Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP, öğretmenlere uygulanan şiddet hakkında meclis araştırması istedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay ile Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, öğretmenlerin yaşadıkları fiziksel, psikolojik, toplumsal sorunların sebeplerinin araştırılması, önlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2013 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2013 11:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay ile Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, öğretmenlerin yaşadıkları fiziksel, psikolojik, toplumsal sorunların sebeplerinin araştırılması, önlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi.

TBMM Başkanlığı'na verilen araştırma önergesinde, son yıllarda öğretmenlere karşı okul içi ve dışında yapılan fiziksel saldırıların artış eğilimine girdiği ve saldırılar sonucu birçok öğretmenin yaralanmalara maruz kaldığına dikkat çekildi. Bu olaylara örnekler verilen önergede, Türkiye Kamu-Sen Konfederasyonu'na bağlı Türk Eğitim-Sen tarafından 2009 yılında okullarda yaşanan şiddetin boyutunu tespit edebilmek amacıyla Türkiye genelinde yüzde 15.4’ü kadın yüzde 84.6’sı erkek olmak üzere 1010 öğretmen üzerinde uygulanan ankete katılan öğretmenlerin yüzde 23’ünün öğrencileri tarafından şiddete maruz kaldıklarını belirttiği aktarıldı.

Öğrencisi tarafından şiddete maruz kaldığını ifade eden öğretmenlerin yüzde 65.1’inin sözlü şiddete, yüzde 16.9’unun psikolojik şiddete, yüzde 14.4’ünün ise fiziksel şiddete maruz kaldıkları, yüzde 3.6’sının ise öğrencileri tarafından cinsel şiddete uğradığının anlatıldığı önergede, şu ifadelere yer verildi: ''Öğretmenlerin yüzde 47.5’i disiplin yönetmeliklerinin yetersizliğinin öğrencileri şiddete teşvik ettiğini düşünürken; yüzde 33.5’i öğrencilerin sosyal ve sportif aktiviteler yapabileceği mekanların yetersizliğinden şiddetin ortaya çıktığını, öğretmenlerin yüzde 12.1’i ise rehberlik sistemindeki eksikliklerin, yüzde 4.4’ü okul yönetimine yeterli kaynak aktarılmaması, yüzde 2.4’ü de derslerin boş geçmesinin öğrenciyi şiddete teşvik ettiğini savunmaktadırlar. Özellikle son yıllarda okullarda öğretmenin etkinliğinin azaltılması öğrencinin şiddeti rahatlıkla uygulamasına zemin hazırlamaktadır. Tablet bilgisayarın öğretmenin işlevinin yerini tutacağını savunan ve toplumu buna inandırmaya çalışan bir Milli Eğitim anlayışının da öğretmenlerin değersiz algılanmasına yol açarak öğretmenlere karşı şiddete yol açan önemli bir faktör olduğu da yadsınamaz gerçektir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın güvenli okullar oluşturulması amacıyla politikalar belirlemesi, standart ölçütler koyması, başta okul müdürleri ve öğretmenler olmak üzere bütün okul çalışanlarına şiddet ve önlenmesine yönelik eğitimler verilmesini sağlaması, etkili ebeveynlik eğitim programlarını yaygınlaştırması, çocukların sorunlarını iletebilecekleri ve çözüm üretilebilecek mekanizmaları hayata geçirmesi gerekmektedir.''

''Yaşanan bu olayların dışında, öğretmenlerin yıllık çalışma saatleri OECD ülkelerinde ortalama bin 652 iken, Türkiye'de bin 832'dir. Kadrolu ilköğretimde öğretmenlerin yıllık maaşları OECD ortalamasında 27 bin 723 iken, Türkiye'de bu rakam sadece 21 bin dolardır.'' ifadelerinin kullanıldığı önergede, sözleşmeli olarak çalışan öğretmenlerin kadrolu çalışanların yaklaşık 4'te biri kadar ücret aldığı kaydedildi.

Öğretmenlerin hayat standartlarının çağdaş emsalleri ile aynı seviyede olması gerektiğinin dile getirildiği önergede, öğretmenlerin yaşadığı fiziksel, psikolojik ve toplumsal sorunların belirlenerek sorunların çözülebilmesi için meclis araştırması açılmasının elzem olduğu vurgulandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.