Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li kadınlar muhtarların nikah kıyma yetkisine tepki gösterdi

CHP Gaziantep İl Kadın Kolları, muhtarlara ve müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesine tepki göstermek amacıyla bir basın açıklaması yaptı.CHP Gaziantep İl Kadın Kolları Başkanı Mine Polat ve kadın kolları üyeleri, muhtar ve müftülere...

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2016 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2016 13:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP Gaziantep İl Kadın Kolları, muhtarlara ve müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesine tepki göstermek amacıyla bir basın açıklaması yaptı.
CHP Gaziantep İl Kadın Kolları Başkanı Mine Polat ve kadın kolları üyeleri, muhtar ve müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesine tepki gösterdi. Polat, açıklamasında, "Kadınların en önemli sorunu evlenme akdinin müftü ve muhtarlar tarafından yapılması mıdır? Kadınlar ölüyorken, öldürülüyorken, tecavüze uğruyorken, yoksulluk içindeyken, borç batağındayken, emekli olamıyorken, çalışma hakları ellerinden alınıyor. Medeni kanunun kadınlara verdiği haklardan neden rahatsız oldunuz? Kaldı ki müftülerin görev tanımı ile yakından uzaktan ilgisi olmayan bu söylem Türkiye’nin tek din esaslı yönetilmesi amacının önemli bir ifadesi, gericiliğe bu topraklarda yer açılması gayretinin bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.
Uygulamanın erken yaşta ve zorla evliliklerin daha da artmasına sebep olacağını savunan Polat, "Resmi nikahın tercih haline getirilerek, imam nikahını tekleştirmeye özendirecek uygulamalara, evlilik yaşının medeni kanun yok sayılarak daha düşürülmesine, bunun sonucunda erken yaşta ve zorla evliliklerin daha da artmasına neden olur. Özellikle küçük yerlerde akraba evliliklerinin fazlalaşmasına, çocuk gelinlerin artmasına, kadını kolaylıkla evlendirmeye, eve kapatmaya, gereken yaşta özgür iradesiyle eş seçimini engellemeye, kadınların evlilik, miras ve boşanma gibi hakları açısından güvencesiz bırakılmasına, kadını yok sayarak, aile içerisinde sadece bir figüre indirgemeye yol açacak. Aynı zamanda böylesi bir düzenleme inanan ve inanmayan özgürlüğü bakımından tek bir mezhebin din adamlarına verilecek yetki anayasal bir hakkı da ortadan kaldıracaktır. Kısaca bu uygulama kadını eşit vatandaşlıktan çıkardığı gibi, Atatürk’ün kadınlara verdiği haklardan da mahrum etmektir” ifadelerini kullandı.
Polat, Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıya da değinerek, “Öncelikle ülkemizin ve insanlığın başı sağ olsun. Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıda hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileriz” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.