Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP'li Özel, Sağlık Bakanı'na Yırca'daki hava kirliliğini sordu

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na, termik santral için 6 bin zeytin ağacının kesildiği Soma ilçesi Yırca köyünde hava kirliğinin, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranın iki katından...

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2014 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2014 14:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na, termik santral için 6 bin zeytin ağacının kesildiği Soma ilçesi Yırca köyünde hava kirliğinin, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranın iki katından fazla çıkmasını sordu.

Soma’ya yapılması planlanan ikinci termik santral projesi sebebiyle 6 bin zeytin ağacının katledildiği Yırca’da köylülerin, kömürlü termik santrallerden dolayı ciddi hastalıklarla karşı karşıya kaldığını belirten CHP’li Özel, “15-16 Kasım tarihlerinde, konusunda eğitimli bir uzman tarafından Yırca’da bir evin balkonuna partikül madde ölçüm cihazının yerleştirilmesiyle gerçekleştirilen ölçümde, köydeki hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü’nün güvenilir olarak belirttiği günlük limitlerin iki katından fazla olduğu tespit edilmiştir. Partikül maddeler, kömürlü termik santrallerin yaydığı, kum tanesinden bile daha küçük, gözle görülemeyen ama akciğerlere nüfus ederek akciğer ve solunum yolu rahatsızlıkları, kalp ve damar hastalıkları, kanser gibi pek çok sağlık sorununa neden olan tehlikeli bir maddedir. Yırca’da yapılan ölçümlerde de kumdan daha ince olan bu ince partikül madde değerinin, günlük sağlık sınırının beş katına kadar yükseldiği tespit edilmiştir.” dedi. Avrupa Çevre ve Sağlık Örgütü’nün (HEAL) 2013 tarihli raporuna göre bu maddelerin, kömürlü termik santrallerden çıkan kirletici maddeler içinde ozonla birlikte en tehlikeli olanı olduğunu aktaran Milletvekili Özel, “Kömürlü santrallerin yaydığı gözle görülmeyen partikül maddeler canalıcı seviyededir. Üstelik Yırca köyündeki termik santralin, Avrupa’nın en çok can alan ikinci kömürlü termik santrali olduğu söylenmektedir. Bütün bu bilimsel gerçekler ortadayken Yırcalılar, en başta temel insan haklarından olan sağlık hakkının ihlaliyle karşı karşıya kalmış ve başta KOAH, astım ve bronşit olmak üzere birçok hastalıkla boğuşmak durumunda bırakılmıştır.” diye konuştu.

CHP Milletvekili Özel, şunları sordu: “Yırca’da son 10 yılda hava kirliliğine ilişkin kaç ölçüm yapılmıştır? Bu ölçümler hangi tarihlerde yapılmış ve ne gibi sonuçlara ulaşılmıştır? Soma’da düzenli hava ölçümleri yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise bu ölçümler hangi tarihlerde yapılmış ve ne gibi sonuçlara ulaşılmıştır? Soma’da ve Yırca’da ayrı ayrı olmak üzere kaç akciğer kanserli hasta vardır ve bunlardan kaçı çocuk yaştadır? Son 10 yılda Yırca’da yaşayan kaç çocuk, küçük yaşlarda astım, bronşit, KOAH ve akciğer kanseri gibi hastalıklara yakalanmıştır? Bu çocukların hastalık nedenleri ve tedavileri yakından takip edilmekte midir? Bunun, termik santral bulunmayan diğer Ege illerine göre oranı nedir? Son 10 yılda Soma’da yaşayan kaç çocukta astım, bronşit, KOAH ve akciğer kanseri gibi hastalıklara rastlanmıştır? Bu çocukların hastalık nedenleri ve tedavileri yakından takip edilmekte midir? Bunun, termik santral bulunmayan diğer Ege illerine göre oranı nedir? Bugüne kadar Soma Termik Santrali’nden kaynaklı hava kirliliğinin neden olduğu ölümlere ilişkin takip yapılmış mıdır? Yapılmış ise Soma’da termik santral nedeniyle bugüne kadar kaç genç ölümü yaşanmıştır?”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.