Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan KKTC’li Mevkidaşına Sert Tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ifadelerine yönelik, "İki kardeş ülkeyiz’ dediğiniz zaman ortaya çok farklı tablolar çıkar. Sayın Cumhurbaşkanının ağzından çıkanı kulağının duyması...

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2015 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2015 16:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ifadelerine yönelik, "İki kardeş ülkeyiz’ dediğiniz zaman ortaya çok farklı tablolar çıkar. Sayın Cumhurbaşkanının ağzından çıkanı kulağının duyması lazım. Türkiye, Kuzey Kıbrıs’a bugüne kadar niye, niçin sahipleniyor bunun bir esbab-ı mucibesi var" dedi.
Kuveyt Devleti Emiri Şeyh Sabah El Ahmet El Cabir El Sabah’ın davetine icabetle, 27-28 Nisan 2015 tarihlerinde Kuveyt’e resmi bir ziyaret gerçekleştirecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını cevapladı.
Bir gazetecinin KKTC’nin yeni cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın "Yavru vatan değil kardeş ülkeyiz" yönündeki ifadelerini hatırlatarak, "Bu açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz. Bu yönetim değişikliğiyle Türkiye ile yavru vatan arasında bir ilişki değişimi olur mu?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ifadeler bir sıcaklığın gereğidir. Sayın Akıncı şu anda Kuzey Kıbrıs halkı tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanıdır. Ben yazılı mesajımı gönderdim, sözlü olarak da arkadaşlara telefonla bağlamalarını söyledim, telefonla da ayrıca kendisini tebrik edeceğim. Fakat burada ’iki kardeş ülkeyiz’ dediğiniz zaman burada çok farklı ortaya tablolar çıkar. Sayın Cumhurbaşkanının ağzından çıkanı kulağının duyması lazım. Bakın burada Türkiye, Kuzey Kıbrıs’a bugüne kadar niye, niçin sahipleniyor bunun bir esbab-ı mucibesi var. Bu esbab-ı mucibeyi burada bizim dillendirmemize gerek yok. Dolayısıyla da kardeş olarak bir çalışmanın bile şüphesiz ki bazı şartları vardır. Kardeş olarak çalışmanın ötesinde yavru-anavatan olarak çalışmanın da bir bedeli vardır. Yani bu ülke Kuzey Kıbrıs’ta bir bedel ödemiştir, hala bu bedeli ödemeye devam etmektedir. Biz şehitler vermişiz, niye? Bu yavru vatan böyle bir bedeli ödemeyi gerektiriyor diye bu adımlar atılmıştır" karşılığını verdi.
Türkiye’nin KKTC’nin imarı, bugünlere gelebilmesi için yardımlarını sürdürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:
"Oraya yıllık yaptığımız ödeme, son olarak aklımda kalan 1 milyar dolar civarındadır. Fazlası vardır, azı yoktur. Yani bu rakamlar ciddi noktalarda ve hiçbir zaman burayı görmemezlikten gelmedik. Biz göreve geldiğimizde, 12 yıl önce öğrenci sayısı 25 binken şu anda 60 bine yükseldi. Bunlar bir gayretle oluyor, sadece kuru kuruya kardeşlikle bu işler olmuyor. Oraya karşı olan bizim dayanışmamız, farklılığımız ve şu anda uluslararası camiada Kuzey Kıbrıs’ın kavgasını veren kim? Acaba Sayın Akıncı bu kavgayı tek başına verebileceğini mi zannediyor, böyle bir şey mi var. Orayla ilgili onların baktığı açıdan biz Kuzey Kıbrıs’a bakamayız. Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’a bakışı evet ’yavru vatan’dır, bundan sonra da yavru vatan olarak bakmaya devam edecektir. Bir ananın yavruya olan ilgisi, alakası neyse bundan sonra da yine o ananın yavruya olan ilgisi aynen devam edecektir. Kendi bunu bu tür ifade edebilir. Ben onun bunu bu şekilde ifade etmesini hoşgörüyle karşılarım ama burada hassas olmak lazım, dikkatli olmak lazım diye düşünürüm. Çünkü sonra bunlarda sarf-ı nazar edebilirler, o zaman da yazık olur."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.