Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kimse Sınır Güvenliğimizin İhlaline Sessiz Kalmamızı Beklemesin"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus uçağının düşürüldüğü bölgede DAİŞ varlığının söz konusu olmadığını belirterek, "Çok uzun süredir böyle bir hadisenin yaşanmaması için büyük çaba harcıyor, ilgili tüm ülkeler nezdinde...

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2015 10:58
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2015 10:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus uçağının düşürüldüğü bölgede DAİŞ varlığının söz konusu olmadığını belirterek, "Çok uzun süredir böyle bir hadisenin yaşanmaması için büyük çaba harcıyor, ilgili tüm ülkeler nezdinde uyarılarımızı yapıyorduk. Düne kadar böyle bir olayın vuku bulmamasının sebebi Türkiye’nin sabrını zorlayarak ortaya koyduğu iyi niyetli tavırdır. Hiç kimse bizden sınır güvenliğimizin sürekli ihlal edilmesine, egemenlik haklarımızın yok sayılmasına sessiz kalmamızı beklememelidir" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) 31. Toplantısı Bakanlar Oturum Açılışında yaptığı konuşmada Rus uçağının düşürülmesini değerlendirdi.
"5 DAKİKA İÇERİSİNDE 10 KEZ İKAZ EDİLDİ"
Bölgenin istikrarı dikkate alınmadan özensizce atılan adımların ne gibi sonuçlara mal olacağına dün yaşanan olayla şahit olduklarını söyleyen Erdoğan, “Sabah saatlerinde dün hava sahamızı ihlal eden milliyeti belirsiz iki uçak Yayladağı-Hatay bölgesinde sınır ihlali yapmamaları konusunda 5 dakika içerisinde 10 kez ikaz edilmiştir. Askeri makamlarımızın yaptığı ikazlar üzerine bu uçaklardan biri tekrar Suriye’ye dönerken, diğeri sınır ihlalini sürdürmeye devam etmiştir. Bunun üzerine bölgede devriye görevi yapan F 16’larımız Türk hava sahasında sınır ihlali yapan uçağa ateş açmışlardır. İsabet alarak Suriye tarafına düşen uçağın bazı parçaları da sınırlarımız içine isabet etmiş bu sebeple iki vatandaşımız yaralanmıştır. Düşen daha sonradan Rus yapımı olduğu bilinen uçağın Rusya federasyonuna ait olduğu bu ülke makamlarının açıklamalarından sonra anlaşılmıştır. Olayın arkasında Türkiye olarak BM güvenlik konseyi üyeleri ve NATO bünyesinde gerekil bilgilendirmeleri yaptık” diye konuştu.
"DÜNE KADAR BÖYLE BİR HADİSENİN YAŞANMAMASININ NEDENİ TÜRKİYE’NİN SABRINI ZORLAYARAK ORTAYA KOYDUĞU İYİ NİYETLİ TAVIRDIR"
Rusya uçaklarının bölgede IŞİD ile mücadele için bulunduğu iddialarına da değinen Erdoğan, “Bir defa Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bu bölgede DAİŞ terör örgütü yoktur. Kimse kimseyi aldatmasın. Şu anda DAİŞ terör örgütünün bulunduğu bölge Cerablus ve doğusudur. Çok uzun süredir böyle bir hadisenin yaşanmaması için büyük çaba harcıyor, ilgili tüm ülkeler nezdinde uyarılarımızı yapıyorduk. Çeşitli tarihlerde çeşitli kanallarda komşumuza da bu hassasiyetimiz iletilmiştir. Düne kadar böyle bir olayın vuku bulmamasının sebebi Türkiye’nin sabrını zorlayarak ortaya koyduğu iyi niyetli tavırdır. Türkiye gerilimin safında değil her zaman barışın tarafından yer almıştır. Bundan sonra da bu tavrımızı koruyacağız. Hiç kimse bizden sınır güvenliğimizin sürekli ihlal edilmesine, egemenlik haklarımızın yok sayılmasına sessiz kalmamızı beklememelidir. Bu hadiseyi tırmandırmak gibi bir düşüncemiz bulunmamakta” şeklinde konuştu.
"DEVLET TERÖRÜ UYGULAYAN KİŞİNİN YANINDA OLMAK, BİZİM İLKELERİMİZ İÇİNDE ZULME RIZA ZULÜMDÜR"
Türkiye’nin kendi güvenliğini ve kardeşlerinin hukukunu savunduğunu vurgulayan Erdoğan, “1 haftadır Lazkiye kuzeyinde Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bölgede sınırlarımıza doğur göç başlamıştır ve biz bombalardan kaçan oradaki soydaşlarımızı bir taraftan Hatay ve bölgedeki kamplara almaya başladık, bir diğer taraftan Suriye tarafındaki kamplarda barındırmaya devam ediyoruz. Bir diğer tarafta aileler eşleri hepsi bu topraklarının korunması mücadelesini sürdürüyor. Samimi olmamız lazım. Devlet terörü estiren bir kişinin yanında olmak bizim ilkelerimiz içinde zulme rıza zulümdür. Bunu bilmemiz lazım. Müslüman o kimsedir ki elinden ve dilinden diğer Müslümanlar da emindir. Bunu yapmaya mecburuz. Biz her türlü terör örgütüne ve teröre olduğu gibi devlet terörü uygulayan Esed rejimine de karşıyız. Rejiminin bölgede yaşayan kardeşlerime dönük saldırıları karşısında insani yardım faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Ülkemize yönelik yeni bir göç dalgasının önüne geçmek için gerekli tedbirleri almakta kararlıyız” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.