Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Davutoğlu’dan Yeni Anayasa Açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa kapsamında yapılacak çalışmalara ilişkin, "Yazım heyetimizi belirleyerek anayasa yazım sürecini başlatıyoruz. Önümüzdeki 2-3 ay içinde milletimize söz verdiğimiz yeni anayasa vaadimizi yerine getirerek,...

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2016 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2016 13:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa kapsamında yapılacak çalışmalara ilişkin, "Yazım heyetimizi belirleyerek anayasa yazım sürecini başlatıyoruz. Önümüzdeki 2-3 ay içinde milletimize söz verdiğimiz yeni anayasa vaadimizi yerine getirerek, AK Parti olarak hazırladığımız anayasa taslağını milletimizin takdirine sunacağız" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Ülkemizin dört bir yanından gelen sevgili misafirlerimiz, aziz vatandaşlarım sizleri selamların en güzeliyle Allah’ın selamıyla selamlıyorum. Hoşgeldiniz. Sizlerin şahsında bütün vatandaşlarımızı buradan saygıyla hasretle muhabbetle selamlıyorum. Şırnak, Silopi, Diyarbakır, İzmir, Çanakkale, Manisa da bu salonda. Özellikle Şırnaklı, İzmirli kardeşlerimize selamlar ediyorum. AKParti’nin siyasi misyonu yansıyacak şekilde, batıdan doğuya bütün teşkilatlarımız burada. Burada bulanan kardeşlerimiz üzerinden AK Parti’nin bütün teşkilatlarını, gönül erenlerini selamlıyorum. Geçen hafta hain terör örgütü tarafından kaçırılan İspir İlçe Başkanımız Salih Zeki Çetinkaya burada, aramızda. Salih Zeki Bey, hain terör örgütü tarafından kaçırıldı ama kahramanca özgürlüğüne kavuştu. Onlar AK Parti’ye bunun için saldırıyorlar. AK Parti, Türkiye’nin neresinde biraraya gelse bütün milleti temsil ediyor. Bize ne baskı yaparlarsa yapsınlar AK Parti teşkilatı bütün gücüyle dimdik ayaktadır, ayakta olacaktır" ifadelerini kullandı.
Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki çatışmalara değinen Davutoğlu, "Bu saldırıları kınıyoruz. Hayatını kaybeden Can Azeri vatan şehitlerine Allah’tan rahmet diliyorum. İlham Aliyev’i aradım. AK Parti, Türkiye Cumhuriyeti adına kendisine seslendim. Bugün de buradan sesleniyorum. Bütün dünya bilmeli ki Türkiye Ermenistan’ın saldırısına karşı Can Azerbaycan’la omuz omuza durmaya kıyamete kadar durmaya devam edecektir. Azerbaycan’ın haklı davasına desteğimizi bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Can Azerbaycan’ın bütdün toprakları kurtulana kadar Can Azerbeycan’ın yanında durmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Diyarbakır’a yaptığı ziyareti hatırlatan ve terörist ile arasına açık mesafe koyan bölge halkına teşekkürlerini sunan Davutoğlu, "Terör destekçileri siyasetçilere, siz acıdan besleniyorsunuz diyen Diyarbekir halkına teşekkür ediyorum. Halka zulüm eden, can ve mal emniyetine kasteden, din, mukaddes bilmeyen terör örgütüne geçit vermeyen Diyarbakırlı kardeşlerime teşekkür ediyorum. Biz gitmeden önce günlerce, Diyarbekirliliri protesto etmeye çağırdılar, Diyarbakır ise onların protestolarına cevap vermedi" diye konuştu.
Diyarbakır’daki hain terör saldırısını hatırlatan Davutoğlu, "Zannettiler ki güvenlik gerekçesi ile Diyarbakır programımızı erteleriz. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar, biz asla korkmadık, korkmuyoruz, korkmayacağız. Diyarbekirliler bizi muhabbetle karşıladılar, bağırlarına bastılar. İnsanların canına kasteden caniler bizi birbirimizden ayıramaz, ayıramayacak. Canlı bombalar, intihar eylemi yapmaya azmettirenler bizi birbirimizden koparamaz. Biz, birbirimizin hayat haklarına sahip çıkarak hep beraber yaşayacağız. Bizi bölmeye çalışanlara karşı, kardeşlik hukuk adına sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bizler ebediyen bir olacağız. Biz, terörden mağdur olan vatandaşlarımızın sıkıntılarının giderilmesi için, yaralarının sarılması için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Diyarbekir’i asla onlara teslim etmedik,etmeyeceğiz. Sur, bizim yüreğimizdir" şeklinde konuştu.
