Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Cumhurbaşkanı ihale ve yargı kararlarıyla uğraşacağına Anayasa'ya uysun'

Eskişehir Barosu Başkanı Avukat Rıza Öztekin, "Cumhurbaşkanı neden bir ihale ile ilgilenir ki. Onun Anayasa'da görevi belli. Anayasa kitapçığı ise küçük cebe sığıyor. Yanına alsın ara sıra okusun. Başka ülkelerde cumhurbaşkanları...

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2014 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2014 16:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'Cumhurbaşkanı ihale ve yargı kararlarıyla uğraşacağına Anayasa'ya uysun'
Eskişehir Barosu Başkanı Avukat Rıza Öztekin, "Cumhurbaşkanı neden bir ihale ile ilgilenir ki. Onun Anayasa'da görevi belli. Anayasa kitapçığı ise küçük cebe sığıyor. Yanına alsın ara sıra okusun. Başka ülkelerde cumhurbaşkanları ihalelere ve yargı kararlarına karışsa yer yerinden oynar. Cumhurbaşkanı yemin etti ve o zaman yemine bağlı kalsın, bağımsız ve tarafsız olsun. Cumhurbaşkanı ihale ve yargı kararlarıyla uğraşacağına Anayasa'ya uysun." dedi.

Baro binasında basın toplantısı düzenleyen Öztekin, "Hukuksuzluğun bol olduğu, hukuksuzluk fışkıran bir ülkede yaşıyoruz. Biz açıklama yapmazsak, vatandaş hukuksuzluğun normal durum olduğu konusunda algılamaya sevk edeceklerdir.” şeklinde konuştu. Başkan Öztekin, Cumhurbaşkanı'nın Danıştay’ın Galataport ihalesi için verdiği yürütmeyi durdurma kararıyla ilgili değerlendirmesine tepki gösterdi.

Yargı kararlarının eleştirilebileceğini bunun yapılırken bunun hukuki çerçeve içerisinde, yargı kararını verenleri töhmet altında bırakmadan ve hakaret etmeden yapılması gerektiğini belirten Başkan Öztekin, yargıyı yok sayarak hiç kimsenin yargıyı eleştirme hakkının olmadığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Anayasa kitapçığını okuması tavsiyesinde bulunan Başkan Öztekin, “Cumhurbaşkanı aslında çok da büyük değil bir Anayasa kitapçığı alıp her hangi bir durumda sık sık buna göre bakması, okuması lazım." diye konuştu.

    "ARTIK ANAYASA'DA İHLAL EDİLMEYEN BİR ŞEY KALMADI"

    Cumhurbaşkanı'na Anayasa'nın 103. maddesini hatırlatan Başkan Öztekin, şöyle dedi: "Çünkü Anayasa'da ihlal edilmeyen tek bir şey kalmadığı gibi bir de Anayasa'nın 103. maddesi de yemin tarif edilmiş. Ne diyor? Hukuka, demokrasiye, hukuk üstünlüğüne, bağlı kalacağıma’ şeklinde. Orada özetle ‘hukukun üstünlüğüne bağlı kalacağıma’ diye yemin ettikten sonra siz yargıyla, yargı kararlarıyla ilgili ihanete varan niteliklerde sözler söyleyemezsiniz. Galataport ihalesini biliyoruz. Yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu karar tartışılır, eksi ve artıları olabilir. Bu hukuksal zeminde tartışılır. Ama bu kararı veren yargı kurumlarıyla ilgili genel olarak ‘Efendim bu karar verildi. Ama ülkemizi biz uçuracaktık. Bu karar verildiği için artık engellendi. Ama Cumhurbaşkanı vatana ihanetten yargılanıyorsa efendim.’ bu kararı verenlerde şeklinde böyle bir algılama son derece vahimdir."

    "BİR CUMHURBAŞKANI GALATAPORT İHALESİYLE NEDEN İLGİLENİR Kİ?"

    Yargının kimsenin isteğine göre karar vermeyeceğini kaydeden Başkan Öztekin, özellikle Cumhurbaşkanı'nın isteğine göre yargının karar vermesinin mümkün olmadığını vurguladı. “Bu şirketin bir avukatı vardır. Gerekli açıklamaları yapacaktır.” diyen Başkan Öztekin, cumhurbaşkanının görev ve yetkilerinin Anayasa'da sayıldığını, bunlar arasında bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesinin olduğunu hatırlattı. Başkan Öztekin, "Cumhurbaşkanının bu görev ve yetkileri arasında ‘bu şirketin avukatlığını yapabileceği’ bir açıklama var mıdır? Kesinlikle yoktur. Şirket mağdur olmuş, bu şirketin kendi sorunudur. Sayın Cumhurbaşkanı neden bu ihale ile bu kadar ilgileniyor, neden çıkıp ta yargıyı bu kadar töhmet altında bırakıyor. Yargıyı neden bu kadar saldırıyor? Hadi sebebi nedir?” açıklamasını yaptı.

