Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP, Madımak'tan sonra Başbağlar'a da anmaya gidecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Başbağlar, Sivas ve Uludere katliamları kovuşturulmadan toplumsal vicdan ile adalet algısının yerine gelmeyeceğini belirtti. CHP, Madımak katliamının yıldönümünde Sivas'ta düzenlenen anma törenlerindeki...

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2015 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2015 14:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Başbağlar, Sivas ve Uludere katliamları kovuşturulmadan toplumsal vicdan ile adalet algısının yerine gelmeyeceğini belirtti.

CHP, Madımak katliamının yıldönümünde Sivas'ta düzenlenen anma törenlerindeki gibi Erzincan'ın Kemaliye ilçesindeki Başbağlar katliamını anma seramonisine de geniş bir heyetle katılmaya hazırlanıyor. Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Selin Sayek Böke'nin de aralarında olduğu 15 milletvekili, 5 Temmuz 1993'te, Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde öldürülen 33 kişi için düzenlenen anma törenlerine katılacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP olarak Sivas, Başbağlar ve Uludere'deki acıları ortak gördüklerini belirtti. Acıların yaşandığı üç yeri de yıldönümlerinde hatırlayan ve her yıl ziyaret eden tek siyasi parti olduklarını söyleyen Ağbaba, "Maalesef 1993 yılı ülkemizde birçok kanlı olayın, katliamların, faili meçhul cinayetlerin, yaşandığı, kaosun hız kesmediği bir yıldı. Her kesimden insanımızı bu karanlık yılda kurban verdik. Bunda her şeyden önce siyaset kurumunun büyük sorumluluğu vardır. Maalesef kamplaşmalar, siyasi ayrışmalar, ülkeyi yönetenlerin kutuplaştırıcı ifadeleri toplumda bu tür acıların önünü açıyor, tetikliyor. Bunu tarihte Başbağlar’da, Sivas’ta, 12 Eylül öncesinde çok yaşadık. Birileri ‘senin acın’, ‘benim acım’ diye acıları ayırdılar. Ölü insanların üzerinden dil, din, ırk ve mezhep ayrımı yaptılar. Unutmayalım ki, acıları karşılaştırmak ve insanları inancı üzerinden kamplaştırmak da bir insanlık suçudur. Bu acı hepimizin acısıdır.” dedi.

Başbağlar, Sivas ve Uludere katliamı gibi toplumu derinden sarsan olaylar açıklığa kavuşturulmadan toplumsal vicdanın ve adalet anlayışının yerine gelmeyeceğini ifade eden Ağbaba, 22 yıldır failleri bulunup yargı önüne çıkarılamayan Başbağlar katliamının aydınlatılması için TBMM'ye araştırma önergesi verdiğini bildirdi. Ağbaba, Başbağlar'ın acısını bir nebze olsun dindirmek için TBMM'de grubu bulunan tüm siyasi partileri bu önergeye destek vermeye çağırdı.

"HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞIN VE ŞİDDETİN KARŞISINDA OLACAĞIZ"

Oy avcılığı uğruna nefret söylemleri kullananların kendinden olmayan herkesi ötekileştirdiğini vurgulayan Ağbaba, "Bizim mücadele etmemiz gereken zihniyet, bize bu acılari çektiren, topluma nifak tohumu eken, kendi çıkarı için halk arasında kutuplaşma yaratıp kaos oluşturmaya çalışanlar ayrımcı zihniyettir. Bundan sonra böyle acıların yaşanmaması için atılacak ilk adım, her şeyden önce, geçmişte yaşadığımız acılarımızı sahiplenmekten, birbirimizi anlamaktan geçiyor. Toplumumuzda, acılar üzerinden ayrışma kültürü değil, acılarımız vesilesiyle birleşme ve birbirimizin acılarını sahiplenme kültürünün hakim olduğunu çok net biçimde görmeliyiz. Biz CHP olarak, yaşadığımız acıları unutmadan, yurttaşımızdan, ülkeyi yöneten en üst makama kadar herkese demokrasiyi, hoşgörüyü, barışı yayacak, kardeşliği pekiştirecek adımlar atmaya devam edeceğiz. Bu anlamda her türlü ayrımcılığın, kutuplaştırıcı mantığın ve şiddetin karşısında olacağız.” diye konuştu.

Başbağlar anma programına CHP'den Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Selin Sayek Böke ile Milletvekilleri Erdoğan Özyalçın, Ali Şeker, Eren Erdem, Nurettin Demir, Kemal Zeybek, Orhan Sarıbel, Cemal Okan Yüksel, Şenal Sarıhan, Aylin Nazlıaka, Elif Doğan Türkmen, Zülfikar İnönü Tümer, Mehmet Gökdağ, Ali Akyıldız katılacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.