"Sur, bizim yüreğimizdir" diyen Davutoğlu, "Sur’da Diyarbekir’de kıyamete kadar bu aziz vatanın ayrılmaz parçasıdır. Diyarbakır’ı ve Sur’u yeniden ihya ediyoruz. Yeniden ayağa kaldıracağız. Birinci önceliğimiz evleri yıkılan insanlara sahip çıkmak. İkinci önceliğimiz, Sur’un tarihi yapısını yeniden ihya ederek bölgenin özelliğini muhafaza etmektir. İki temel esasımız olacak, UNESCO kültür mirası çerçevesi ve koruma amaçlı imar planı. Üçünçüsü, esnafımızın ticaretini canlandırmaktır. Bu bağlamda, çarşı kültürü özenle korunacak. Diyarbakır mimarisine uygun bir şekilde yeniden inşa edilecek. Fatih Paşa çevresindeki tarihi yapılar da aynı şekilde ihya edilecek. Gazi Caddesi, şehrin can damarıdır. Gazi Paşa üzerindeki işyerleri rehabilite edilecek,ekonomik yapının canlandırılması sağlanacak. Bu çalışmaları oradaki vatandaşların rızası ile yapacağız. Ne mülkiyet hakları, ne de kültürel ve tarihi mirasa aykırı birşey yapmayacağız. Diyarbakır’da bir müjde daha vermiştim, bunu bir kez daha paylaşmak istiyorum. 10 Nisan’da Diyarbakır Havalimanından hem Erbil’e hem Ercan Havalimanına sefer başlatıyoruz" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu, "Siyasi hayatımıza mal olur dediler kendisine, ama ne Cumhurbaşkanımız ne de AK PArti Türkiye’yi prangalarından ayıracak bu süreçte geri adım atmadı. Çatışmaların durması, milletimizin huzur ve emniyetine kavuşması için siyasi risk alan problemleri çözmesi gereen güçlü devletin yapması gerekenleri yaptık. Biz demokratik adımlarla huzur ortamı sağlamaya çalışırken, PKK terör örgütü saldırılar yaparak hain bir süreç başlattı. Biz, her tehdide karşı yapılması gerekeni yaptık tarihin en büyük terörle mücadele operasyonlarını başlattık. Vatandaşlarımız, akan kanın durması ve terörün belinin kırılması için her zaman yanımızda olmuştur" ifadelerini kullandı.
"TERÖRLE MÜCADELEDEN GERİ DÖNÜŞ YOKTUR"
"Terörle mücadeleden geri dönüş yoktur ve asla olmayacaktır" diyen Davutoğlu, "Bunu özellikle zikrediyorum. Diyarbekir ziyaretinden iki kesimin rahatsız olduğunu gördüm. Birisi, Diyarbakırlı kardeşlerimizin tahrike kapılmadığını gören örgütler. Biz, Diyarbekir’i bağrımıza bastık, rahatsız oldular, onları rahatsız etmeye devam edeceğim. Bundan sonra da ülkemizin birliğini haykırmaya devam edeceğim" şeklinde konuştu.
ANKARA DIŞINDAKİ İLK BAKANLAR KURULU TOPLANTISI ŞANLIURFA’DA YAPILACAK
Davutoğlu, 11 Nisan’da Şanlıurfa’da olacağını belirterek, " Ankara dışındaki ilk Bakanlar Kurulu toplantısını yapacağım. İstiklal Madalyası’nı da inşallah Şanlıurfa’ya TBMM Başkanımızla götürmek nasip olur. Terör örgütünün siyasi kanadı, uzantıları bu ziyaretten rahatsız oldu. Aynı şekilde bir başka kesim de ziyaret sonrası başlattığı kampanyalarla terörle mücadeledeki kararlılığımızı sorgulamaya başladı" ifadeleri üzerine partilerden ’Şehitler ölmez, vatan bölünmez’ sloganları yükseldi.
"Bizden kimse elinde silah ve kan olan terör örgütünü muhatap alacağımızı beklemesin" diyen Davutoğlu, "Bizim bundan sonra tek muhatabımız vardır o da milletimizdir, milletimizin her bir ferdidir. Terör örgütleri ancak güvenlik güçlerimizin muhatabı olabilirler. Terörle mücadeledeki kararlılığımızı sorgulamak kimsenin haddi değildir. Mücadele kararı verirken de bugün bu mücadeleyi yürütürken de hükümetimiz diğer siyasi partilerden bir destek görmemiştir. Biz bir yandan terörle güçlü bir şekilde mücadele ederken bir yandan da vatandaşlarımızın yaralarını sarıyoruz" ifadelerini kullandı.
