Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Deniz Baykal listeye fazla isim yazdı, oyu geçersiz sayılacak

Antalya'da CHP'nin 14 kişilik milletvekili aday listesinin belirlenmesi için yapılan ön seçimde eski Genel Başkan Deniz Baykal hatalı oy kullandı. En fazla 13 milletvekili adayın isminin yazılması gereken listeye 14 isim yazan Baykal’ın oyunun...

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2015 14:23
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2015 14:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Antalya'da CHP'nin 14 kişilik milletvekili aday listesinin belirlenmesi için yapılan ön seçimde eski Genel Başkan Deniz Baykal hatalı oy kullandı. En fazla 13 milletvekili adayın isminin yazılması gereken listeye 14 isim yazan Baykal’ın oyunun geçersiz sayılacağı belirtildi.

CHP’nin Antalya milletvekili aday listesinin belirlenmesi için il genelinde 39 bin 735 parti üyesi, 19 ilçede kurulan 193 sandıkta oy kullanıyor. Antalya'daki yarışa, aralarında eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, eski Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın ve Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş'ın da yer aldığı 96 aday adayı katılıyor. Sabah saatlerinden itibaren katılımın oldukça fazla olduğu ön seçimde parti üyelerinin oy pusulalarına en az 7, en fazla 13 isim yazması gerekiyor. On dördüncü ismin ise kontenjandan listeye gireceği, bu nedenle 13’ten fazla ve 7’den az isim yazılması durumunda oy pusulalarının geçersiz sayılacağı belirtildi. Genel merkezin kontenjanı, eski Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak için kullanması bekleniyor.

Adaylık için yarışan mevcut Antalya Milletvekili ve eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da oyunu Muratpaşa ilçesinde buluna Türk Telekom Anadolu Lisesi’ndeki 11 No’lu sandıkta kullandı. Oyu kullanacağı sandık başına gelen Baykal, sandığın boş olduğunu görünce, "Pek dolmuşa benzemiyor sandık. Ne kadar yüzde kaç? Kaç kişi kullandı. Öğleden sonra canlanır diye ümit ediyoruz. Diğer yerlerde de yüzde 20 civarında katılım var." diyerek görevlilerle bir süre sohbet etti. Görevlilere "Şimdi benim ne yapmam gerekiyor?" diyen Baykal, kendisinden telefonunu isteyen görevliye, "Niye alacaksın? Resim çekip birilerine verme…" şeklinde cevap vererek telefonu masaya bıraktı.

"Ne yapacağız şimdi? Hatırlayalım tekrar. Yediden az, 13’ten fazla olmayacak. Yanına işaretleyeceğiz. Altına imza yok." ifadelerini kullanan Baykal, zarf ve oy pusulasını alarak kabine gitti. Baykal, burada uzun bir süre bekledikten sonra çıkarak, "Bir tane daha alabilir miyim? Bunu iptal edeyim. 14 tane işaretlemişim." dedi. Sandık görevlileri de Baykal’a "Olmuyor. Veremiyoruz." karşılığını verdi. Bunun üzerine Baykal, "Ne yapacağız. İptal mi oldu şimdi?" diye sorduğu sandık görevlisinden "İptal olur." cevabını aldı. Sandık görevlisinin "Müdür bey talimat verdi. Veremiyoruz." demesi üzerine şaşırdığı ve sinirlendiği gözlenen Baykal şunları söyledi: "Olmaması için bir sebep yok bence. Çünkü oraya girmemiş. Yırtılsa ne olacak burada? Neye dayanarak veremiyorsunuz? Kim müdür bey? Önemli bir şey değil bu. Yırtılmış olabilir. Üstüne mürekkep dökülür. Yırtılır. Atılmış olsa mesele yok. Fark ettik oy iptal olabilirdi. Başka şekilde de iptal olabilirdi. Yırtılabilirdi. Üstüne mürekkep dökülebilirdi."

Konuşmaların devam ettiği sırada CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan sandık görevlilerinin yanına gelerek, bir tane daha oy pusulası verilmesini istedi. Sandık görevlileri Kaptan’a da olumsuz cevap verince bu kez seçim müdürü arandı. Sandık görevlisi telefonda bilgi verdiği seçim müdürü de "Kesinlikle veremiyoruz. O şekilde kullanacak. Yapacak bir şey yok." cevabını verdi. Kısa süreli yaşanan tartışmaların ardından Baykal, oyunu o şekilde kullanarak hayırlı olmasını diledi. Sandık görevlileri ise 13’ten fazla isim yazılması ve üzerinde oynama, çizilme yapılması durumunda oyun geçerli sayılacağımı belirtti.

Oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Deniz Baykal, Antalya ve Türkiye siyasetiyle birlikte CHP için önemli bir gün olduğunu söyledi. İlk kez hakim gözetiminde bir ön seçim yapıldığını söyleyen Baykal, katılımın iyi olduğunu ifade etti. Böyle bir seçime katılmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Baykal, "Gerçekten taban siyaseti yapmakta olduğumuzu görüyorum ve bunun da hepimiz için çok yararlı olacağını, Türkiye siyaseti için, demokrasi için bunun çok yararlı olacağı düşünüyorum. Antalya çok olumlu etkiler yarattı. Bu umarım Türkiye siyasetine örnek olur. CHP’de çok yaygın bir şekilde ön seçim uygulanıyor. Gelecekte daha da yaygın olarak kullanırlar umarım. Diğer partiler de örnek alırlar umarım." ifadelerini kullandı.

'DÜZELTTİM, GEÇERLİ OLUR DİYE TAHMİN EDİYORUM'

Oy kullanırken yaşanan soruna da değinen Baykal, hatasını düzelttiğini belirterek, oyunun geçerli sayılacağını tahmin ettiğini ifade etti. Baykal, yaşanan sorunla ilgili şunları söyledi: "Burada saya saya işaretlemek lazım. İnsan tabi çok sayıda partiliyi desteklemek istiyor. O nedenle tabi sonra ‘hop’ diye bir duygu geliyor. Frene basman gerektiğini anlıyorsun. Üzerine parmağını koymuşsun. Onu bir kontrol edeyim diye baktım. Anlaşıldı ki işaret aynen kalacak. Onun üzerinde bir düzeltme yaptım. Fazla yazılması halinde oy pusulasının değişmeyeceği söylenildi. Onu gördük, onun üzerine oy pusulasını düzelttik."

'KENDİMİ ŞANSLI GÖRÜYORUM'

Ön seçimde yarışan 96 adaydan biri olan eski Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın da okula gelerek seçimleri izledi. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Akaydın, "Partililerin katılımı oldukça fazla. Gurur duydum. Bir heyecan, bir dinamizm var partide. Bu beni çok mutlu etti. Genel başkanımıza teşekkür ediyorum. Sesim kısıldı. Kendimi şanslı görüyorum. Ama en iyi sonuç sandıktır. Güzel bir yarış, herkese başarılar diliyorum." dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.