    "İSTERSENİZ YARGININ KURUCU UNSURLARINI KENDİNİZDE BİRLEŞTİRİN"

    "Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir de öneri de bulunuyorum." diyen Başkan Öztekin, “Biz şunu öneriyoruz. Gerekirse yargının tüm kurucu unsurlarını kendinizde birleştirin. Çünkü öyle bir algılama var. Mahkemelerin hiçbir anlamı kalmadıysa o zaman gerekli adımları atın. Yani artık bu kadar pervasızca bir duruma geldik. Yargının tüm kurucu unsurlarının yok sayılması özellikle bu kararlarla ilgili çok ciddi eleştiriler getirilmesi. Eleştiri getirilebilir ama hiç bu kadar olmamıştı. Daha önce ne dedi? Yargı ayak bağı dedi, Yargıçlarla ilgili haşhaşi dedi. Bunların hepsini yaşadık. Şu kaçak saray dediğimiz yerle ilgili ‘sıkıysa gelin yıkın’ dedi. Oraya kimsenin gitmesini doğru bulmuyoruz. Orası kaçak bir yapı, hukuka aykırı bir yapıdır. Ruhsatı yoktur. Yürütmeyi durdurma kararı karşısında ‘gelin sıkıysa yıkın’ dedi. 17-25 Aralık operasyonunda savcı ve yargıçların başına gelmeyen kalmadı.” şeklinde konuştu.

    "EY HSYK, ASIL SALDIRI SİZE, NİYE AÇIKLAMA YAPAMIYORSUNUZ?"

    Bu yaşanan durumların sürpriz olmadığını ancak kendilerini şaşırtan sürpriz bir durumun olduğunu ifade eden Öztekin, bu yaşananlar karşısında HSYK’nın sessiz kalmasını da tepki tepki gösterdi. “Hani o yeni seçilen HSYK var ya. İçinizde solcu da var, Ülkücü de var. Çıkıp açıklama yapıyor.” ifadesini kullanan Öztekin, şöyle konuştu: "'Bundan sonra hukuk devletinin teminatı olacağız' diyen HSYK’ya sesleniyoruz. Niye bir açıklama yapmıyorsunuz. Bakın asıl saldırı onlaradır. Saldırı esas yargı kararlarına yöneliktir. ‘Cumhurbaşkanlığı vatana ihanetten yargılanırsa, yargıçlar ne yapar’ kelimesinin anlamı nedir? Ben yargıya nasıl güveneceğim kelimesinin anlamı nedir? Bunlarla ilgili, yargı kararlarını ihanetle özdeşleştirme nedir? Birkaç gün sonra açıklama yapsalar da güncelliğini yitirecek."

    Öztekin, "Yargı kararlarına müdahale eden, savcı ve yargıçları töhmet altında bırakan açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a HSYK’ya ve yargı kurumları sessiz kalıyor. Ya da yargıç ve savcılar ses çıkarmıyor. Şimdi vatandaş ne düşünecek? ‘Cumhurbaşkanı çıktı, yargı kararları ile ilgili vatana ihanete kadar sözler sarf etti. Bir tek yargıçtan söz çıkmadı. Ey sayın yargıç sizler niye bir söyleyemediniz demeyecek mi?” açıklamasını yaptı.

    "BAŞKA ÜLKELERDE CUMHURBAŞKANI İHALELERE KARIŞSA YER YERİNDEN OYNAR"

    Türkiye’de adalet olan güvenin zaten sıfıra şimdi Cumhurbaşkanın bu açıklamasından sonra zaten eksiye doğru gideceğini kaydeden Öztekin, tüm yargıç ve savcılara, yargı kurumların bu konu da tepki göstermesi gerektiğini ifade etti. "Alıştık hukuksuzluğa. Her gün bir hukuksuzluk yaşıyoruz. Artık hukuksuzluk bir kural haline geldi." sözlerini dile getiren Öztekin, dünyanın hiçbir yerinde Cumhurbaşkanı'nın yargıya yönelik yaptığı gibi böyle bir açıklama yapılamayacağını kaydetti. Öztekin, "Böyle açıklama yapıldığı gün yer yerinden oynar. Neden hiçbir Cumhurbaşkanı çıkıp bir ihaleyle ilgilenmez. Böyle bir görevi yok. Anayasa'nın 101 ve devamı maddelerinde sayılmış görevleri var. Ama böyle bir görevi yok cumhurbaşkanının." dedi.

    "ANAYASA KİTAPÇIĞI CEBE SIĞIYOR CUMHURBAŞKANI HER SEFERİNDE ALIP BUNU OKUMALI"

    "Cumhurbaşkanı bu ihaleyle neden bu kadar ilgileniyor” diye soran Öztekin, şöyle devam etti: Neymiş; ‘efendim bir milyar dolar harcamış’. Eğer bir zarar varsa hukuk devletinde o zarar bir şekilde tazmin edilir. Cumhurbaşkanı'nı Anayasa'daki görev ve yetkilerini davet ediyoruz. Şu Anayasa kitapçığı gerçekten aslında cebe de çok rahat sığabilir. Bu Anayasa kitapçığını her seferinde açıp okuması gerekir. Çok uzunda değil 101 ve devamı maddeler. Dünya artık bize farklı gözle bakmaya başladı. Hukuksuzluğun hakim olduğu bir yerde ekonomi kalkınmayı bekleyemezsiniz. İlerlemeyi bekleyemezsiniz. Akıldan uzaklaşılmış bir ülke bulursunuz elinizde. Anayasa yok saymak mümkün değildir. O zaman niye yemin ediyorsunuz? O zaman yemin ettiğinizde yemini ihlal ediyorsunuz. En azından bu yemininize sadık kalın. Bakın hiç kimseden tepki yok. Yargıyı yok saydığınızda ileri de çok kötü tehlikeli işler gündeme gelir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.