Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li Türeli’den asgari ücretlilerin sıkıntılarının araştırılması için önerge

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, net asgari ücretin dört kişilik bir ailenin açlık sınırını dahi karşılamaktan uzakta olduğunu belirterek, “Asgari ücretin mevcut tutarıyla çalışanların gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım...

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2015 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2015 13:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, net asgari ücretin dört kişilik bir ailenin açlık sınırını dahi karşılamaktan uzakta olduğunu belirterek, “Asgari ücretin mevcut tutarıyla çalışanların gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması mümkün gözükmemektedir.” dedi. Türeli, TBMM Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, asgari ücretin işçilere bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür ve benzeri ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden en az düzeyde karşılamaya yönelik ücret şeklinde tanımlandığını ifade etti.

Türkiye’de bu yıl için uygulanacak asgari ücret tutarının ilk altı ay için net 949 lira, ikinci altı ay içinse net bin lira olarak belirlendiğini kaydeden Milletvekili Türeli, şöyle devam etti: “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre ülkemizde çalışan nüfusun yarısı asgari ücret almaktadır. Öte yandan asgari ücretin mevcut tutarıyla çalışanların gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması mümkün gözükmemektedir. Nitekim Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısında, komisyonun verdiği görev gereği hesaplama yapan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bir işçinin geçimi için gereken net tutarın bin 424 lira 70 kuruş olduğunu belirlemiştir. Devletin resmi rakamları bile 2015 yılı için verilecek olan asgari ücretin çok düşük seviyelerde olduğunu gözler önüne sermektedir.”

'AÇLIK SINIRININ ALTINDA'

TÜİK’in, yaptığı hesaplamalarda yalnızca bir işçinin geçimi için gerekli olan tutarı belirlediğine dikkati çeken Türeli, “Oysa TÜİK tarafından asıl yapılması gereken, asgari ücretle çalışan bir işçinin ailesiyle birlikte geçimini sağlayabileceği rakamın ortaya çıkarılmasıdır ancak bahse konu olan rakam yüksek olacağı için TÜİ,K ısrarla bu hesabı yapmaktan kaçınmaktadır.” dedi.

Türk-İş’in her ay düzenli olarak yayımladığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının da çarpıcı bilgiler verdiğini belirten Türeli, şunları kaydetti: “Türk-İş rakamlarına göre 2015 Mart ayı itibarıyla dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı, açlık sınırı bin 301 liradır. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı, yoksulluk sınırı ise 4 bin 238 liradır. Görüldüğü üzere şu anki mevcut şartlarda net asgari ücret, dört kişilik bir ailenin açlık sınırını dahi karşılamaktan çok uzaktadır. Bu çerçevede asgari ücretin tespit edilme yönteminin incelenmesi ve miktarının arttırılarak asgari ücretle çalışanların insanca geçinebilecekleri bir yaşam düzeyine kavuşturulması için yapılması gerekenlerin ortaya koyulması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasının uygun olacağını düşünüyorum.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.