Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li Aldan’dan cinsel istismarla ilgili düzenlemeye tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, cinsel istismarla ilgili düzenlemeye ilişkin, “Düzenleme önümüzdeki hafta Genel Kurula gelecekti ama birden perşembe günü getirmeye karar verdiler. Bu kadar önemli konuyu gecenin...

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2016 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2016 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, cinsel istismarla ilgili düzenlemeye ilişkin, “Düzenleme önümüzdeki hafta Genel Kurula gelecekti ama birden perşembe günü getirmeye karar verdiler. Bu kadar önemli konuyu gecenin bir vakti önümüze getirdiler” dedi.
Aldan, TBMM’de CHP milletvekilleri ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Türk Ceza Kanunu’nda cinsel istismarda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine ilişkin düzenleme hakkında açıklamalarda bulunan Aldan, Türkiye’de evlenme yaşının 17 olduğunu, istisna olarak hakim kararıyla 16 yaşında da evlenilebileceğini söyledi. Aldan, “Dün akşam Genel Kurulda istenen değişikliğin temelinde 15 yaşından küçük çocuğun rızasıyla ırzına geçilmesi olayı vardır” ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Bozdağ’ın düzenlemeden yararlanacak kişi sayısının 4 bin civarında olduğunu belirttiğini söyleyen Aldan, “Bu sayının çok çok az olduğunu düşünüyoruz. Birinci şüphemiz, bunun adrese teslim bir düzenleme olduğudur. Bu düzenlemeden belki 100 kişi yararlanacak. Bizim merak ettiğimiz bu 100 kişi kim, bu 100 kişiden bir kişi kim? Adalet Bakanına ’çok büyük tepki verilecek ama katlanacağım’ dedirten kim? Adalet Bakanının üstünde bir üst akıl mı var? Başbakan, hemen salı günü grubuna emir versin ve değişiklik önergesini AKP grubu geri çeksin” dedi.
Önergede ‘16.11.2016 tarihine kadar olan suçlarda’ denildiğini hatırlatan Aldan, şöyle devam etti:
“Evlilik henüz yok, çocuk 15 yaşında, ona tecavüz eden cezaevinde. Şimdi bütün aileye baskı yapacak. Yasa yürürlüğe girerse kişiler cezaevinden kurtulmak için kız çocuğunun ailesine baskı yapacak. Zaten çocuğunun istismarı nedeniyle kötü olan aile bir de istismarı gerçekleştiren kişinin evlenme baskısı tehdidiyle baş başa kalacak, toplumsal barış bozulacak. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin madde, basit bir hapis cezası alan kişiye devlet şans versin, bir daha suç işlerse onu çeksin der ve 2 yıla kadar hapisleri kapsar. Bu düzenlemeyle tam 27 sene hapis cezası almış kişi hakkında bu karar verilecek. Bu düzenleme geçerse ağırlaştırılmış müebbet hapis alan kişi hakkında da bu karar verilebilir."
Aldan, “Bu işten yararlanacak olanları görmek istiyoruz. Düzenleme önümüzdeki hafta Genel Kurula gelecekti ama birden perşembe günü getirmeye karar verdiler. Bu kadar önemli konuyu gecenin bir vakti önümüze getirdiler. Hassasiyet gösterip konuya eğilmezsek yasalaşıp geçmişti. Neden gizliyorsunuz arkadaş? Neden buna gerek duyuyorsunuz? Eğer son dakika önümüze getirirseniz masum değilsiniz demektir" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.