Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanlığı görev değişim töreni 28 Ağustos'ta

Cumhurbaşkanlığı görev değişimi sebebiyle 28 Ağustos 2014 Perşembe günü sırasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Anıtkabir ve Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde törenler yapılacak. Cumhurbaşkanlığı görev değişimi törenleri,...

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2014 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2014 16:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanlığı görev değişimi sebebiyle 28 Ağustos 2014 Perşembe günü sırasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Anıtkabir ve Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde törenler yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı görev değişimi törenleri, ilk olarak TBMM'nde başlayacak. 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Başyaveri tarafından karşılanacak ve Cumhurbaşkanlığı'na ait makam aracı ile makam aracının forsu ve bayrağı kapalı şekilde TBMM'ye ulaşacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'de Çankaya kapısında en yaşlı TBMM Başkanvekili tarafından karşılanacak. Karşılamada "A Tipi Askeri Tören" düzenlenecek. Erdoğan, askeri törenin ardından TBMM'nin Cumhurbaşkanları tarafından kullanılan Şeref Kapısı'ndan girecek ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından bu kapıda karşılanacak.
Ardından Çiçek, Genel Kurul'un oturumunu açtıktan sonra Mazbata Teslimi ve Yemin Töreni için Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ı Genel Kurul salonuna davet edecek.

Mazbata teslim töreninin ardından Erdoğan, Anayasa'nın 103. maddesinde belirlenen metni okuyarak ant içecek.
Ant içme töreninin ardından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası İstiklal Marşı'nı çalacak. Bu sırada TBMM binası dışındaki tören kıtası ile birlikte yer alacak olan askeri bando da İstiklal Marşı'nı çalacak ve Cumhurbaşkanlığı forsu TBMM özel gönderine çekilecek. Makam aracının forsu açılacak ve Ankara'da ve ordu merkezlerinde 101 pare top atışı yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'den ayrılırken yine 'A Tipi Askeri Tören' ile uğurlanacak. Erdoğan ve eşi, TBMM Dikmen kapısından ayrılarak Anıtkabir'e geçecek. Anıtkabir'de mozoleye çelenk konulacak ve son olarak Cumhurbaşkanlığı Köşk'ünde devir teslim töreni gerçekleşecek.

CUMHURBAŞKANI YEMİN METNİ

Anayasa'nın 103. Maddesine göre Cumhurbaşkanlığı yemini şöyle: "Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma büyük Türk milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine ant içerim."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.