Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li Budak: "Antalya’da 63 Bin Kişi, 118 Milyon TL Gelir Testi Borçlusu Durumunda"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, gelir testi sisteminin sağlıklı işlememesi nedeniyle yurttaşların sürekli olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na borçlandırıldığını ileri sürerek, "Antalya’da 63...

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2016 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2016 15:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, gelir testi sisteminin sağlıklı işlememesi nedeniyle yurttaşların sürekli olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na borçlandırıldığını ileri sürerek, "Antalya’da 63 bin kişi, 118 milyon lira borçlu. İşi gücü olmayan, hiçbir geliri olmayan yurttaşlarımıza sürekli borç çıkarılmasın son verilmeli" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın gelir testi uygulamasıyla ilgili soru önergesini yanıtladı. Soylu, Antalya ilinde gelir testi yaptırma yükümlülüğünde bulunan 63 bin 179 kişinin testi yaptırmadığını ve toplam 117 milyon 938 bin 399 TL borçlu durumda olduklarını, Antalya’da kişi başı borç tutarının bin 866 TL olduğunu söyledi. Bu durumdaki kişiler için borç yapılandırma düzenlemesi yapıldığını kaydeden Soylu, "Bu kapsamda Türkiye genelinde 15 bin 668 kişi, Antalya’da ise 76 kişi başvuru yapmıştır. Antalya’da başvuran 76 kişinin, yapılandırılan borç tutarı 76 bin 233 TL’dir" dedi.
Genel sağlık sigortası kapsamında getirilen ’gelir testi uygulaması’nın milyonlarca vatandaş için ağır mağduriyetlere yol açtığına dikkat çeken Budak ise, "Hiçbir sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan yurttaşlardan gelir testi yaptırması isteniyor. Gençlerin, anne-babasının geliri, asgari ücret düzeyinde ise sağlık yardımı alabilmesi için prim ödemesi gerekiyor. Bir anlamda ’İşin yoksa hasta olma, sağlık hizmeti de alamazsın’ deniyor. İşi olmayan gençlere aileleri destek oluyor ama bunun üzerine bir de ailelere sağlık faturası çıkarılması haksızlıktır. Yaklaşık 5 milyon yurttaşımızın borcu ve 11 milyar TL düzeyine yaklaşmış. Bu miktarda borcu kimsenin ödemesi mümkün değil" ifadelerini kaydetti.
"AF ÇÖZÜM DEĞİL SİSTEM DEĞİŞMELİ"
Gelir testi uygulamasıyla ilgili sürekli ’af’ niteliğinde düzenlemeler yapıldığına dikkat çeken Budak, "Sistem işlemiyor. Yurttaşlarımız da sürekli borçla uğraşmaktan bıkmış durumda. Sürekli borç yapılandırma düzenlemesi yapılması bunun kanıtı. 18 yaşını aştığı halde gelir getirici bir işte çalışmayan, üniversiteye geç başladığı ya da ikinci bir üniversite okuduğu için 25 yaşını aşan kişiler için yeni bir düzenleme yapılması, kapsamlı ve gerçekçi bir düzenleme yapılması zorunludur" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.