Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Valilere Hitap Etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin demokratik olgunluğu başkanlık sistemine geçişi sağlayacak düzeye gelmiştir. Yeni Türkiye, yeni anayasa ve başkanlık sisteminin sağlayacağı güçlü zemin üzerinde yükselecektir. Bu...

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2015 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2015 16:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin demokratik olgunluğu başkanlık sistemine geçişi sağlayacak düzeye gelmiştir. Yeni Türkiye, yeni anayasa ve başkanlık sisteminin sağlayacağı güçlü zemin üzerinde yükselecektir. Bu sadece bir sistem değişikliği değil aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası meselesidir. Şimdi şunlarda zaman zaman söyleniyor, ‘Türk tipi başkanlık sistemi olmaz’ diye. Çok açık, çok net söylüyorum bal gibi de olur. Niye olmazmış?” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Valiler Buluşması çerçevesinde 81 ilden gelen valilerle öğle yemeğinde bir araya geldi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda valilere hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Haziran seçimlerinin Türkiye için bir bakımdan önemli olduğunu, bu seçimlerin huzur ve güven içinde, demokrasiye yakışır bir ortamda geçmesi için valilere önemli görevler düştüğünü dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim ortamını zehirlemeye yönelik bir takım gayretlerin şimdiden başladığını, sandıktan umudunu kesenlerin sandığı provoke ederek kendilerine bir inisiyatif alanı oluşturma çabalarına özellikle valilerinin dikkatli davranması gerektiğine vurgu yaptı.
“SANDIK NAMUSTUR, OY NAMUSTUR”
“Sandık namustur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Oy namustur. Orada oy kullanan her vatandaşımızın tercihini kendi iradesiyle yapması sandıktan da o iradenin çıkması demokrasinin olmazsa, olmazıdır. Bu namusta öncelikle sizlere (valilere) emanettir. Milletin namusu olarak kabul ettiği sandığa sahip çıkamayan yönetici şehrine de sahip çıkamaz, ülkesine de sahip çıkamaz. Seçim ve sandık güvenliği konusunda en küçük zafiyetin yaşanmasına asla izin verilmemeli. Bu konuda her birinizin azami dikkati, gayreti, titizliği göstereceğine inanıyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Haziran seçimlerinin sonuçların da Türkiye’deki yönetim sisteminin geleceği bakımından kritik öneme sahip olduğunun altını çizdi.
“BAL GİBİ OLUR”
Seçim sonuçlarına göre yeni anayasa ve başkanlık sistemi gündeme geleceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başkanlık sistemi bir yönüyle de yerel yönetimlerin daha da güçlendiği daha etkin hale geldiği bir sistemdir. Bu sistemde başkanlığın merkezdeki gücü bir yandan Meclisle diğer yandan yerel yönetimlerin sahadaki gücüyle dengelenir. Dolayısıyla bu sisteme geçildiğinde valilerimizin farklı bir konuma gelmeleri, daha geniş yetkilere sahip olmaları o da ayrıca mümkün olabilecektir. Esasen Cumhurbaşkanının doğrudan halkın oylarıyla seçilmesi bu konuda atılmış ilk adımdır. Şimdi bu adımı daha da ileriye taşıyıp güçlü bir başkan, güçlü bir Meclis ve güçlü yerel yönetimlerden oluşan ülkemizin devlet geleneğine ve milletimizin ihtiyaçlarına uygun bir sisteme geçmenin vakti gelmiştir. Bugüne kadar meşruiyetini özelliklede millete değil mevcut sistemin içine gizlenmiş mekanizmalara borçlu olanların feveranları boşunadır. 1960 ve 1980 darbeleriyle kurulan vesayet düzeni Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştıramaz. Biz 12 yıl boyunca oligarşik yapıyla mücadele ettik. Geldiğimiz nokta da görüyoruz ki sistemi kökten değiştirmenin bu yapının ıslahı mümkün değildir. Türkiye’nin demokratik olgunluğu başkanlık sistemine geçişi sağlayacak düzeye gelmiştir. Yeni Türkiye, yen anayasa ve başkanlık sisteminin sağlayacağı güçlü zemin üzerinde yükselecektir. Bu sadece bir sistem değişikliği değil aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası meselesidir. Şimdi şunlarda zaman zaman söyleniyor, ‘Türk tipi başkanlık sistemi olmaz’ diye. Çok açık, çok net söylüyorum bal gibi de olur. Niye olmazmış? Şuanda dünyadaki başkanlık sistemlerinin hepsi birbirinin aynımıdır. ABD’de farklı bir başkanlık sistemi var hemen güneyine iniyorsun Meksika’da farklı bir başkanlık sistemi var. Geliyorsun Küba’ya farklı, Arjantin farklı, Brezilya farklı. Rusya’ya gel hepsi farklı. Fransa’ya geliyorsun yarı başkanlık sistemi. Farklı farklı sistemler var. Biz ne diyoruz bir arı maharetiyle şöyle çiçeklerden nasibimizi alalım ondan sonra balımızı yapalım ve diyelim ki kendi geleneklerimiz, kendi göreneklerimizde de çerçevelenmiş işte bizim başkanlık sistemimiz der bununla beraber geleceğe yürürüz” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.