Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda soruları cevapladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin Rakka’ya gerçekleştirdiği operasyonda YPG’yi kullanması hakkında “YPG sadece kuşatma vaziyeti görecek ve içerideki operasyonda özel kuvvetler ile yerel güçler kullanılacak” dedi.Dışişleri...

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2016 02:06
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2016 02:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin Rakka’ya gerçekleştirdiği operasyonda YPG’yi kullanması hakkında “YPG sadece kuşatma vaziyeti görecek ve içerideki operasyonda özel kuvvetler ile yerel güçler kullanılacak” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda soruları cevapladı. Dışişleri Bakanlığı’nın 2017 bütçesinin görüşüldüğü oturumda milletvekillerinin sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, İsviçre’nin Lozan kentinde gerçekleştirilen Suriye toplantısı hakkında, “Biz kesinlikle Suriye’nin de Irak’ın da toprak bütünlüğünü, bağımsızlığını ve sınır bütünlüğünü savunuyoruz. Bizden daha güçlü savunan da yok. Şu anda muhalefetin ve diğer grupların Esad ile birleşmesi de söz konusu değil. Özgür Suriye Ordusu, şu anda müzakereleri yürüten ve 130’dan fazla ülkenin de meşru olarak tanıdığı koalisyonun askeri kanadı. Amerika Birleşik Devletleri dahil her ülke ÖSO ile temastadır, diyalogdadır. İçinde yabancı terörist savaşçı bulundurmamaktadır, içinde terör örgütleri yoktur. Sadece Halep’in belli bölgesinde El Nusra ile ÖSO, ılımlı muhalefetin karıştığı noktalar var. Bununla nasıl ayrışacağı noktasında Cenevre’de uzmanlarımız görüşmelere devam ediyor” şeklinde konuştu.
Rakka Operasyonu hakkında temkinli davranmaları gerektiğini belirten Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“YPG sadece kuşatma vaziyeti görecek ve içerideki operasyonda özel kuvvetler ile yerel güçler kullanılacak. ABD ile vardığımız mutabakat budur ama biz bu konularda temkinli davranıyoruz. Çünkü herkes sözünde duruyor mu durmuyor mu? Bunu Münbiç’te gördük.”
“Türkmenlerin haklarını korumak zorundayız”
Çavuşoğlu, Silopi’ye gerçekleştirilen askeri sevkiyat hakkında ise “Telafer, Türkmenler, biz Türkmenlerin haklarını korumak zorundayız. PKK, Telafer’e ikide bir ‘gireceğim’ diyor. Hazırlıklı olmazsak bir oldubitti olursa o zaman ne yapacağız, Musul’da ne diyoruz; ‘Haşdi Şabi girmesin.’ Çünkü bunlar intikam duygusuyla geliyor ve gittiği yerlerde mezhepçilikle Sünnileri katlediyorlar. Hem de boğazlarına bıçakları sokuyorlar, bıçağı çevirerek. Aynı DEAŞ. Bu intikam duygusu nedir” ifadelerini kullandı.
“Eğer YPG unsurları da karşıya geçmezse onlar için de gereken yapılacaktır”
Fırat Kalkanı Operasyonu’nun neden YPG’yi de kapsamadığı yönündeki bir soruya Çavuşoğlu şöyle cevap verdi:
“Biz şu anda hala bekliyoruz ki o 200 YPG’li sınırın öbür tarafına gitsin. El Bab’a kadar gittikten sonra rejimle 11 kilometre arada fark var, rejimle burada bir çatışmaya daha gerek yok. Halep’in kendi dinamikleri var. Oradan batıya doğru, Münbiç’e doğru gidilecek. Eğer YPG unsurları da karşıya geçmezse onlar için de gereken yapılacaktır.”
“Darbe girişimine karışanlar tutuklandı ancak FETÖ’ye bağlı olanlar da bakanlıktan uzaklaştırıldı”
Çavuşoğlu, kamu kurumlarındaki FETÖ mensuplarına yönelik gerçekleştirilen soruşturma hakkında, “FETÖ’ye bağlı olmak ve darbe girişimine karışmak ayrı şeyler. Darbe girişimine karışanlar tutuklandı ancak FETÖ’ye bağlı olanlar da bakanlıktan uzaklaştırıldı. Bazıları da itiraf etti, devletin sırlarını paylaşmışlar. Ben bu adamlarla çalışamam, kim olursa olsun bakanlığımda. Normaldir, bu konuda da vicdanlıyız” dedi. (ME-
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.