Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP'li Havutça: Balıkesir'deki kanser vakaları araştırılsın

CHP Milletvekili Namık Havutça, Balıkesir'deki kanser vakalarını, sebeplerini ve alınması gereken önlemleri Meclis'in araştırmasını istedi. Hazırladığı araştırma önergesinde, kanser hastalığında çevre faktörlerinin büyük bir yeri...

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2014 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2014 12:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP Milletvekili Namık Havutça, Balıkesir'deki kanser vakalarını, sebeplerini ve alınması gereken önlemleri Meclis'in araştırmasını istedi. Hazırladığı araştırma önergesinde, kanser hastalığında çevre faktörlerinin büyük bir yeri olduğuna dikkat çekerek, "Çevresel nedenlere dayanan kanser vakaları önlenebilir. Bunun için devletin, çevre kirliliğini azaltması önemlidir." dedi.

Balıkesir'de 60 mahallenin arsenikli su kullanıyor olması ve Balıkesir Tabip Odası'nın arsenikli su kullanımının ciddi kanser vakalarına yol açtığı uyarısı gündemde yerini korurken Milletvekili Havutça, su kirliliğine dikkat çekerek kanser vakalarının Meclis'te kurulacak bir komisyon tarafından araştırılmasını istedi. Araştırma önergesinin gerekçesinde ise Sağlık Bakanlığı'nın verilerini kullandı. Havutça, "Bakanlığın 30 Eylül 2013 tarihindeki istatistik bilgilerine dayanarak verdiği bilgilere göre Balıkesir'de 2006 yılında 133,77, 2007 yılında 146,47, 2008 yılında 149,79 kanser vakası görülme sıklığı yaşandı. Sağlık Bakanlığı, 'Balıkesir ilinde Türkiye ortalamasından anlamlı farklılık gösteren bir kanser artışı söz konusu değildir.' dese de bu üç yıla bakıldığında bir artış gözlenmektedir." dediği önergede, son beş yılın verilerinin de açıklanmadığına dikkat çekti.

Kanser hastalığında çevre faktörlerinin büyük bir yeri olduğuna vurgu yapılan önergede, şu görüşlere yer verildi: "2010 yılında TBMM'de kanser hastalığı konusunun araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan araştırma komisyonunun raporunda, 'Yapılan araştırmalar, çoğu kanserin üçte ikisinin (yüzde 67) bazı çevresel faktörlerle (bir başka görüşe göre bu değer yüzde 80'dir) ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu araştırmalar, çevresel faktörler arasında olan gıda, aynı zamanda radyasyona, enfeksiyöz ajanlar ile hava, su ve toprakta bulunabilen maddelere maruz kalma ile kanser arasında bir ilişkili olduğunu göstermektedir.' denilmiş ve devamında da, 'Bu nedenle kanserle mücadelede önlenebilir nitelikte olan çevresel etmenlerin azaltılması önemlidir. Bu alandaki ilk sorumluluk, çevresel etmenlerin kontrolünden sorumlu olan resmi otoritelere düşmektedir.' denilerek, çevresel etmenlerden birinci derecede devlet otoritesi sorumlu tutulmuştur."

'BAKANLIK ENVANTERİNDE BALIKESİR'İN ÖNCELİKLİ SORUNU SU KİRLİLİĞİ'

Milletvekili Namık Havutça, önergesinin gerekçesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verilerine de dikkat çekti: "Balıkesir ilinde çevresel kirlilik giderek artmaktadır. 2004 yılında dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı Türkiye Çevre Atlası'ndaki 'Kıyılarımızdaki kirlilik düzeyi'ne göre Marmara Denizi, Bandırma ve Ayvalık da su kirlilik yükü fazla olan bölgeler arasındadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2012 Yılı İl Çevre Sorunları ve Öncelikleri Envanteri'nde, Balıkesir'in 2009-10 yıllarında birinci öncelikli sorunu su kirliliği, ikinci öncelikli sorunu hava kirliliği, üçüncü öncelikli sorunu da atık kirliliği olarak tespit edilmiştir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.