Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ekonomimize en küçük bir olumsuz yansıması olmayacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bunun ekonomimize en küçük olumsuz bir yansıması olmayacaktır. Biz şuanda ekonomide güçlü olduğumuz bir dönemde bu adımı atmış bulunuyoruz. Herkes Türkiye’nin güvenlik konusundaki hassasiyetleri için demokrasisinden taviz vermediği gibi ekonomisini de aynı titizlikle koruma iradesine sahip bir ülke olduğunu biliyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2018 16:57
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2018 16:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bunun ekonomimize en küçük olumsuz bir yansıması olmayacaktır. Biz şuanda ekonomide güçlü olduğumuz bir dönemde bu adımı atmış bulunuyoruz. Herkes Türkiye’nin güvenlik konusundaki hassasiyetleri için demokrasisinden taviz vermediği gibi ekonomisini de aynı titizlikle koruma iradesine sahip bir ülke olduğunu biliyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen Ankara Sanayi Odası 54. Yıl Ödülleri töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin operasyonunun Türkiye ekonomisine en küçük bir yansıması olmayacağının altını çizdi. Ekonomideki hedeflere ulaşmak için gereken her türlü tedbirin alındığını, her türlü adımın atıldığını belirten Erdoğan, Türkiye’nin geçmişte yaşadığı büyük krizlere bakıldığında hepsinde siyasi istikrarsızlıkla birlikte ekonomik zayıflığın rol oynadığını belirtti. Erdoğan, “3-5 milyar dolarlık manipülasyonlarla ekonomisi alt üst edilebilen bir ülkenin siyasi ve diplomatik bakımdan etkin güç haline gelebilmesi mümkün değil. Bu kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptıkları açıklamalara sakın aldanmayın. Bunlar tamamen adeta birer siyaset kurumu gibidir. Bunlar kendilerine göre siyasi kararlar vermek suretiyle Türkiye’yi çökerteceklerini sanıyorlar. Onlar ne denli aleyhte açıklamalar yaptıysa işte büyüme açıklandı, yüzde 11.1. Dünyada bir numara Türkiye. Hani kredi derecelendirme kuruluşları, özür dilediler mi, yok. Bunlarda yüz yok ki özür dilesinler. Geçtiğimiz 15 yılda demokrasimizle birlikte ekonomimizi ayağa kaldırmanın mücadelesini verdik. Attığımız her adımda önümüze akıl almaz engeller çıkartıldı. Nasrettin Hoca’nın o meşhur ‘parayı veren düdüğü çalar’ hikayesi var ya, onu biz bizzat yaşadık. Ülkemize hibe bile değil, kredi veren, yani faizle borç veren kuruluşların seçilmiş hükümeti bir kenara bırakıp devleti yönetmeye kalktıklarını gördük. Hani benim o meşhur Davos hikayem var ya, orada IMF’nin başındaki adam bize akıl veriyor. Sen paranı alıyor musun, alıyorsun, sen paranı almak için adamlarını gönder. Siyaset dersen bu ülkeyi yöneten benim, ülkeyi siz yönetemezsiniz dedim. Ondan sonra o da siyasete soyunda ama pek dayanamadı gönderdiler. 2013, bizim IMF ile işimiz bitti, bütün borç ödendi ve Türkiye yoluna kararlı bir şekilde devam ediyor. Daha sonra bizden 5 milyar dolar borç istediler, arkadaşlar ‘verelim mi’ deliler, verin dedim, baktılar ki Türkiye kararlı sonra vazgeçtiler. 2013 yılında milli gelirimiz 950 milyar dolara kadar çıkmıştı, bu rakamı biraz daha yukarıya çektiğimizde gelişmiş ülkeler sınıfına geçme yolunun çoğunu da kat etmiş olacağız. İşte bu noktada Türkiye tarihinin en büyük saldırı dalgaları ile karşı karşıya kaldı. Gezi olayları, bu zincir işte bugüne kadar geldi. Buna rağmen darbe girişimi gibi bir felaketi yaşadığımız 2016 yılını dahi 863 milyar dolarlık milli gelirle ve 2,9 büyüme oranı ile kapattık, bütün bunlara rağmen. 2017 yılının ilk üç çeyreğinde yüzde 7,4’lük büyüme oranına ulaştığımızı düşündüğümüzde milli gelirimiz de buna uygun bir artışla yeniden bizi hedeflerimize yaklaştıran seviyeye gelecektir” diye konuştu.

“Ekonomimize en küçük olumsuz bir yansıması olmayacaktır”

İstihdam konusunda yapılan çalışmaları anlatan Erdoğan, iş adamlarından artı 2 kişi istihdam sözü aldı. Erdoğan, “Bu 2, 2 kat demektir, 2 kişi değil, bunu bilesiniz. Bunu yaptığımızda Türkiye işsizlikte tek haneli rakamlara inecektir” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin bölgesel ve küresel krizlerin arasında ekonomisi için kendisine korunaklı bir alan oluşturmayı başardığının altını çizen Erdoğan, “Bu sayede en ağır saldırıların bile üstesinden kısa sürede gelebiliyor, hemen toparlanıp 2023 hedeflerimize odaklanabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz gecesi yaşananları anlatan Erdoğan, yerli ve milli para ile uluslararası ticarete başlandığını söyledi. Erdoğan, “Savunma sanayinde, enerji sektöründe bunun adımlarını attık. Ülke adı vermeyeceğim, yakın zamanda onu da duyacaksınız, ciddi manada yoğun bir şekilde bu rakamlar devreye giriyor. TL uluslararası para birimi olarak devrede olacak. Şuanda Rusya’dan bir kredi aldık ama Rus rublesi ile aldık. ES-400’lerle alakalı. Aramızdaki bu ekonomik güven bizi farklı yerlere de taşıyor” dedi.

Tüm dünyanın gündeminde ilk sırada yer alan tarihi operasyona işaret eden Erdoğan, “Bunun ekonomimize en küçük olumsuz bir yansıması olmayacaktır. Biz şuanda ekonomide güçlü olduğumuz bir dönemde bu adımı atmış bulunuyoruz. Herkes Türkiye’nin güvenlik konusundaki hassasiyetleri için demokrasisinden taviz vermediği gibi ekonomisini de aynı titizlikle koruma iradesine sahip bir ülke olduğunu biliyor” diye konuştu.

İş dünyasını yakından takip ettiğini belirten Erdoğan, 2018 yılında da gözünün iş dünyasının üzerinde olacağını kaydetti.

Erdoğan, Bitlis’teki çığ felaketinde şehit olan 5 askere rahmet dileyerek ailelerine ve Türk milletine başsağlığı diledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.