Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP'li eski vekil Güneş, PM'nin merkez yoklaması kararını eleştirdi

CHP'li eski vekil Hurşit Güneş, CHP’nin 15 Şubat 2015 tarihinde toplanan Parti Meclisi’nde (PM) 2015 Genel Seçimlerinde 16 ilde uygulanacak Merkez Yoklaması (MY) yoluyla aday belirleme yönteminin hatalı olduğunu savundu. Güneş, demokratik...

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2015 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2015 16:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP'li eski vekil Hurşit Güneş, CHP’nin 15 Şubat 2015 tarihinde toplanan Parti Meclisi’nde (PM) 2015 Genel Seçimlerinde 16 ilde uygulanacak Merkez Yoklaması (MY) yoluyla aday belirleme yönteminin hatalı olduğunu savundu. Güneş, demokratik yarışma yoluyla aday olabilme hakkının ellerinden alındığını ve adil olmadığını öne sürdü.

CHP'nin 25. dönem için aday göstermediği 24. dönem Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, söz konusu uygulamanın hatalı olduğunu belirten bir mektubu Genel Sekreter Gürsel Tekin’e hitaben PM üyelerine gönderdi. Alınan söz konusu kararla düşük oy alınan illerde bile (3 il hariç) oy düşüşleri oluştuğuna işaret eden Güneş, “Üstelik 2007 seçimlerine göre oy düşüşleri daha da büyük ve belirgindir. Oysaki 2010 yılından bu yana CHP bölge ile ilgili izlediği siyasette farklılıklar ve ilerlemeler olduğu iddiasındadır. O halde aday belirlemede ciddi hatalar yapıldığı, yanlış bilgi ve önerilerde bulunulduğunu görülmektedir." dedi.

Güneş, Parti Meclisi’nin yine MYK’nın önerisiyle aynı toplantıda (nedenlerini raporlamadan) 12 ilde ayrıca Merkez Yoklaması yoluyla aday belirleme yetkisini kullandığını kaydederek, mektubuna şöyle devam etti: “12 ilin sadece 2’sinde oy artışı gözlenmiş, diğerlerinin tamamında oy düşüşü gerçekleşmiştir. Bu da, bu iller için benimsenen Merkez Yoklaması yönteminin ne denli hatalı olduğunu somut bir biçimde göstermektedir. Çok açık iki örneği verelim; Ardahan’da MY uygulayıp var olan milletvekilini kaybettik, Bilecik’te önseçim yapıp bu kez milletvekili çıkardık. Üstelik bu illerde Merkez Yoklaması yöntemiyle aday belirleme yapılmasının gerekçesi de açıklanmamıştır.

İstanbul ve Trakya bölgesi dışında kalan Doğu ve Güney Marmara illerinde de bu durum yine bütün çıplaklığıyla görülmektedir. Merkez Yoklaması yapılan tüm illerde ise (özel durumundan ötürü Eskişehir hariç) tam aksine oy düşüşleri oluşmuştur.

İl büyüklüğü, sanayileşme, aldığı göç hızı ve sosyo-kültürel dokuları açısında birbirlerine çok benzeyen Bursa ve Kocaeli’nde CHP 2011 yılında aynı oy oranlarına sahipken, son seçimlerde Kocaeli’nde düşüş olmuş, eğilim yoklamasıyla aday belirlenen Bursa’da yüzde 3’ü aşan bir yükselme gerçekleşmiştir. Bu da göstermektedir ki 15 Şubat tarihli PM toplantısındaki karar yanlıştır. Bursa’daki performans Kocaeli’nde sağlanabilseydi, belki de bir milletvekili daha çıkarma fırsatı doğacaktı.”

"KILIÇDAROĞLU’NUN ÖNSEÇİMLERE GİRMESİ PARTİYE İTİBAR KAZANDIRDI"

CHP’de önseçimle aday belirleme tarihinin bir gelenek olduğuna işaret eden Hurşit Güneş, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun önseçimlere girmesinin partiye kazandırdığı itibarın ortada olduğuna vurgu yaptı.

Güneş, “2015 genel seçimlerinde genel başkanımızın tüm konuşmalarında Kocaeli’nde eğilim yoklaması yapılacağına dair açıklamalarına dayalı olarak haftalarla bu yönde çalışma yapıldıktan sonra, PM’nin MY yönünde karar alması şaşırtıcı ve yanlış olmuştur. Böylece demokratik yarışma yoluyla aday olabilme hakkımız elimizden alınmıştır ve bu adil olmamıştır. CHP’nin Gençlik Kollarından yetişmiş bir partili sorumluluğu içinde bu durumu seçim sürecinde dile getirmedim ancak bu haksızlığı tarafınıza iletmeyi bir görev sayıyorum." diye sözlerini tamamladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.