Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li Tümer: “Zırhlı Polis Aracı ’Shotrland’ Kaldırılsın”

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, terörle mücadelede kullanılan zırhlı polis aracı ‘Shortland’ı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Söz konusu araçların artık teknolojiye ayak uyduramadığının altını...

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2016 10:06
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2016 10:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, terörle mücadelede kullanılan zırhlı polis aracı ‘Shortland’ı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Söz konusu araçların artık teknolojiye ayak uyduramadığının altını çizen Tümer, aracın uzun namlulu silahlar dışında roket ve mayına karşı savunmasız olduğunu, daha fazla şehit verilmemesi adına bu araçların artık kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Adana’da 8 Haziran 2016’da görevden dönen polisleri taşıyan ‘Shortland’ isimli zırhlı polis aracı devrilmiş, araçta bulunan 1 polis şehit olurken, 2 polis de yaralanmıştı. Kaza, 10 Kasım 2015 tarihinde Şırnak’ın Silopi ilçesinde teröristlerin silahlı saldırısı sonucu 4 polisin şehit olduğu hain saldırıyı hatırlattı. Özellikle terörle mücadelede kullanılan bu araçlar, yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Tümer, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde zırhlı polis aracı ‘Shortland’ın artık teknolojiye ayak uyduramadığını belirtti. Bu tür araçların güvenliğinin sorgulanması gerektiğinin altını çizen Tümer, bu konuda derin bir endişe olduğunu söyledi. Tümer, “Şırnak’ın Silopi ilçesinde, yurdun çeşitli bölgelerinde ve son olarak Adana’da gerçekleşen acı tablo ‘Shortland’ tipi araçlarla ilgili derin endişeye yol açmaktadır. Terörle mücadelede kullanılan zırhlı araç statüsündeki ‘Shortland’ların mayın ve patlayıcılara karşı ne kadar dirençsiz olduğu gözler önüne serilirken, Adana’daki kazada aracın manevra kabiliyetinin de yetersiz olduğu gözlenmiştir” dedi.
Tümer, soru önergesinde Bakan Ala’ya şu soruları yönetti:
“1994-2010 model Shortland araçlarda teknolojik hiçbir yenilik yapılmadığı, elektronik aksamı ve koruyucu zırhının zayıflığıyla ilgili iddialar doğru mu? Aracın kaza yapması durumunda içinde bulunan personeli koruyucu ekipmanların yetersizliğini gidermek için herhangi bir çalışma var mı?”
Aracın günümüz teknolojilerinden yoksunluğu ve kullanımının yetersizliği konusunda herhangi bir inceleme yapılıp yapılmadığını soran Tümer, ayrıca şu soruları yöneltti:
“Teknik donanım ve elektronik aksam bakımından AR-GE çalışmaları yeterli seviyede yapılmadığı bilinen ve aynı özelliklerde üretilmeye devam eden aracın uzun namlulu silahlar dışında roket ve mayına karşı da savunmasız olduğu gerçeğinden hareketle araçların kullanımdan kaldırılması düşünülüyor mu? Uzmanlar, ‘Shortland’ araçlarının altının yere yakın ve düz olması nedeniyle mayına karşı risk oluşturmasının yanı sıra tekerlekleri de çok ufak olduğu için çok çabuk devrildiğini belirtmektedir. Somut gerçekler ışığında araçların yetersizliği nedeniyle daha fazla şehit vermemek adına yeni ve teknolojik donanımı yüksek araçlar temin edilecek mi? Elinizde kaç adet Shortland araç var ve model yılları nedir?”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.