt yapı, öğrenci başına düşen eğitimci sayısı, kütüphanelerin niteliği…Saymakla bitmiyor. Bunların tamamında gerideyiz. Ülkemizin eğitim alanında performansı yüksek değil. Genç nüfusumuz avantaj ama bu potansiyeli eğitip iş gücü piyasasına sokabilmek lazım. Bu açılardan bakıldığında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini artırılmasına ihtiyaç var."diye konuştu.

Eğitimde fırsat eşitliği çok önemli olduğunu vurgulayan Türeli, "Ancak bugünkü eğitim tablosu bunu imkansız kılıyor. Üniversite açmak güzel bir şey ama bunların alt yapıları ve entelektüel yapıları donanımlı olmalıdır. Bu açıdan bakıldığında bu alanda da ciddi problemler olduğu görülüyor. Çözün eğitim alanındaki, problemleri biz de gereken desteği verelim. Eğitime ilişkin kaynakların artırılması gerekiyor. Eğitim planlaması çok önemli. Bunun acilen yapılması gerekiyor. Ülkenin hangi alanlarda yetişmiş insan gücüne ihtiyacı var, bunun belirlenmesi gerekiyor. Öğretmen adayı arkadaşlarımız atanmayı bekliyor. Gelin bu atamaları yapıp okullarımızdaki öğretmen açığını kapatalım. Çünkü Türkiye’nin öğretmen açığını kapatmaya ihtiyacı var." şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.