Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP'li Ağbaba: Diyanet, israf işleri başkanlığına dönüştü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Diyanet İşleri Başkanlığı'na 436 odalı kampüs projesine tepki gösterdi. Müslümanlara 'israf etmeyin' diyen başkanlığın milyonluk makam aracı kullandığına dikkat çeken Ağbaba, Diyanet'i...

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2015 12:56
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2015 12:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Diyanet İşleri Başkanlığı'na 436 odalı kampüs projesine tepki gösterdi. Müslümanlara 'israf etmeyin' diyen başkanlığın milyonluk makam aracı kullandığına dikkat çeken Ağbaba, Diyanet'i 'israf işleri başkanlığı' olarak nitelendirdi.

Veli Ağbaba, yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bir kampüs projesi hazırlandığını, yerleşke içine Diyanet İşleri Sarayı inşa edilmesinin planlandığı yönündeki haberleri anımsattı. Diyanet'in resmi internet sitesinde 'israf etmeyin' şeklinde fetvalar yayınladığını hatırlatan Ağbaba, buna karşın kurumun çelişkili hareket ederek savurganlık içinde olduğuna işaret etti. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in kullandığı zırhlı makam aracının, jakuzili lojman binalarının kullanıldığını iddia eden Ağbaba, şöyle devam etti: "AKP döneminde en büyük zararı din gördü. 'Yol için gerekirse cami yıkarız' diyen zihniyet, rant söz konusu olunca milyonlarca asgari ücretlinin gözünün içine bakarak külliye diye 1150 odalı saray dikti. Aynı şekilde, Diyanet İşleri Başkanlığı kurumunun başındaki zat, bir yandan jakuzili lojmanlarında milyon dolarlık zırhlı araçlara binerken, bir yandan da Ramazan ayında internet sitesinde 'israf etmeyin' diye fetvalar verdi. Şimdi de 436 odalı yeni bir 'Diyanet İşleri Sarayı' haberleri gündeme geliyor. Haberlerde neredeyse bir semt kadar büyük bir alana kampüsün kurulacağı belirtiliyor. Bu kadar bütçe, personel ve binlerce metrekare alanla Diyanet İşleri’ne nerdeyse ayrı bir devlet gibi kaynak aktarılmış durumda. Bu kaynaklar daha verimli bir şekilde kullanılamaz mıydı? Her yıl sürekli değiştirdiğiniz yapısıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na veya ücretsiz olacak diye gitgide daha pahalı sağlık hizmeti sunan Sağlık Bakanlığı’na veya ‘niye bilim üretemiyoruz’ diye sorduğunuz TÜBİTAK’a aktarılabilirdi."

Türkiye'de yoksulluk sınırının altında yaşayan binlerce insan olduğunu, genç işsiz oranının yüzde 20'lerde olduğunu belirten Ağbaba, “Ülkemizde helal para kazanmak uğruna ihmaller nedeniyle hemen her gün bir işçi ölüyor. Bu zihniyet ise ‘bize parayı Allah gönderiyor’ diyerek ‘çerez parasıyla’ lüks içinde yaşayıp, asgari ücretle tek odalı evde yarı aç yarı tok yaşamaya çalışan insanımızı Allah ile aldatıyor. AKP hükûmeti, saraylara, lüks araçlara para ayırırken bütçeden hemen para ayrılıyor ama biz CHP olarak emekliye 2 maaş ikramiye vereceğimizi söylediğimizde sürekli kaynak soruluyor. Hep söyledik, yine söylüyoruz: Kaynak sizin rantlarla elde ettiğiniz gelirleriniz ve inşaat ve lüks şehvetiniz." dedi.

DİYANET’E VERİLEN BÜTÇE 5 MİLYAR 743 MİLYON 383 BİN TL

Diyanet İşleri Başkanlığı'na 2015 için ayrılan bütçenin 5 milyar 743 milyon 383 bin TL olduğunu vurgulayan Ağbaba, kurumun en fazla bütçe ayrılan kamu kurumları arasında yer aldığını ifade etti. Diyanet'in diğer din ile mezhepleri karşı eşitlik ilkesiyle bağdaşmayacak şekilde yok sayarak hizmet götürmediğini savunan Ağbaba, şunları kaydetti: "Diyanet İşleri Başkanlığı, Anayasa'mızda yer alan eşitlik ilkesiyle hiçbir şekilde bağdaşmayacak şekilde, diğer dinlere mensup yurttaşları yok saydığı gibi, farklı mezheplere ve Alevilere de hiçbir suretle hizmet vermiyor. Alevilerden alınan vergiler, 0 hizmet olarak geri dönüyor. Diğer taraftan, Diyanet İşleri, dini duyguları AKP’nin siyasi çıkarları için de kullanabiliyor. Seçim döneminde diyanet müftüsünün AKP adayına oy isteyerek hükûmet yanlısı duruşuna şahit olmuştuk. Bu konuda birçok kez Başkan Mehmet Görmez’e uyarılarda bulunduk ama Mehmet Görmez soyadıyla da uyumlu bir şekilde uyarılarımızı görmezden gelip AKP’nin din işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı gibi hareket etti. Biz CHP olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tüm inançlara ve bireysel tercihlere eşit mesafede durması ve kurumun gündelikten siyasetten uzak ve çoğulcu bir şekilde yeniden yapılandırılması için çalışacağız."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.