Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Davutoğlu: Bilgi hiyerarşisi sarsıldı, tekrar inşa etmek lazım

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'de bilgi hiyerarşisinin biraz sarsıldığını ve bunun tekrar inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nda (YÖK) Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi...

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2014 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2014 15:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Davutoğlu: Bilgi hiyerarşisi sarsıldı, tekrar inşa etmek lazım
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'de bilgi hiyerarşisinin biraz sarsıldığını ve bunun tekrar inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nda (YÖK) Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi tanıtım toplantısına katıldı. Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada teknolojik araçsal şeylerle zemin değiştiğini artık oturduğu yerden insanlar bilgilinin kaynağına ulaşarak, bilginin sosyalleşmesini maksimum düzeyde yaşayarak, bir mekandan bağımsız bir harmanlanma yaşadığını anlattı. Davutoğlu, "İnsanın bulunduğu her bir köyde, kasabada artık mekandan bağımsız bir etkileşim ve iletişimin doğmuşsa büyük bir harman oluşmuş demektir. Biz her alanda ciddi meydan okumalar bekliyor ve bizim bu meydan okumaları görerek üniversitelerimizin yapılanmalarında muhteva kazandırılmasında üzerimize düşen sorumlulukların farkında olmamız lazım." dedi.

Konuşmasında öğrencilerin zihni ve mesleki formasyonlarının da önemli olduğunu sözlerine ekleyen Davutoğlu, "Evrensel nitelikte bir aydının yetişmesi için temel olması gereken alanlar var. Matematik, tarih, felsefe, hukuk, teoloji, belli bir düşüncenin sistematiğinin anlaşılması bakımından. Bunların altyapısı öğrencilere kazandırılamazsa en azından özet olarak idraki çok zor olur. Tarih bilmeyecek uluslararası ilişkiler öğrencisinin ya da Ortadoğu'da olacak ama mezhepler tarihi bilmeyecek IŞİD tehdidinin ne anlama geldiğini selefilikle sünnilik arasındaki ayrımın analizini yapamaz. O zihni formasyon çok önemli. Zihni formasyonun temelinde sorgulayıcı, gerektiğinde eleştirel ama aynı zamanda haddini bilen bir formasyon bilinci vermek lazım. Bunu aynı zamanda bilgi bilinci vermek anlamında değil sosyal hiyerarşi bilinci de vermek lazım. Nihayette bilgi hiyerarşisi bizde biraz sarsıldı, bunu tekrar inşa etmek lazım. Ben doktora öğrencileri önüme geldiğinde ilk önce yeterlilik sınavında doktora ne demek diye sorduğumda hayretle fark ettim ki birçok öğrenci doktoranın neye tekabül ettiğini bilmiyor. Master sınavına gelen öğrenciye master ne demek diye sorduğumda o da bilmiyor. Bir keresinde bir öğrenciye şunu sordum: Bachelor of Arts ne demek dedim. İngilizceyi biraz bildiği için bekar demek galiba hocam dedi. Şimdi nerede olduğunu o öğrencinin keşfetmesi çok zor. Aslında bu kalfa-usta-üstat ilişkisidir. Önlisans çıraktır, lisans kalfadır, master ustadır, doktora üstattır. Ben ürettim üstat tabirini de hemen üstatlaşmamak lazım." değerlendirmesinde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.