Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Topçu, Azerbaycan Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna katıldı

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu, “Bu millet içinde Azerbaycan ve Türkiye ikiz kardeşlerdir. Azerbaycan’ın Kafkasların parlayan yıldızı olduğu da tüm dünya tarafından görülmektedir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2017 22:03
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2017 22:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu, “Bu millet içinde Azerbaycan ve Türkiye ikiz kardeşlerdir. Azerbaycan’ın Kafkasların parlayan yıldızı olduğu da tüm dünya tarafından görülmektedir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliğinin düzenlediği Azerbaycan Cumhuriyet Bayramının 99. Yıldönümü ve Azerbaycan-Türkiye Diplomatik İlişkilerinin 25. Yılı Resepsiyonuna katıldı. Resepsiyona ev sahipliği yapan Azerbaycan Ankara Büyükelçiliğinde günün anlam ve önemini değerlendiren Topçu, “Bugün dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın 28 Mayıs 1918 tarihinde Mehmet Emin Resulzade liderliğinde ilan edilen Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin 99. yıl dönümünü ve Azerbaycan-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 25. yılını kutluyoruz. Bu günün Azerbaycan Cumhuriyeti’nin nice 99 yıllarına ve iki müstakil devletin diplomatik ilişkilerinin nice 25 yıllarına vesile olmasını temenni ediyorum. Azerbaycan ve Türkiye arasında asırlardır süre gelen kardeşlik her daim göz önünde olmuştur. Türk-İslam dünyası bir bütün olarak ‘millet-i vahide’dir. Bu millet içinde Azerbaycan ve Türkiye ikiz kardeşlerdir. Azerbaycan’ın Kafkasların parlayan yıldızı olduğu da tüm dünya tarafından görülmektedir. Azerbaycan ve Türkiye önümüzdeki yıllarda kültür, ekonomi, siyaset ve turizm alanlarında daha çok iş birlikleri tesis ederek birlikte olacak ve iki bağımsız müstakil devlet ‘tek millet’ halinde kıyamete kadar güvenli, özgür iki ülke olarak var olacaklardır” şeklinde konuştu.

Bağımsızlık mücadelesi ve Azerbaycan Cumhuriyet Bayramı

Kafkaslardaki Türklerin Osmanlı devletinden yardım istemesi üzerine İstanbul’da kurulan bir askeri birliğin oluşturduğu "Kafkas İslam Ordusu" 28 Mayıs 1918’de Mehmet Emin Resulzade liderliğinde Tiflis’te Azerbaycan Halk Cumhuriyeti ilan edildi. Kafkas İslam Ordusu 15 Eylül 1918’de de Bakü’ye girerek işgal ve soykırımı tümüyle sona erdirdi. Sovyetler Birliği’nin Azerbaycan’ı işgaliyle sekteye uğrayan bağımsızlık Sovyetler’in dağılmasının ardından 1991 yılında yeniden tesis edildi. 1991 yılından itibaren de 28 Mayıs günü Azerbaycan da Bağımsızlık ve Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.