Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li Çamak, hibrit otomotiv yatırımları için Mersin’i önerdi

CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Türkiye’nin temiz bir çevre ve sağlıklı nesiller için dizel araç yerine yüzde 50 elektrik, yüzde 50 benzinle çalışan hibrit araç yatırımları konusunda atılım yapması gerektiğini belirterek, “Hibrit...

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2016 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2016 13:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Türkiye’nin temiz bir çevre ve sağlıklı nesiller için dizel araç yerine yüzde 50 elektrik, yüzde 50 benzinle çalışan hibrit araç yatırımları konusunda atılım yapması gerektiğini belirterek, “Hibrit otomotiv yatırımları için en ideal kent Mersin’dir. Mersin, Akdeniz’in sanayi lokomotifi olmaya adaydır” dedi.
Çamak, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM Genel Kurulu’nda hibrit otomotiv yatırımlarını gündeme getirdiğini ve bu alanda yapılacak yatırımlar için Mersin’in potansiyellerinin değerlendirilmesini önerdiğini bildirdi. Günümüzde ülkelerin çevre ve ekonomik faktörleri göz önünde bulundurarak yatırımlarını planlamaya başladığına işaret eden Çamak, “Bu durumun en önemli örneklerinden birisi dizel araçlar yerine çevre dostu hibrit araçların yaygınlaşmasıdır. Hava kirliğini azaltan, çevre dostu, yüzde 50 elektrik, yüzde 50 benzin ile çalışan hibrit otomotiv üretimi teşvik edilmektedir” diye konuştu.
"Türkiye’de araçların yüzde 41’i LPG’li"
Çamak, Paris Belediyesi’nin 2020’den itibaren dizel araçların girişini yasaklayacağını, Hindistan Yeni Delhi’de dizel araçların girişinin tamamen yasaklandığını, İran’ın yüzde 90 olan ithalat vergisini düşürerek hibrit araçları teşvik etme kararı aldığını, Hollanda ve Norveç parlamentolarının 2025’ten itibaren dizel araçların girişini yasaklama kararı aldığını kaydetti. “Türkiye’de ise durum hiç de iç açıcı değil” diyen Çamak, “11 milyon aracın yüzde 32’si dizel, yüzde 27’si benzinli, yüzde 41’i tekerlekli bomba dediğimiz LPG’li araçlar. Durum böyleyken, Türkiye değişime ayak uydurup hibrit otomotiv yatırımları için gereken hamleleri yapmalıdır. Hava kirliliğinden ötürü sağlık sorunlarının her geçen gün arttığı ülkemizde en azından geleceğimizi kurtarmak için dizel arabalar yerine kendi elektriğini kendisi üreten ve ekonomik açıdan tasarruflu olan araçların yaygınlaşması için gerekli teşvikler sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
"Yatırım için en ideal kent Mersin"
Hibrit otomotiv yatırımları için en ideal kentin Mersin olduğunu savunan Çamak, şöyle devam etti: "Mersin sadece Türkiye’nin değil, Ortadoğu’nun en önemli lojistik merkezidir. Türkiye’deki bütün yerleşim yerlerine karayolu bağlantısı bulunması, OSB, serbest bölge ve liman faaliyetlerinin olması Mersin’in avantajları arasındadır. Bir yatırımı yaparken iki nokta önemlidir. Bunlardan biri hammaddeye yakınlık, diğeri ulaşım ve pazarlama olanaklarıdır. Mersin bu açıdan Akdeniz’in sanayi lokomotifi olmaya adaydır. Mersin’in gelişime açık OSB’leri, stratejik konumdaki limanı, Ortadoğu’ya yakınlığı ve demiryolu hattı ile yatırımlar için her türlü olanağı vardır. Yerel idarelerin ve merkezi idarenin uyum içinde çalışması ile Mersin önemli bir hibrit otomotiv merkezine dönüşebilir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.