Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li Özel, Doludan Zarar Gören Üzüm Bağlarını İnceledi

22 Mayıs tarihinde Sarıgöl ilçesinde yaşanan dolu yağışı, üzüm üreticilerini zor durumda bıraktı. CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, dolu yağışından etkilenen üzüm bağlarını gezerek, üreticilerin sorunlarını...

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2016 15:46
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2016 15:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
22 Mayıs tarihinde Sarıgöl ilçesinde yaşanan dolu yağışı, üzüm üreticilerini zor durumda bıraktı. CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, dolu yağışından etkilenen üzüm bağlarını gezerek, üreticilerin sorunlarını dinledi.
Sabah erken saatlerde Sarıgöl’ün köylerine giderek çiftçileri dinleyen Özgür Özel’e, CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, CHP Sarıgöl İlçe Başkanı Tahsin Akdeniz, geçmiş dönem ilçe ve belediye başkanları ve çok sayıda partili eşlik etti. Dadağlı ve Dindarlı köylerindeki kahvehaneleri ziyaret ederek, köylülerin çayını içen CHP’li Özel, bu iki köyde birer de konuşma yaptı. CHP’li Özel, geçtiğimiz yıllardaki dolu ve don afetlerinin sonrasında vermiş oldukları kanun teklifi, soru önergeleri, araştırma önergelerini hatırlatarak; seçim öncesi AK Parti’nin TARSİM sigortası olmayanlara da ödeme yapılacağı konusundaki sözlerinin şimdilerde unutulduğunu, sigortası olmayan köylünün elinden kimsenin tutmadığını söyledi.
CHP’DEN BAĞCIYA 3 ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Özel, bağcının sorununa çözüm olacak 3 öneri de sundu ve konuyu ilerleyen günlerde meclis gündemine de taşıyacağını ifade etti. Gerek köy kahvehanelerinde gerekse de Sarıgöl ilçe binasında yaptığı geniş katılımlı toplantıda çözüm önerilerini sıralayan Özel, “Öncelikle, doludan hasar gören bağlarda eksperler bağın sahibini bağa sokmaksızın içeride kendileri yaptıkları tetkik sonucunda üstelik poliçede bildirilen kilogramın çok altında değerleri yazıp, sigorta üst değerlerden yapılmış olmasına rağmen sigortalama sırasında gelip bağı görmeyen eksperler şimdi bunları düşürüyor. Çiftçilerimiz bu konuda ciddi mağduriyet yaşadıklarını ifade ediyorlar. Burada ilk olarak yapılması gereken bu ekspertiz işlemine ziraat odalarından da bir yetkilinin eşlik etmesi. Ayrıca bu belirlemeye yapılacak itirazlar için yine Ziraat Odası’ndan ve köylülerden oluşan bir itiraz inceleme komisyonunun kurulması ve yine bu itirazların komisyonda birlikte karar verilmesi lazım. Aksi takdirde ciddi mağduriyet doğuyor. İkinci önemli çözüm ise, bağların üzerine dolu fidesi gerilmesi sonuç verdiği herkesçe biliniyor. Ancak bağ sisteminin değiştirilmesinden kaynaklı oluşan yüksek maliyetlerden dolayı bu işlem yapılamıyor. Bunun için de derhal bir teşvik sistemi getirilmeli ya da uzun vadeli faizsiz kredilendirme gibi bir teşvik sistemine geçmelidir. Üçüncü olarak da CHP’nin daha önce önerdiği gibi bir an önce TARSİM sigortasının yüzde 50 sinin değil yüzde 75’inin devlet tarafından karşılanmasıdır” diye konuştu.
Üzüm ihracatındaki soruları yanıtlayan CHP’li Özel ,dış politikadaki hataların bedelini çiftçinin ödediğini söyleyerek, “Rus uçağı Sarıgöl’e düşse çiftçi bu kadar etkilenmezdi. Dış politikada hatalar yapılıyor ama hep kabak çiftçinin başına patlıyor.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.