Son günlerde şahsının ve hükümetin terörle mücadelesini dile dolayan bazı kesimlerin geliştiğini anlatan Davutoğlu, bazı kaos ve fitne tacirlerinin harekete geçtiğini söyledi.
Diyarbakır ziyaretini hatırlatan Davutoğlu, "Biz, herkesle her yerde böylesine yakın bir muhabbet ilişkisi içinde olacağız. Biz bu kararlılığı gösterirken, terörle mücadeledeki kararlılığımızı sorgulamaya cüret eden bir kesim daha çıktı sanal ve sahte kahramanlar ahkam kesmeye kalktılar. Bu sorgulamaya yapmaya çalışanların arkalarında kimlerin olduğunu da biliyorum" dedi.
Terörle mücadele kapsamında sürdürülen operasyonlara işaret eden Davutoğlu, "23 Temmuz’da bu operasyon talimatını verdik. 28 Ağustos’ta Anayasanın zorunlu olarak gördüğü hükümetimizi kurduk. Aynı gün, 7-8-9. kolordulara talimat verirken de muhalefet partileri tarafından yalnız bırakılmış anayasal hükümetin başbakanıydım. Arkamda yalnız AK Parti teşkilatları vardı. Biz, o güvenle bütün bu zor, siyasi hukuki kararları aldık. Tereddüt etmedik. Terörle mücadele yürürken, anayasal hükümet kura zorunluluğu ortaya çıkınca bütün partiler kenara çekildi. O şartlarda dahi bir kere tereddüt etmedik. Tam yetkiyle kırsal alanda mücadele talimatı verdik. O günlerde biz şehitlerimizle,terör mücadelesiyle uğraşırken birileri fitne yapmanın mücadelesi içindeydiler. 14 Aralık günü, Cizre, Silopi Sur operasyonlarına karar verdiğimizde de hükümeti yeni kurmuş bir Başbakandım ama tereddüt göstermedik, arkadaşlarımızla birlikte aldığımız cesur kararla tam bir istikametle yürüdük. Bütün bunları saygısız ve sorumsuz bir şekilde terörle mücadele karnemizi sorgulama cüretini gösterenler için hatırlatma ihtiyacı duydum. Bu mesnetsiz iftiralar, bizim milletimizle kucaklaşmamızdan, güvenlik güçlerimizin destansı kahramanlıklarından duyulan hasedin ürünüdür. Milletimiz, engin feraseti ile bu zor dönemde kimin hangi hesaplar içinde olduğunu biliyor. Biz, bu milletin huzur ve emniyeti için ülkemizin her bir tarafından koştururken, Ankara’dan çıkamayanlar, bu millete bunun hesabını veremez" diye konuştu.
"TERÖRLE MÜCADELEMİZİ AKAMETE UĞRATMAK İSTEYENLER BAŞARILI OLAMAYACAKLAR"
"Biz her türlü ırkçılığı, faşizmi ayaklar altına alarak yola çıktık" diyen Davutoğlu, "Kardeşliğimiz milletimize gazabımız ise teröredir. Bir yandan terörle mücadeleyi sürdürecek, bir yandan da kardeşliğimizi güçlendirmek için gereken adımı atacağız. Terörle mücadelemizi polemiklerle akamete uğratmak isteyenler başarılı olamayacaklar. Bütün bu kampanyalara karşı terörü temizleyeceğiz. Nifak tohumları ekmek isteyenler, çukur kazanlar, suikast yapanlar, bomba patlatanlar kaybedecek. Huzur kazanacak" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Amerika ziyaretine işaret eden Davutoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın Amerika ziyaretinde yaşananlar Türkiye’ye karşı birçok terör örgütünün işbirliği halinde olduğunu gösterdi. ABD ziyareti, ideolojik olarak birbirine düşman olarak görünen ama aynı kuklacı tarafından yönetilen piyon örgütlerin taktıkları maskeyi düşürmüştür. Seyahat, PKK’lı, paralel hainlerin, ASALA hainlerin, ulusalcı bazı hainlerin nasıl biraraya geldiklerini, birlikte nasıl eylem yaptıklarını bir kez daha gösterdi. Terör paçavrası altında eylem yapan paralel çete üyesinin fotoğraflarını hepiniz gördünüz, işte o fotoğraf ihanetin fotoğrafıdır. Birileri ısrarla Türkiye’de paralel yapı gerçeğini üstünü örtmeye çalıştı, sözcülüğünü yaptı, teröre istihbari destek sağlayan paralel yapının üstünü örtmeye çalışsa da biz ısrarla bu yapının üstüne gittik, gitmeye devam edeceğiz. Bizim gözümüzde paralel yapı ile bölücü terör örgütü arasında herhangi bir fark yoktur, her ikisi de millet, devlet, demokrasi düşmanıdır" diye konuştu.
