Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Rusya ile ilişkilerimiz eski günlerine dönecek”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Rusya ile ilişkilerimiz eski günlerine dönecek. Bunun bize sadece turizm veya nükleer enerji santrali gibi konularda getirisi olmayacak. Bölgenin istikrarı ve geleceği için de önemli bir vesile olacaktır....

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2016 18:26
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2016 18:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Rusya ile ilişkilerimiz eski günlerine dönecek. Bunun bize sadece turizm veya nükleer enerji santrali gibi konularda getirisi olmayacak. Bölgenin istikrarı ve geleceği için de önemli bir vesile olacaktır. Dostumuzun sayısını çoğaltmalı, rakibimiz ve düşmanımızın sayısını da azaltmalıyız. Bu yönde adımlar atıyoruz" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Manavgat İlçe Teşkilatı’nın düzenlemiş olduğu bayramlaşama programına katıldı. Çavuşoğlu, burada partililerle tek tek toklaşarak bayramlarını tebrik etti. Yaptığı konuşmada kendisine gösterdikleri ilgi ve sevgi nedeniyle hemşerilerine teşekkür eden Çavuşoğlu, dün akşam babasını yaylada ziyaret ettiğini söyledi. Genelde ramazanın ilk ve son iftarını baba evinde yaptığını anlatan Çavuşoğlu, gündem yoğun olduğu için sadece son iftarda evinde olabildiğini dile getirdi.
Ramazan ayının, terör saldırıları nedeniyle sadece Türkiye için değil İslam coğrafyası için de buruk geçtiğine işaret eden Çavuşoğlu, "Dün de Suudi Arabistan’da Peygamber Efendimizin camisinde bir terör saldırısı oldu. İslam dinini temsil ettiğini söyleyen caniler, bakınız nereleri hedef alıyor. Başından beri söylüyoruz, bunların İslam’la Müslümanlık ile bir ilgisi yok. İnsanlıkla bile ilgileri yok" dedi.
Güçleri yettikçe mazlumlarla birlikte olmaya çalıştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, ramazan boyunca mazlumların olduğu her yerde Türkiye’nin olduğunu belirtti. Türkiye’nin dış politikasının insan odaklı olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, milli gelir bakımından en fazla yardım yapan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı. Türkiye’nin bir yılda yaptığı yardımların 6 milyar dolara yaklaştığını belirten Çavuşoğlu, bu yapılan yardımların bereketini gördüklerini dile getirdi.
"Lady Leyla" isimli geminin 14 tondan fazla insani yardımı Gazze’ye ulaştırdığını hatırlatan Çavuşoğlu, bunun bir başlangıç olduğunu kaydetti. Türkiye’nin Gazze’yi, Filistin’i yeniden inşa edeceğini dile getiren Çavuşoğlu, bu yerlerin altyapısını güçlendireceklerini anlattı.
Son zamanlarda İsrail ile ilişkilerin normalleştiğine değinen Çavuşoğlu, "Bizim şartlarımız yerine geldiği için ilişkilerimiz normalleşti. Rusya ile aynı şekilde uçak düşürme hadisesinden sonra ilişkilerin normale dönmesi için adımlar attık. Her zaman ülkemizin çıkarlarını koruyarak dostlarımızın sayısını artırmamız lazım. Gazzeli ve Filistinli kardeşlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Zaten şartlarımızdan birisi oydu." şeklinde konuştu.
“Düşmanımızı azaltmalı dostlarımızın sayısını arttırmalıyız”
Türkiye’nin dış politika bakımından yoğun günler geçirdiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Son dönemde önemli adımlar attık. İsrail ile olduğu gibi Rusya ile de ilişkileri normalleştirdik. Uçak düşürme hadiseden sonraki olgun tavrımızla herkesin takdirini kazanmıştık. Attığımız adımlara Rusya da karşılık verince ilişkileri normalleştirdik. Bir grup var, eskiden ’Niye ilişkilerimiz iyi değil’ derlerdi. İlişkilerimizi normalleştirdikten sonra da ’Neden böyle oldu, neden normalleştirdiniz’ diyorlar. Biz onlara göre hareket etmeye kalksak hiçbir adım atamayız. Karşılıklı kazan kazan anlayışıyla adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Rusya ile ilişkilerimiz eski günlerine dönecek. Bunun bize sadece turizm veya nükleer enerji santrali gibi konularda getirisi olmayacak. Bölgenin istikrarı ve geleceği için de önemli bir vesile olacaktır. Ülkemizin çıkarları gereği dengeli, çok taraflı ve proaktif bir politika izlememiz gerekiyor. Dostumuzun sayısını çoğaltmalı, rakibimiz ve düşmanımızın sayısını da azaltmalıyız. Bu yönde adımlar atıyoruz" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.