Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Devlet Ciddiyetinde Sorunların Çözümüne Yönelik Adımlar Atılırsa Hazırız”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, Rus tarafından Türkiye’yi itham eden şekilde yapılan her açıklamaya cevap vermeyi gerekli görmediklerini belirterek, devlet ciddiyetine yakışır bir şekilde sorunların çözümüne...

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2016 14:58
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2016 14:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, Rus tarafından Türkiye’yi itham eden şekilde yapılan her açıklamaya cevap vermeyi gerekli görmediklerini belirterek, devlet ciddiyetine yakışır bir şekilde sorunların çözümüne yönelik adımların atılması durumunda Türkiye’nin hazır olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına cevap veren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin Rusya ile arasında yaşanan krizin diplomatik yollarla çözülmesi konusundaki teklifinin devam ettiğini, fakat Rus tarafından Türkiye’yi itham eden yönde yapılan her açıklamaya cevap vermeyi gerekli görmediklerini söyledi. Rusya ile Türkiye arasında yeni bir sürecin yaşanmasının mümkün olup olmadığına ilişkin açıklamada bulunan Kalın, Türkiye’nin bu sorunun diplomatik yollarla çözülmesi teklifinin devam ettiğini kaydederek, “Zaman zaman Rusya tarafından yapılan haksız, temelsiz, Türkiye’yi itham eden açıklamaları üzüntü ile takip ediyoruz. Her yapılan açıklamaya karşılık vermeyi gerekli görmüyoruz. Devlet ciddiyetine yakışır bir şekilde bu sorunların çözülmesine yönelik adımlar atılırsa Türkiye buna hazırdır. Bir tarım heyetinin Rusya’ya gidecek olması memnuniyet vericidir. Buna benzer bir trafiğin olduğunu görüyoruz. Türk-Rus ilişkileri sadece bir hadiseye kurban edilecek kadar önemsiz ya da sınırlı bir ilişki değildir, bir derinliği vardır. Son yıllarda yaşadığımız ivme konusunda aslında bu krizi aşabilecek derinliği bize sağlıyor. Uçak hadisesinden beri Rus tarafının sürekli Türkiye’yi itham eden, kara propaganda ve ucuz propaganda yollarına başvuran tavrı bu süreci kilitledi. Umarız bundan sonra yeni imkanların ortaya çıkmasını sağlayacak adımlar atılır, Türkiye olarak biz buna hazırız” dedi.
“BU BİZİM MÜCADELE AZMİMİZİ ORTADAN KALDIRMAYACAKTIR”
Kilis’e atılan füzelerin bilinçli atıldığı yönündeki iddialara cevap veren Kalın, ”Bize ulaşan bir bilgi yok bilinçli olarak yapıldığı ya da yapılmadığı konusunda. Suriye tarafında bir kaotik bir savaş ortamı var, bir kısmı yanlışlıkla geliyor olabilir, bir kısmı kasıtlı atılmış olabilir. Son tahlilde karşımızda mücadele ettiğimiz bir terör örgütü var. Biz DAEŞ ile farklı zeminlerde bu mücadeleyi yoğunlaştırdıkça DAEŞ ve benzeri terör örgütleri de Türkiye’ye karşı farklı eylemlere girişebilirler, bu bizim mücadele azmimizi ortadan kaldırmayacaktır” diye konuştu.
“AKSİNİ İMA EDEN BİR GELİŞME YOK”
AB ile göçmen anlaşması çerçevesinde yapılan vize anlaşmasının zamanında yürürlüğe girmeyeceği yönündeki yorumların sorulması üzerine Kalın, ”Bizim resmi makamlarla yürüttüğümüz müzakereler belli. Resmi yetkililerin yaptığı açıklamaları esas almak gerekir. Bununla ilgili yürüyen teknik bir süreç var. Hedefimiz Haziran ayının sonuna doğru bu süreçlerin tamamlanması ve Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz seyahatini sağlayacak adımların atılmasının sağlanmasıdır. Bunun aksini ima eden bir gelişme yok” şeklinde konuştu.
“PYD YOKSA SURİYE KÜRTLERİ CENEVRE’DE TEMSİL EDİLMİYOR’ PROPAGANDASI SADECE PYD VE PKK’NIN PROPAGANDASINDAN İBARETTİR”
BM Suriye Özel Temsilcisi’nin PYD terör örgütü ile temasa geçmeye çalıştığı yönündeki iddialara da cevap veren Kalın, “Esat rejimi ve Rusya Federasyonu’nun bir süredir PYD’nin Cenevre’deki müzakere masasında yer alması için baskı yaptığını biliyoruz. Bizim bu yöndeki tavrımız belli. Bizim müttefiklerimizde farklı bir görüş söz konusu değil. Orada fiili durum yaratan, bir tarafta Esat rejimi ile bir tarafta PKK terör örgütü ile işbirliği içinde olan terör örgütlerinin o masada temsil kabiliyeti olmadan yer alması söz konusu değildir. ‘PYD yoksa Suriye Kürtleri Cenevre’de temsil edilmiyor’ propagandası sadece PYD ve PKK’nın propagandasından ibarettir. Orada Suriyeli Kürtler bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.