Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Davutoğlu, kamu işçilerine yönelik yeni zamları açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, kamu işçilerine yönelik yeni ücret artışlarını açıkladı. Çankaya Köşkü'nde sendika temsilcileri ile görüştükten sonra çerçeve anlaşma protokolünü imzalayan Davutoğlu, "Ücret zammı olarak 2015’in birinci...

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2015 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2015 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Ahmet Davutoğlu, kamu işçilerine yönelik yeni ücret artışlarını açıkladı. Çankaya Köşkü'nde sendika temsilcileri ile görüştükten sonra çerçeve anlaşma protokolünü imzalayan Davutoğlu, "Ücret zammı olarak 2015’in birinci altı aylık döneminde yüzde 6, ikinci altı aylık dönemi için yüzde 5 oranında olmak üzere toplamda yüzde 11,3 oranında artış yapılmıştır." dedi.

Başbakan Davutoğlu, kamuda çalışan işçilerin toplu iş sözleşmesine esas teşkil edecek çerçeve anlaşma protokolü basın toplantısı ve imza töreninde konuştu. Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile sendika temsilcilerinin yaptığı görüşmede alınan kararları aktardı.

İLK 6 AY YÜZDE 6, İKİNCİ ALTI AY YÜZDE 5

Davutoğlu, ilk olarak kamu işçilerine yönelik zamları bildirdi: “Birincisi; ücret zammı olarak 2015’in birinci altı aylık döneminde yüzde 6, ikinci altı aylık dönemi için yüzde 5 oranında olmak üzere toplamda yüzde 11,3 oranında artış yapılmıştır. Bu artış enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin üzerinde bir artıştır. Net bir refah artışı ve aktarımıdır. Hayat standardı anlamında bir yükselmedir. Hayırlı mübarek olmasını diliyorum. İkinci husus: düşük ücretlerde aylık 50 Türk lirası ile 100 Türk lirası arası iyileştirme yapılmıştır. Düşük ücretten kasıt da 2150 TL’nin altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine 2150 TL’yi geçmemek üzere 100 Tl, her ay için iyileştirme yapılacak. 2151 TL ile ile 2250 TL arası olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine 2250 TL’yi geçmemek üzere 75 TL, 2251 TL ile 2350 TL arası işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine 2350 TL’yi geçmemek üzere aylık 50 TL iyileştirme yapılacaktır.”

YILDA BİR DEFA 500 TL ÖDEME

Davutoğlu’nun açıkladığı üçüncü karar ise sosyal yardımlar oldu: “Sosyal yardımlar ile maktu ödemelerde ücret zammı oranında artışlar yapılmıştır. Ayda 220 TL olmak üzere ayrıca tabi mutat giyim yardımı emek yardımı sosyal yardımlar da aynen devam edecek. Dördüncüsü: Yılda bir defa olmak üzere, bu da çok beklenen bir husustu, işçilere denge ödeneği olarak 500 TL ödeme yapılacaktır. Bu da işçilerimizin genel standardını yükselten bir uygulama.”

Davutoğlu son ve beşinci kararı şöyle duyurdu: “İkinci yıl ücret artışları enflasyon oranında olacaktır. Yani daha sonraki yıllar için de enflasyonun altında kesinlikle hiçbir ücret politikası takip etmedik.”

TAŞERON İŞÇİLER VE GEÇİCİ İŞÇİLERDE DÜZENLEME

İşçilerin Türkiye’nin genel ekonomik dengelerinin üzerinde bir refaha ulaşmaları için ellerinden gelen katkıları gösterdiklerini ve bu çerçevede yine önemli iki karar daha aldıklarını kaydeden Davutoğlu, o kararları ise şöyle açıkladı: “Birisi: kamuoyunda taşeron olarak bilinin hususlara net bir çözüm getirmeye kararlıyız. Asıl işte çalıştırılan alt işveren işçilerini kadroya alınmasına ilişkin çalışmalar süratle tamamlanacak. Geçen sene zaten bu konuda bir kanun düzenleme yaptık. Bu kanun düzenlemeyle yetki Bakanlar Kuruluna verildi. Bakanlar Kurulumuz bütün ilgili kurumlara talimatlandırdık ve bu konuda atılacak adımlar hususunda da nihai bir istişare kurumlar arası bu konuyu kesinlikle seçimleri müteakip çözüme kavuşturacağız. Zaten karayollarında da Türk İş Başkanı ve sendika temsilcilerimiz ile karayollarında sorunları çözmüştük. Hiçbir şekilde taşeron işçiler mağdur edilmeyecek. Asıl işte çalıştırılanlar kesinlikle alt işveren kadroları yani taşeron işçi olarak çalıştırılmayacak. Asıl içiler kadroya alınacak yardımcı işçi statüsündekiler de belirlenecek. Bundan sonra asıl iş ile yardımcı iş arasındaki ayrımı herkes net bir şekilde bilecek. İşe girerken de hangi işe niçin girdiğini herkes bilmiş olacak. Bu çerçevede 5 ay 29 günden fazla çalıştırılmayan geçici işçilere, bu hem iş üretkenliğini negatif etkiliyordu ve iş verimliliğini. 5 ay 29 gün çalışıyor, ara veriyor, o sırada başka taşeron işçiler devreye girebiliyor vesaire. Bütün bunları ortadan kaldıracak şekilde eğer o alanda işçiye ihtiyaç varsa bu süre kısıtlaması da başlayacak. Yasal düzenleme yapılacak. 5 ay 29 gün gibi bir süre olduğu düşünülmeksizin bunlar işlerine devam edebilecekler. Taki o konuda bir ihtiyaç hasıl olmuş olsun. Gördüğünüz gibi iyi niyetle yaklaşıldığında herkes aynı güzel temennilerle ve beklentilerle masaya oturduğunda çok güzel neticeler nasıl olabiliyor.”

BAKAN ÇELİK’E SEN DE GEL ÇAĞRISI

Davutoğlu’nun konuşmasının ardından imzaların atıldığı sırada Başbakan Davutoğlu, seçimlerden sonra sendikanın belirleyeceği işçiler ve Bakanlar Kurulu üyelerinin aileleri ile piknik yapılmasını önerdi. Ardından da AK Parti’nin üçüncü dönem kuralından dolayı milletvekili adayı olmayan Faruk Çelik’e de “Tabi ki Bakan Çelik de olacak" diye seslendi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.