Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li Bekaroğlu’ndan torba yasa tepkisi

ANKARA (İHA) – CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, görüşülmekte olan torba yasayı eleştirerek, “70 maddelik yasada Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nin birçok yetkisi Bakanlar Kurulu’na devrediliyor” dedi.CHP’li Bekaroğlu, TBMM’de...

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2016 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2016 14:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ANKARA (İHA) – CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, görüşülmekte olan torba yasayı eleştirerek, “70 maddelik yasada Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nin birçok yetkisi Bakanlar Kurulu’na devrediliyor” dedi.
CHP’li Bekaroğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan torba yasayı eleştirdi. Bekaroğlu, torba kanunun gazi Meclis, milli iradenin tecellatgahı olan Meclis tanımlamalarına uymadığını belirterek, “Bu 70 maddelik yasada Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nin birçok yetkisi Bakanlar Kurulu’na devrediliyor. Olağanüstü Hal geçtikten sonra siz yine ülkeyi Olağanüstü Hal kurallarına göre yönetecekseniz, bu kurtardığınız, bedel ödediğimiz sistemin adı demokrasi olmaz. Hükümetin bu tavrı bizleri hayal kırıklığına uğratıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi yetkilerini bütünüyle Bakanlar Kurulu’na devrediyor” ifadesini kullandı.
Torba kanunda teşviklerle ilgili maddenin çok tartışıldığını söyleyen Bekaroğlu, “Bu 70. maddede bugüne kadar görmediğimiz teşvikler getiriliyor ve teşvik sistemi getirilirken de bütün yetki Bakanlar Kurulu’na devrediliyor. Burada teşvik maddesinde ne yapılacağı çok tanımlanmıyor ama hükümete, Bakanlar Kurulu’na geniş yetki veriliyor. Çok vahim bir madde bu. Proje bazlı getirilen bir kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi koyar, kaldırılacaksa Türkiye Büyük Millet Meclisi kaldırır. Hangi izin, ruhsat, tahsisi ve tescillerle ilgili kanunların koymuş olduğu kısıtlamalar kaldırılacaktır bunlar belli değil. Sonra yasal ve idari süreçlerle ilgili düzenleme yapılacak. Bakanlar Kurulu hem yasamanın yetkilerini üzerine alıyor, hem de yargı sürecine müdahale edecek” şeklinde konuştu.
Bekaroğlu, “HES’ler ile ilgili Karadenizliler mücadele yürütmekteler. Bu madde ihukuki olarak HES’lere, madenlere karşı yapılan mücadeleyi bütünüyle imkansız hale getiriyor. Bu mücadeleler imkansız hale getirilecek” dedi.
Torba yasasının TBMM’yi devre dışı bıraktığını savunan Bekaroğlu, şunları söyledi:
“51, 52, 53 ve 27. maddeler. Bu maddelerde güvenlik gerekçesiyle hükümet seçilmiş belediyeleri bütünüyle devre dışı bırakabilecek. 27. maddede İçişleri Bakanlığı güvenlik gerekçesi bildirip, Bakanlar Kurulu kararıyla belediyelerin taşınmazlarına el koyabilecek. Belediyelerin arsalarına, binalarına el konulabilecek. 51, 52,. 53. maddeleri; seçilmiş belediye başkanları, meclis üyeleri bir şekilde görevden alınmışlarsa, tutuklanmış, ceza almışsa , yenilerinin nasıl getirileceği hakkında yasal düzenleme yapıyor. Bu maddeye ek madde getirilerek atama yapılabilecek. Çok açık, net ki, Doğu ve Güneydoğu’da değişik sebeplerle görevinden alınan belediye başkanları için getiriliyor. Burada belediye başkanını seçen herkes cezalandırılıyor. Yüzde 70-80 ile seçilmiş, Meclis duruyor, yeniden görevden alınan, görevi bırakan belediye başkanı yerine nasıl belediye başkanının seçilmesi tanımlanmışken, şimdi bu değişiklikle İçişleri Bakanlığı’na belediye başkanı atama yetkisi veriliyor. 15 Temmuz’da bizim kurtardığımız demokrasi değil miydi?”
Hakkari ve Şırnak’ın il olmaktan çıkarılmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Bekaroğlu, “Güvenlik gerekçesi diyorlar. Güvenlik gerekçesini Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine anlatmak zorundalar. Hakkari il olmaktan çıkarılıp ilçe yapıldığında güvenlik sorunu, endişesi nasıl çözülecek, bunu anlatmaları gerekiyor. Belediyelerin yerine kayyum atamaları, Türkiye’nin birliğine, bütünlüğüne bana göre bir darbedir. Türkiye’nin birliğini, bütünlüğünü istiyorsak, bu halkın iradesine saygı göstermek zorundayız. Bölge halkını zihinsel ve duygusal olarak Türkiye’den koparacak adımlardır, bu adımların atılmaması gerekir. Eğer terör örgütü PKK Türkiye’nin birliğini, bütünlüğünü bozmak isterse bu uygulamalar gündeme gelirse, Türkiye’nin birliği, bütünlüğü tehlikeye girer” ifadelerini kullandı.
Anayasa görüşmelerinde HDP’nin de olması gerektiğini kaydeden Bekaroğlu, “Eğer biz 15 Temmuz’dan ders almışsak, bu ülkenin tamamının iradesini dikkate almak mecburiyetindeyiz. Burada HDP yok. HDP’yi Yenikapı’ya çağırmayabilirsiniz ama Meclis’te bir yasama faaliyeti yürütülecek, Anayasa değiştirilecekse, Meclis’te grubu olan partiyi yok saymak kabul edilebilir değildir. Bu partiye, HDP’ye oy veren milyonlarca insanı Türkiye’den koparır” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.