Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li Özel: “Başkanlık Sistemini Halka Dayatırız Yaklaşımını Doğru Bulmuyoruz”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Başkanlık sistemini halka dayatırız yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Cumhuriyete ve cumhuriyet değerlerine ihanet olarak görüyoruz” dedi.CHP Grup Başkanvekili Özel, TBMM’de...

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2016 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2016 17:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Başkanlık sistemini halka dayatırız yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Cumhuriyete ve cumhuriyet değerlerine ihanet olarak görüyoruz” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Özel, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında ’partili cumhurbaşkanı’ kavramını eleştirdi. AK Parti ile MHP’nin açıklamalarının puzzlenın parçaları gibi olduğunu belirten Özel, partili cumhurbaşkanı ile ilgili anayasa değişikliği getireceklerini ve referanduma gidebileceğini ifade ettiklerini hatırlattı. Özel, “AKP ve MHP fiilli olarak yürüttükleri koalisyonun adını koyacak önümüzdeki günlerde bir protokolle karşımıza çıkacak ve partili cumhurbaşkanını toplam milletvekili sayısı 356 olacak şekilde referanduma götürmeye çalışacaklar. Birbiriyle alakasız gibi ortaya konulan, zamanlaması gerçekten dışarıdan bakıldığında, birbirinden bağımsız düşünüldüğünde şaşırtıcı ifadeleri, bu önümüzdeki yaz Türkiye’nin neleri konuşacağını, siyasetin nelere gebe olduğunu gösteriyor. AKP’den Nurettin Canikli ve Devlet Bahçeli’nin açıklamaları birbirinden bağımsızsa her iki tarafta vatandaşın aklıyla alay ediyor demektir” ifadelerini kullandı.
Yargıtay’ın 15 Mayıs’ta yapılması gereken MHP Kongresi ile ilgili olarak yazı asılmasının da düşündürücü olduğunu söyleyen Özel, “Sayın Devlet Bahçeli, kongrenin K’sını duyunca küplere binen Devlet Bahçeli’nin Yargıtay o yazıyı asmadan önce ’Yargıtay’ın verdiği karara saygılı olacağız’ açıklaması da Yargıtay’ın nasıl bir karar vereceği veya 15 Mayıs’a kadar karar vermeyeceği konusundaki güvenine işaret ediyor. MHP kendi iç sorunlarını aşmak için tabanına, önüne koyduğu iktidar hedefini gerçekleştiremeyip mahcup olduğu tabanına şimdi kolay yoldan 80 milletvekili ile kurmadığı koalisyonu 40 milletvekili ile kurarak bir iktidar ortaya koymak ve kendi iç karışıklığından kurtulmak istiyor. 3-4 bakanlık için AKP’li Cumhurbaşkanı’na ‘evet’ demek üzereler. 3-4 MHP’li bakanla ‘biz iktidar olduk, parti içinde başka bir iktidar arayışına ihtiyaç yok demek’ için AKP’li Cumhurbaşkanı’na razı oluyorlar. Şimdi 3-4 bakanlık ve parti içi bir mücadele uğruna bir sistem değişikliğine, Türkiye Cumhuriyeti’nin genleriyle oynanmasına ve söz verdikleri halde karşı oldukları başkanlık sistemine sadece bir ambalaj değişikliği ile başkanlık sistemine doğru önemli bir adımı AKP ile birlikte omuz omuza atma çabasına en büyük tepkinin Milliyetçi Hareket Partisi seçmenleri tarafından verilmesi gerektiğini değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.
Bir milletvekili heyetinin Kilis raporunu sunduğunu hatırlatan Özel, Kilis Valisi’nin ‘Örümcek adam Spiderman’ olduğu konusunda emin olduklarını kaydetti. Özel, “CHP olarak heyetimiz önümüzdeki süreçte Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız ile birlikte oraya giden heyetin raporu doğrultusunda Genel Başkan Yardımcılarımızın çalışmalarıyla Kilis için bir ekonomik paket hazırlamak ve bunu Meclis gündemine getirme kararlılığındadır. Bunun başta esnafın, küçük işletmelerin, KOBİ’lerin ekonomisine katkı sağlamak, göçü geriye döndürmek, kenti terk edenler için yeniden cazibe merkezi haline getirmek son derece önemli” diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu ile ilgili olarak Özel, şunları söyledi:
“Bir son ziyareti Kilis’e yapmayı düşünmez misiniz? Suriye politikasından sonra, o ‘öfkeli çocuklar’ diye önemsemediğiniz IŞİD’in yağdırdığı ziyaretten sonra yok yok ziyaret yapmayın. Önerimiz şu; bu ziyaretler bittikten, darbe kongresi tamamlanıp şekil, şart tamamlanıp, atanmış başbakanlık görevini yeni başbakana, kendisinden de düşük profilli bir başbakana devrettikten sonra İstanbul’a yerleşecekmiş. Sayın Davutoğlu Kilis’e bir borcunuz var. Yiğitseniz, mertseniz Kilis’e yerleşin.”
Partili cumhurbaşkanı konusunda CHP’nin tavrına ilişkin soru üzerine Özel, “Parlamenter sistemi savunan, Anayasa’nın ilk dört maddesinin değiştirilmemesi gerektiğini savunan, çarenin bugün yıpratılan, saray eliyle yozlaştırılmaya çalışılan, işlevsizleştirilmeye çakışılan, parlamenter sisteme sahip çıkmak olduğunu söyleyen herhangi bir partinin destek vermesi cumhuriyete ve bu Meclis’e ihanettir. Partili cumhurbaşkanına ‘evet’ demek, kendisine verilmiş 1 Kasım’da görev ve yetkiye, ettiği yemine rağmen Anayasa’yı değiştirmek suretiyle bu ülkenin kuruluş ayarlarına, ülkenin demokrasisine de, kuvvetler ayrılığına da, kuvvetler arasında uyumu sağlamakla mükellef tarafsız Cumhurbaşkanlığı’na duyulan ihtiyaca da ve özellikle de cumhurbaşkanı kaç kez ihtiyaç duyuldu bir Liderler Zirvesi’ne , tarafsız olmadığı için bunu yapamadı. Taraflı bir cumhurbaşkanı, 317 AKP’li milletvekili, AKP’li 27 bakan, 1 başbakan yetmiyor, partiyle bağı kopmuş olan bir kişi AKP’li olmasına gerek var. Böyle bir şey olabilir mi? Başkanlık sistemini halka dayatırız yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Cumhuriyete ve Cumhuriyet değerlerine ihanet olarak görüyoruz” diye cevap verdi.
Dokunulmazlık konusunda Özel şunları söyledi:
“Bu şartlar altında sarayın aradığı çıkış, AKP’nin paradigma ile aradığı çıkış duvara toslamış görünüyor. Cumhuriyet Halk Partisi bunun dokunulmazlıkları ortadan kaldıran anayasa değişikliği olmadığının farkında. Milletvekilleri önlerindeki metine, parti programlarına, vicdanlarına göre iki turlu kapalı oylamada oylarını kullanacaklar.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.