Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga:

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, başkanlık sistemine ilişkin eleştirilerle ilgili, "Sayın Cumhurbaşkanımız hedef alınarak kişisel saldırı niteliği taşıyan görüşlere, düşüncelere katılmadığımı, saygı duymadığımı...

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2016 20:10
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2016 20:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, başkanlık sistemine ilişkin eleştirilerle ilgili, "Sayın Cumhurbaşkanımız hedef alınarak kişisel saldırı niteliği taşıyan görüşlere, düşüncelere katılmadığımı, saygı duymadığımı ifade etmek isterim" dedi.
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay Başkanlığı ve Kamu Denetçiliği Kurumu bütçeleri görüşüldü. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, sermaye giderlerindeki artışa ilişkin soru üzerine, "20176 yılında sermaye giderleri 45 milyon 575 bin TL iken, 2017 yılında 111 milyon 909 bin TL olmuş, 66 milyon 334 bin TL artış olmuş. Bu artışın en büyük sebebi A ve B bloklar yerine yapılacak yeni bina içindir" ifadelerini kullandı.
Aydın, denetçi sayısına ve denetim sayısına ilişkin, "2015 yılında 11 tane uygunluk denetimi yapılmış, 4 iç denetim faaliyeti gerçekleştirilmiş" şeklinde konuştu.
Personel sayısına ilişkin soruya Aydın, "İdari birimlerimizce Ankara ve İstanbul’da bin birimlerce sunulmakta olan hizmet alım yöntemiyle bin 261, 608 Ankara, 653 İstanbul personel çalıştırmaktadır. Bu çalışanlara görev yaptıkları birimlere göre asgari ücretin yüzde 20 illa 80 oranında fazla para ödenmektedir. Bin 244 kişi 4c’li olarak çalışıyor. 295 kişi yardımcı hizmetler sınıfında çalışıyor" diye konuştu.
Meclis’ten ihraç konusuyla ilgili olarak da Aydın, "Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen 73 personelimizden yine 3’ü KHK ile iade edilmiştir. Ayrıca açığa alınan 23 kişi görevlerine iade edilmiştir. Şu anda ihraç edilen 70 personel, 17 açıkta, soruşturması devam eden 691 kişi var" ifadelerini kullandı.
Milletin evi külliye ayrımcılık olmadığını söyleyen Aydın,"Biz kimseyi yok saymıyoruz. Kültürümüze neden yabancılaşmak istiyoruz" diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga da, komisyonda personel sayısına ilişkin, "Bin 804 personel görev yapmaktadır. Kadrolu, süreli 746 personel, hizmet sözleşmeli 357, hizmet alımı yoluyla çalışan personel sayısı 701" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanlığı’nın enerji giderleriyle ilgili olarak da Kasırga, "Bizim enerji giderlerimiz toplam bütün binaların, İstanbul’daki Huber Köşk’ü, Yıldız Sarayı, kütüphaneler, Külliyemizin toplam enerji giderimiz 17 milyon 203 bin TL. Buna yakacak 3 milyon 200 bin TL, akaryakıt gideri 4 milyon 130 bin TL, elektrik 9 milyon dahil" ifadelerini kullandı.
46 taşıt alınmasına ilişkin "Kiralık olarak 247 taşıtımız var. Aldığımız taşıt oranında bir planlama yaptık. Biz kiralayacağımız taşıt sayısını her yıl arttırmayı hedefliyoruz. Bu yıl kiralama oranında belli bir oranda azalma olacak" diyen Kasırga, muhtar toplantısı sayısıyla ilgili de, "29 adet Muhtarlar Toplantısı yaptık. Toplamda 11 bin 537 muhtar ağırlandı. Külliyemize geldikten sonra biz sadece öğlen yemeği ikram ediyoruz. Bu toplantılar İçişleri Bakanlığı tarafından organize ediliyor" şeklinde konuştu.
Maksut Serim görevine ilişkin soruya Kasırga, başdanışman olarak görev yaptığını belirtti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin maliyetine ilişkin soruyla ilgili Kasırga, eski Maliye Bakanı Şimşek’in bir milyar 370 milyon maliyetinin olduğunu açıkladığını ifade etti. Cumhurbaşkanlığı külliye ruhsatına ilişkin de, "Külliye diye ruhsat alınmadı. Cumhurbaşkanlığı hizmet binası olarak alındı" ifadelerini kullandı.
Başkanlık sistemine ilişkin eleştirilere de cevap veren Kasırga, "Sayın Cumhurbaşkanımız hedef alınarak kişisel saldırı niteliği taşıyan görüşlere, düşüncelere katılmadığı, saygı duymadığımı ifade etmek isterim" dedi.
Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş da, 6085 sayılı kanunla düzenlik ve performans denetimi yaptıklarını belirterek, ulaşılamadı standartlara uygun olduğunu ifade etti. Baş, Sayıştay Başkanlığı’nın faaliyetlerinden söz etti. Baş denetimlerin yetersiz olduğu iddialarına ilişkin, "Sayıştay denetiminin performans anlamında daha etkili olması için strateji planlarının ruhuna uygun olarak hazırlanması, strateji planları çerçevesinde performans programları hazırlanması ve kurumların bütçelerine o yolla ulaşılması gerektiğini vurguladım. Strateji planları yerleşmeden performans bütçelerinin yapılma imkanı yok" ifadelerini kullandı.
Kamu Denetçiliği Kurumu Nihat Ömeroğlu da, yetkilerinin sınırlı olduğunu belirterek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin arkalarında durması gerektiğini ifade etti. Ömeroğlu, 2015 yılında 610 bin reklam harcaması yaptıklarını söyleyerek, "Biz tanıtımları bölge çalıştayları, sempozyumlar, konferanslar, televizyonlar faaliyetlerini yaptık" şeklinde konuştu.
Ömeroğlu, Hrant Dink ile ilgili olarak sorulan soruya, "Ben imzamın arkasındayım. 24 üyeden 18’i Türkiye’ye hakaret veya bir topluluğa hakaretten dolayı bu karar kesinleşmiştir. Ben hiçbir cinayete ortak olmadım. Böyle bir yaklaşım olursa, Hınçak, Taşnak’ın cinayetleri, 39 Dışişleri Bakanlığı şehidine ortak olmuş diye suçlamam gerekir" ifadelerini kullandı.
Güneydoğu’ya gidip gitmediğine ilişkin olarak Ömeroğlu, "Üç tane çok önemli insan halkları ihlalleri, sokağa çıkma yasağı ile ilgili, yaşam, eğitim hakkı ile ilgili raporlarım var" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.