MÜLTECİLER KONUSU
Davutoğlu, 18 Mart’ta Türkiye-AB Zirvesi’nin gerçekleştirildiğini ve burada alınan kararları hatırlatarak, Avrupa’nın sorunlarını çözmesinde Türkiye’nin katkı sağlayacağını bir kez daha teyit etti. Davutoğlu, "Zirvede kabul edilen birebir sistemiyle, AB’den yani Ege adalarından aldığımız her bir Suriyeli için AB ülkelerine bir Suriyeli gönderme konusunda mutabık kaldık. Dün, 202 yasadışı göçmeni geri aldık. Suriye uyruklu olmayan 199 kişiyi Kırklareli geri gönderme merkezine, bir refakatsiz çocuğu da Aile ve Sosyal Politikalar Bağlı merkeze teslim ettik. 199 kişi ülkelerine geri kabul anlaşmaları olan ülkelerine geri gönderilecek. İki Suriyeliye karşılık kamplarımızda yaşayan 78 mülteci kardeşimizi de Almanya’ya, Avrupa’ya gönderdik. Bu anlaşmayla Türkiye’de mülteci sayısı artacak diyenler derslerini almış oldular" şeklinde konuştu.
16 NİSAN’DA KİLİS’TE YAPIMI TAMAMLANAN HASTANE VE OKULUN AÇILIŞI MERKEL’İN KATILIMIYLA YAPILACAK
Davutoğlu, AB finansman paketi üzerinden Kilis’te yapımı tamamlanan okul ve hastanelerin açılışının 16 Nisan’da başta Almanya Başbakanı Angela Merkel ile birlikte Avrupalı liderlerle birlikte gerçekleştirileceğini ifade etti. Suriye krizinin çözülmediği müddetçe göçmen dalgalarının devam edeceğini anlatan Davutoğlu, Suriye krizine karşı aktif tutum alınması konusunda çağrıda bulundu.
ALMAN BASININDA YER ALAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE İLGİLİ HABERLER
Başbakan Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le yaptığı görüşmede son günlerde Alman medyasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ve Türkiye’ye yönelik ağır hakaretler içeren yayınlar nedeniyle rahatsızlıklarını dile getirmesine ilişkin, "Basın özgürlüğü sınırsız değildir ve olamaz. Herkes eleştirilebilir. Kişisel ve ideolojik tatmin, reyting uğruna kimse kimse kimsenin onuruyla hele hele Türkiye Cumhuriyeti’nin onurlu makamında bulunan Sayın Cumhurbaşkanımızın onuruyla oynayamaz, oynatmayız. Cumhurbaşkanlığı makamı bütün milletimizin onur makamıdır. Ona yönelen her hareket aynen misliyle karşılığını görür" dedi.
Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmede bulunan Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin ilerlemesini sabote etmek isteyenlerin amaçlarına ulaşamayacağını ve Türkiye ekonomisinin daha da büyütüleceğini belirtti. Davutoğlu, ekonominin rekabetçi karakterinin güçlendirilmeye devam edeceğini ifade etti.
ANAYASA ÇALIŞMALARI
Yeni anayasa kapsamında yapılan çalışmalara değinen Davutoğlu, "Milletimize verdiğimiz yeni anayasa sözümüzü yerine getireceğiz. Saatler süren istişare değerlendirme toplantılarını farklı kesimlerle zenginleştireceğiz. Yazım heyetimizi belirleyerek anayasa yazım sürecini başlatıyoruz. Önümüzdeki 2-3 ay içinde milletimize söz verdiğimiz yeni anayasa vaadimizi yerine getirerek, AK Parti olarak hazırladığımız anayasa taslağını milletimizin takdirine sunacağız" dedi.
Terör örgütü PKK tarafından kaçırılan ve sonrasında serbest bırakılan AK Parti İspir İlçe Başkanı Çetinkaya da AK Parti grup toplantısına katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.