Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP Milletvekili Öz: Soma'da tek hakime bin 522 dava düşüyor

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Soma'da maden ocağı faciasından sonra İş Mahkemesi'nde dosya sayısının bin 22 olduğunu bildirdi. Soma'da adaletin çöktüğünü iddia eden Öz, tek hakime bin 522 dava düştüğünü söyledi.Soma'da adaletin...

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2015 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2015 15:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Soma'da maden ocağı faciasından sonra İş Mahkemesi'nde dosya sayısının bin 22 olduğunu bildirdi. Soma'da adaletin çöktüğünü iddia eden Öz, tek hakime bin 522 dava düştüğünü söyledi.

Soma'da adaletin de sınıfta kalmak üzere olduğunu söyleyen Milletvekili Öz, "Soma'daki facia sonrası İş Mahkemesi'nde artan dosyaların sayısı bin 522'ye vardı. İki hakimle görülen davalarda, bir iş hukuku uzmanı hakimin tayini çıktı. Yerine ise mesleğe yeni atanmış ve iş hukukunda uzman olmayan bir genç hakim geldi." dedi. Genç hakimin böyle önemli iş davalarını diğer kıdemli hakimin yardımıyla görmeye çalıştığı, duruşmada nasıl karar vermesi gerektiği konusunda diğer hakimin ona fısıldadığı ve davaların geç saatlere kaldığı iddialarını değerlendiren Öz, Soma'dan Ankara'ya uzanan adil yargılama talebini, fiilen tek hakimle ilerlemeye zorlanan iş davalarının durumunu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a ulaştırdı. Sakine Öz, Bakan Bozdağ'a "Geciken adalet, adalet değildir. Soma'daki facia sonrası artan iş davalarında uzman hakim olmadıkça, henüz iş davalarında tecrübesi olmayan genç hakimler de zor duruma düşer. Soma'da adil yargılama için iş hukukunda uzman bir hakim atanmayacak mıdır?" sorusunu yöneltti.

CHP Milletvekili Öz'ün, Manisa Barosu'nun Soma'da bulunan avukatların iddia ve taleplerini de içeren açıklamalarını Meclis gündemine taşıdığı soru önergesi şöyle: "Adil yargılamanın asıl unsurlarından birisi de adaletin zamanında ve nitelikli biçimde tesis etmesidir. Soma İş Mahkemesi'ndeki derdest dava dosya sayısı bin 522'ye ulaşmış, Soma maden faciası sonrası şehit madenci ailelerinin haklarını sağlamak adına ücretsiz yürütülen savunma faaliyeti sırasında avukatların, hakim atamalarına ilişkin dikkat çektiği yargılama aksaklıkları gündeme gelmiştir. Davalara bakmakta olan iş hukukunda uzman iki yargıçtan biri olan Yargıtay 7. Hukuk Dairesi Tetkik Hakimi Hamit Çakmak'ın, HSYK ocak ayı kararnamesiyle görevinden alınarak yerine, kura usulüyle iş hukukunda deneyimi olmadığı iddia edilen Hakim Ziya Arslan'ın atanması sonucunda davaların aksadığı, hattâ bahse konu hakimin diğer Hakim Battal Şener'den yardım alarak duruşmalara birlikte çıktıkları ve duruşma zaptının Çakmak tarafından yazdırıldığı, duruşmaların uzadığı Soma Barosu'nun açıklaması ve avukat tanıklıklarıyla belirtilmiştir. Soma'da adil yargılama ilkesinin tesis etmesi adına, iş hukuku uzmanlığı sayesinde Soma Adliyesi İş Mahkemesi'nde görülen davalarda maden faciasının ağırlığını kaldırabilecek, yargılamayı geciktirmeyecek, Soma'da ücretsiz yürüyen adalet hizmeti projesinin sürekliliği ve güvenilirliğini gölgelemeyecek bir hakim ataması için çalışma yapılacak mıdır?"
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.